Kolmen kaveruksen
vallattua lähikauppamme pakasteallas, on jäätelönkulutukseni kasvanut
eksponentiaalisesti. Suosikkijäätelöni makumaailma syntyy myös kotona.
Kolmen Kaverin Jäätelö on pieni helsinkiläinen
jäätelötehdas, jonka oransseja herkkupurkkeja on vaikea vastustaa. Perinpohjaisen empiirisen testaamisen tuloksena lempimaukseni Kolmen Kaverin jätskeistä on
valikoitunut Mustaherukka & Appelsiini, joskin myös muut maut ovat parempia
kuin hyviä.
Kolmen Kaverin lempijäätelö mielessäni valmistin jälkiruoaksi
mustaherukkajäädykettä, jonka maustoin appelsiininkuorella. Tohdin sanoa, että
jäädykkeestä tuli vähintään esikuvansa veroinen herkku. Jäädytin massan
tornikakkuvuoassa pakastimessa, mutta massasta voi yhtä hyvin tehdä jäätelöä joko pakastimessa tai jäätelökoneessa.
Kuvassa jäädykkeen jämät palloksi pyöräytettynä. Jäädykkeen lisäksi ohjeella syntyy myös jäätelöä. |
MUSTAHERUKKAJÄÄDYKE
(kahdeksalle)
- 500 g mustaherukoita
- 1 dl vettä
- 2 dl sokeria
- 3 keltuaista
- 1 rkl mustaherukkalikööriä (tai appelsiinilikööriä)
- 1 tl raastettua (luomu)appelsiininkuorta
- 4 dl kuohukermaa
Paseeraa mustaherukat:
soseuta marjat sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa ja painele sose
siivilän läpi. (Mäskiä ei kannattaa heittää pois, vaan siitä voi tehdä
esimerkiksi vispipuuroa.)
Kiehauta vesi ja
sokeri kattilassa. Anna sokerin sulaa.
Vatkaa keltuaiset kevyeksi
vaahdoksi pyöreäpohjaisessa teräskulhossa vesihauteessa. (Älä päästä vettä
kiehumaan, jotta keltuaiset eivät kypsy liikaa.) Kaada sokeriliemi ohuena
norona keltuaisten sekaan. Jatka vatkaamista kymmenisen minuuttia tai kunnes
seos sakenee.
Laske tiskialtaaseen
kylmää vettä, aseta kulho veteen ja jatka vaahdon vatkaamista kunnes seos on
jäähtynyttä.
Vatkaa kerma
vaahdoksi.
Lisää paseeratut
herukat, appelsiininkuori sekä likööri keltuaisvaahdon sekaan. Lisää myös
kermavaahto ja sekoita tasaiseksi.
Vuoraa kakku- tai
jäädykevuoka kelmulla ja kaada seos vuokaan. Jäädytä pakastimessa vähintään kuusi tuntia,
mieluiten seuraavaan päivään.
Kumoa jäädyke
tarjoilulautaselle ja poista kelmu. Koristele esimerkiksi herukkatertuilla ja tarjoile
lämpimän kinuskikastikkeen kera (ohje alla).
VINKKI: Voit tehdä jäädykemassasta myös jäätelöä jäätelökoneella tai kaatamalla
massan pakastuksen kestävään vuokaan (esimerkiksi leipävuokaan).
KINUSKIKASTIKE
- 2 dl fariinisokeria
- 2 dl kuohukermaa
Mittaa ainekset kattilaan ja anna seoksen kiehua samalla
sekoittaen, kunnes seos hieman sakenee. Kinuskin voi keittää etukäteen
valmiiksi ja lämmittää ennen tarjoilua.
Oi, oi, oi. Nyt sitä ollaan todellisten herkkujen äärellä. Kolmen Kaverin jäätelöt ovat kyllä vastustamattomia. Itse en osaa päättää suosikkiani, mutta viimeisimpänä mieleen on jäänyt mustikka-kardemumma-jäätelö. Tätä versiota on pakko kokeilla! Täydellistä, sillä tästä taloudesta ei edelleenkään löydy jäätelökonetta (unelmia on hyvä olla).
VastaaPoistaMustikka-kardemumma taitaa olla tosi monen suosikki, ainakin moni on hehkuttanut sitä Facebookissa. :) Omaan makuuni se on ehkä vähän turhan jouluista. :) Meillä on Kitchen Aidin jätskikulho, mutta pakastin on aina niiiin täynnä, että eihän se oikein sinne mahdu, joten meilläkin yleensä jäätelöt syntyy ilman konetta.
PoistaIhania makuja, tulee ihan vesi kielelle! :)
VastaaPoistaSiihen auttaa vain herkuttelu! :)
PoistaRakastan mustaherukkaa,ja itsekin teen siitä usein jäädykettä,tosin jugurttipohjaista.Ensi kerralla pitääkin kokeilla tuota appelsiinin lisäystä,Onneksi täälläkin päin saa mustaherukoita hyvin pakastealtaista:)
VastaaPoista3 Kaverin jädejä tuli kesällä maistettua,ihan hyviä olivat.
3 Kaverin jätskeissä kyllä maistaa sen, että niissä käytetään aitoja makuja ja marjoja. Mä myös rakastan mustaherukkaa! Onko sulla muutes blogissa oman jäädykkeesi reseptiä? Jogurttipohjainen voisi olla asteen kevyempi kuin tämä kermapohjainen… :)
PoistaMie romahan! Liian herkullinen resepti.
VastaaPoistaMustikka-kardemummasta olen samaa mieltä, minunkin suosikki on ehkä mustaherukka&appelsiini.
Hihih! Tosi kiva, että Kolmen Kaverin jätskejä löytyy myös suht hyvin Kehä kolmosen ulkopuolelta!
PoistaSulla on Hannele hyvä maku! Kannattaa siis kokeilla tätä! :)
Ah, ihania kuvia!
VastaaPoista-Heidi
Kiitos Heidi, tää oli kyllä tosi hyvää ja onnistuu myös ilman jätskikonetta!
Poista