Sisällön tarjoaa Blogger.

TESTISSÄ FISKARS KITCHEN GARDEN -PÖYTÄPUUTARHA


Sain loppuvuodesta testattavakseni Fiskarsin uuden pöytäpuutarhan. Fiskars KitchenGarden moninkertaistaa kaupan yrttien eliniän, mutta vaatii myös perehtymistä yrttien sielunelämään.
Kuva: Fiskars GroupTuoreiden yrttien hengissäpitäminen sydäntalvella on hankalaa. En ole kuitenkaan halunnut luopua tuoreista yrteistä talvellakaan, vaan kannan yrttipuskia ahkerasti kaupasta kotiin – kovilla pakkasilla yrttipuskat ovat kulkeneet kotiin muun muassa untuvatakkini povitaskussa.

Meillä on ollut nelisen vuotta päivittäisessä käytössä Zengrown pumpullinen pöytäpuutarha, joten oli erityisen kiva saada testikäyttöön myös uusi Fiskars KitchenGarden. Tarkoitukseni on myöhemmin vertailla myös näiden kahden laitteen käyttöominaisuuksia sekä -kokemuksia.

Fiskars KitchenGarden -pöytäpuutarha on muotoilultaan kivan ajaton ja tyylikäs, joskin laite on hieman muovisen näköinen. Puutarha ei ole aivan pienikokoinen, mutta toisaalta siihen mahtuu runsaasti yrttejä. Pöytäpuutarhassa ei ole pumppua, joten laite on täysin äänetön. Laite on helposti koottava, eikä erillisiä osia ole montaa. Premium-mallissa on mukana kaukosäädin, jonka avulla valon värisävyä voi muuttaa. Kaukosäätimen avulla pöytäpuutarhaan voi asentaa myös ajastuksen, jolloin valo on päällä vain tietyn ajan vuorokaudesta. Pöytäpuutarhan led-valo on myös helppo sammuttaa kaukosäätimestä painamalla – esimerkiksi illallisen ajaksi.

Noin kahden kuukauden testijakson aikana pöytäpuutarha lunasti lupauksensa ja moninkertaisti kaupan yrttien sadon. Varsinkin basilika pärjäsi hyvin ja tuotti runsaasti satoa. Myös korianteri villiintyi testijakson aikana ja kasvoi toistakymmentä senttiä ulos pöytäpuutarhan reiästä.

Kuva: Fiskars Group


Kehuja helppohoitoisuudesta

Puutarhan helppohoitoisuus ansaitsee kehuja. Yrttien voi antaa elää omaa elämäänsä, eikä tarvitse huolehtia oikeastaan mistään muusta kuin veden riittävästä määrästä. Vettä ei tarvitse myöskään lannoittaa, vaan yrtit saavat tarvittavat ravinteet suoraan mullasta. Kaupan yrttiruukut voi myös laittaa suoraan sellaisenaan pöytäpuutarhaan.

Puutarhaan mahtuu kuusi kaupan ruukkua. Puutarhan mukana tulee kaksi kasvatusalustaa, jotka on tarkoitettu vähemmän vettä tarvitseville yrteille. Näin ollen puutarhassa voi kasvattaa samanaikaisesti sekä runsaasti että niukemmin vettä tarvitsevia yrttejä.

Tutustu yrttien vaatimuksiin ja ominaisuuksiin

Maksimoidakseen laitteesta saatavan hyödyn, tulee käyttäjän kuitenkin perehtyä eri yrttien vaatimuksiin ja valon spektreihin. Laitteen mukana tuleva ohjekirjanen kannattaakin lukea useamman kerran läpi. Punertava tai sinertävä valo voi myös häiritä, mikäli pöytäpuutarha on keskeisellä paikalla esimerkiksi keittiössä tai ruokailutilassa. Itse käytin testauksen aikana kompromissiratkaisuna vain neutraalin väristä valkoista valoa, jota en kokenut häiritsevänä. Valkoinen valo ei kuitenkaan ole yrttien kasvun kannalta paras vaihtoehto.  

KitchenGarden, kuten mikään muukaan pöytäpuutarha, ei tee yrteistä kuolemattomia. Esimerkiksi timjami ei säilynyt meillä hengissä viikkoa kauempaa. Pöytäpuutarha kuitenkin pidensi huomattavasti yrttien elinikää ja moninkertaisti kaupan yrttien sadon.

KitchenGarden -pöytäpuutarhan plussat ja miinukset

PLUSSAT

+ helppous
+ kuluttaa vain vähän energiaa
+ premium-mallin kaukosäädin (sekä kaukosäätimessä oleva magneetti)
+ moninkertaistaa kaupan yrttien sadon
+ tyylikäs muotoilu
+ äänettömyys
+ kasvatusalustan ja yrttitukien konepestävyys
+ mahtuu 6 yrttiruukkua


MIINUKSET

pakkauksessa mukana vain kaksi yrttiruukkua (ruukkuja voi ostaa lisää erikseen)
ohjekirja hieman monimutkainen
– laite vaatii perehtymistä yrttien ominaisuuksiin ja valon väreihin, mikäli laitteesta haluaa maksimaalisen hyödyn
– siniset ja punaiset valosävyt häiritseviä
– suojakupu unohtuu helposti auki tai yrtit jäävät sen väliin 
– veden määrä vaikea arvioida

 Arvio on julkaistu alun perin MTV:n ylläpitämällä Yrttikeittiö-sivustolla.
Bloggaaja sai pöytäpuutarhan omakseen testijakson loputtua.
9 kommenttia

 1. Millaista lannoitusta käytit? Mä en ole saanut kaupan yrttejä tuossa pömpelissä juurikaan kasvamaan. Kovin honteloita varsia ja pieniä lehtiä tekevät, vaikka lannoitan yrttilannoitteella. Siemenestäkin kokeilin yrttejä kasvattaa KG:ssä, mutta kovin huonolla menestyksellä. Tuntuu, että KG:n valo ei ole kasveille riittävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole käyttänyt ollenkaan lannoitusta KG:ssa, Zengrowssa ollaan käytetty sekä niitä sen omia nappuloita että chililannoitusta. Lähinnä meillä noissa laitteissa yrtit pysyvät hengissä ja mahdollinen lisäsato on plussaa. Nyt varmaan kasvuongelmakin alkaa jo helpottaa, kun luonnonvalon määrä lisääntyy.

   Poista
 2. Mä olen ollut todella tyytyväinen IndoorGardenin käyttäjä. Omistin aikaisemmin ZenGrown, mutta hermot meni siihen jatkuvaan pulputukseen ja pumpun toistuvaan tukkeutumiseen. IndoorGarden on käytännössä aivan äänetön, eikä pumppuun pääse yhtä helposti juuren- tai lehdenpaloja välipohjan ansiosta. Nykyään tuohon saa myös korkeammalla varrella varustettuja lamppuja, mutta huono puoli on kyllä se, ettei lamppua voi säätää tai käännellä ZenGrow'n tapaan. IndoorGarden on näistä kaikista kolmesta kyllä ehdottomasti parhaimman näköinenkin. Saman firman uusi pieni Genie -yrttilaitekin näyttää ihan fiksulta.

  Tämä ei muuten sitten ollut maksettu mainos, vaikka ehkä siltä kuulostaakin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän ZenGrow hommattiin heti silloin kun se tuli markkinoille, silloin ei vielä oikein ollut mitään muuta vastaavaa laitettan. Meillä ei pumppu ole mennyt kertaakaan tukkoon, mutta kyllä se aina välillä kovasti pulputtelee. Toisaalta pulputuksesta huomaa heti, että vesi on vähissä. Zengrown rinnalla tää KitchenGardenkin on aikamoinen kaunotar. :)

   Kuinka monta yrttipuskaa tuohon IndoorGardeniin mahtuu? Mä olen muistaakseni nähnyt siitä vain sellaisia malleja, joissa on ihan pari puskaa vain.

   Poista
 3. Joku yrttitarha olisi kiva. Aika harva on kuitenkaan kovin kivan näköinen. Tämä ei ole hullumpi. Laitan omaisuuden yrtteihin talven aikana, ei haittaisi yhtään, jos puskista saisi vähän enemmän satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tää KG on jopa yllättävän kivan näköinen (ainakin verrattuna ZenGrowhun..) Ledivalot tuovat kyllä ihan uusia mahdollisuuksia yrttitarhoihinkin, ehkä riittäisi, että johonkin tosi kivaan valaisimeen vain vaihtaisi kasveille sopivan lampun?

   Poista
 4. Hei suosittele jotai kivaa ruokapaikkaa, ei kallista, ollaan kaverin kanssa huomenna tulossa Helsinkiin keikalle ja olisi kiva syödä jotain ennen sitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ei tule vinkit liian myöhään! Riippuu tietty vähän, missä päin kaupunkia keikka on ja minkätyyppistä safkaa tekee mieli. Kenties Fafa´s (Kamppi / Iso-Roba / Sörnäinen) tai mikäli pizzahammasta kolottaa niin Puttes (Kalevankatu 6). Tai sitten nappaatte syötävät jostakin ravintolapäivän pop up -ravintolasta. :)

   Poista
 5. Omakohtainen kokemus: ei KG anna satoa, pitää kylläkin yrtit pidempään elossa. Kasvipuutarhassa yrttien multa on keino pitää yrtit pystyssä, itse kasvuenegia ruiskutetaan suoraan juuriin. Kanattaa suhtaustua pienellä varauksella näihin blogeihin ja niiden rehellisyyteen.

  VastaaPoista