Sisällön tarjoaa Blogger.

MUSTAHERUKKAJÄÄDYKE


Kolmen kaveruksen vallattua lähikauppamme pakasteallas, on jäätelönkulutukseni kasvanut eksponentiaalisesti. Suosikkijäätelöni makumaailma syntyy myös kotona.



Kolmen Kaverin Jäätelö on pieni helsinkiläinen jäätelötehdas, jonka oransseja herkkupurkkeja on vaikea vastustaa. Perinpohjaisen empiirisen testaamisen tuloksena lempimaukseni Kolmen Kaverin jätskeistä on valikoitunut Mustaherukka & Appelsiini, joskin myös muut maut ovat parempia kuin hyviä.

Kolmen Kaverin lempijäätelö mielessäni valmistin jälkiruoaksi mustaherukkajäädykettä, jonka maustoin appelsiininkuorella. Tohdin sanoa, että jäädykkeestä tuli vähintään esikuvansa veroinen herkku.  Jäädytin massan tornikakkuvuoassa pakastimessa, mutta massasta voi yhtä hyvin tehdä jäätelöä joko pakastimessa tai jäätelökoneessa. 

Kuvassa jäädykkeen jämät palloksi pyöräytettynä.
Jäädykkeen lisäksi ohjeella syntyy myös jäätelöä.










MUSTAHERUKKAJÄÄDYKE (kahdeksalle)

  • 500 g mustaherukoita
  • 1 dl vettä 
  • 2 dl sokeria 
  • 3 keltuaista 
  • 1 rkl mustaherukkalikööriä (tai appelsiinilikööriä)  
  • 1 tl raastettua (luomu)appelsiininkuorta
  • 4 dl kuohukermaa


Paseeraa mustaherukat: soseuta marjat sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa ja painele sose siivilän läpi. (Mäskiä ei kannattaa heittää pois, vaan siitä voi tehdä esimerkiksi vispipuuroa.)

Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Anna sokerin sulaa.

Vatkaa keltuaiset kevyeksi vaahdoksi pyöreäpohjaisessa teräskulhossa vesihauteessa. (Älä päästä vettä kiehumaan, jotta keltuaiset eivät kypsy liikaa.) Kaada sokeriliemi ohuena norona keltuaisten sekaan. Jatka vatkaamista kymmenisen minuuttia tai kunnes seos sakenee.

Laske tiskialtaaseen kylmää vettä, aseta kulho veteen ja jatka vaahdon vatkaamista kunnes seos on jäähtynyttä.

Vatkaa kerma vaahdoksi.

Lisää paseeratut herukat, appelsiininkuori sekä likööri keltuaisvaahdon sekaan. Lisää myös kermavaahto ja sekoita tasaiseksi.

Vuoraa kakku- tai jäädykevuoka kelmulla ja kaada seos vuokaan. Jäädytä pakastimessa vähintään kuusi tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.

Kumoa jäädyke tarjoilulautaselle ja poista kelmu. Koristele esimerkiksi herukkatertuilla ja tarjoile lämpimän kinuskikastikkeen kera (ohje alla).


VINKKI: Voit tehdä jäädykemassasta myös jäätelöä jäätelökoneella tai kaatamalla massan pakastuksen kestävään vuokaan (esimerkiksi leipävuokaan).


KINUSKIKASTIKE
  • 2 dl fariinisokeria 
  • 2 dl kuohukermaa


Mittaa ainekset kattilaan ja anna seoksen kiehua samalla sekoittaen, kunnes seos hieman sakenee. Kinuskin voi keittää etukäteen valmiiksi ja lämmittää ennen tarjoilua.




10 kommenttia

  1. Oi, oi, oi. Nyt sitä ollaan todellisten herkkujen äärellä. Kolmen Kaverin jäätelöt ovat kyllä vastustamattomia. Itse en osaa päättää suosikkiani, mutta viimeisimpänä mieleen on jäänyt mustikka-kardemumma-jäätelö. Tätä versiota on pakko kokeilla! Täydellistä, sillä tästä taloudesta ei edelleenkään löydy jäätelökonetta (unelmia on hyvä olla).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustikka-kardemumma taitaa olla tosi monen suosikki, ainakin moni on hehkuttanut sitä Facebookissa. :) Omaan makuuni se on ehkä vähän turhan jouluista. :) Meillä on Kitchen Aidin jätskikulho, mutta pakastin on aina niiiin täynnä, että eihän se oikein sinne mahdu, joten meilläkin yleensä jäätelöt syntyy ilman konetta.

      Poista
  2. Ihania makuja, tulee ihan vesi kielelle! :)

    VastaaPoista
  3. Rakastan mustaherukkaa,ja itsekin teen siitä usein jäädykettä,tosin jugurttipohjaista.Ensi kerralla pitääkin kokeilla tuota appelsiinin lisäystä,Onneksi täälläkin päin saa mustaherukoita hyvin pakastealtaista:)
    3 Kaverin jädejä tuli kesällä maistettua,ihan hyviä olivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 3 Kaverin jätskeissä kyllä maistaa sen, että niissä käytetään aitoja makuja ja marjoja. Mä myös rakastan mustaherukkaa! Onko sulla muutes blogissa oman jäädykkeesi reseptiä? Jogurttipohjainen voisi olla asteen kevyempi kuin tämä kermapohjainen… :)

      Poista
  4. Mie romahan! Liian herkullinen resepti.

    Mustikka-kardemummasta olen samaa mieltä, minunkin suosikki on ehkä mustaherukka&appelsiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihih! Tosi kiva, että Kolmen Kaverin jätskejä löytyy myös suht hyvin Kehä kolmosen ulkopuolelta!

      Sulla on Hannele hyvä maku! Kannattaa siis kokeilla tätä! :)

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Kiitos Heidi, tää oli kyllä tosi hyvää ja onnistuu myös ilman jätskikonetta!

      Poista