Sisällön tarjoaa Blogger.

VIETNAMILAINEN KATKARAPUSALAATTI


Eksoottisten raaka-aineiden löytyminen lähimarketista ei ole aina itsestään selvää. Puuttuvat raaka-aineet voi kuitenkin korvata kotimaisilla tuotteilla. Tämän minulle opetti vietnamilaisen kokkikurssin opettaja, joka vaihtoi papaijan keräkaaliin.




Tuoreiden kevätkääryleiden lisäksi keittiössämme on loihdittu muitakin vietnamilaisella kokkikurssilla oppimiani ruokia. Mausteinen, papaijan puuttuessa kaalista valmistettu, salaatti sopii samalle lautaselle myös kesän grilliherkkujen kanssa. Tämä aasialainen salaatti on raikkaampi ja kevyempi kuin sen amerikkalainen, majoneesiin hukutettu, serkkunsa.

Vietnamilaiset tuppaavat yhdistämään usein samaan ruokaan äyriäisiä ja lihaa. Pauleenin alkuperäisreseptissä salaattiin tulee sekä keitettyä possunniskaa että katkarapuja. Itse olen tehnyt salaattia sekä pelkillä ravuilla että ravuilla ja kanalla. Jos teet salaattia esimerkiksi grilliruokien lisäkkeeksi, voit hyvin jättää lihat ja katkaravut salaatin seasta pois. Älä kuitenkaan oikaise paahdettujen maapähkinöiden kohdalla, sillä ne tuovat salaattiin ihanaa makua sekä purutuntumaa.

VIETNAMILAINEN MAUSTEINEN SALAATTI 
(lisäkesalaattina neljälle) Resepti: Pauleen Mannevaara

  • 300 g keräkaalia 
  • 1 iso porkkana 
  • 1 sipuli  
  • 50 g kuorellisia maapähkinöitä
  • 1 rkl tuoretta minttua 
  • tuoretta korianteria koristeeksi
  • 150 g kassleria (possun niskaa) tai kanaa
  • 150 g katkarapuja
  • suolaa kasslerin tai kanan keittämiseen

KASTIKE 
  • 1 pieni tulinen chili 
  • 3 valkosipulinkynttä 
  • 1 rkl sokeria 
  • 1 rkl (riisiviini)etikkaa 
  • 3 rkl limetti- tai sitruunamehua 
  • 3 rkl kalakastiketta 
  • 3 rkl rypsiöljyä 
  • mustapippuria 

Keitä kassler- tai kanapala kypsäksi (noin 20 minuuttia) suolatussa vedessä. Jäähdytä ja pilko pieniksi paloiksi. Jos käytät raakoja katkarapuja, kuori ne tarvittaessa ja keitä niitä muutama minuutti kiehuvassa vedessä, kunnes ne muuttuvat vaaleanpunaisiksi.

Paahda maapähkinät kuivalla ja kuumalla pannulla. Sekoita koko ajan, kunnes kuoret saavat väriä ja tummuvat. Kaada pähkinät lautaselle ja anna niiden jäähtyä hetki. Irrota pähkinöistä kuoret hankaamalla niitä sormenpäiden välissä.

Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa porkkana mahdollisimman ohuiksi tikuiksi ja sipuli puolikuun muotoisiksi suikaleiksi.  Silppua myös minttu. Yhdistä kaali-, porkkana-, sipuli- ja minttusilppu sekä kypsä liha, kana ja/tai katkarapu.

Kastiketta varten silppua chili sekä valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki kastikeainekset ja kaada kastike salaatin päälle.  Sekoita. Koristele salaatti maapähkinöillä sekä korianterinlehdillä.

VINKKI: Salaatti sopii hyvin kesäsalaatiksi tai kevyeksi lounaaksi. Salaatti paranee seistessään hetken jääkaapissa, joten sen voi tehdä valmiiksi jopa tarjoamista edeltävänä päivänä.  

Avainsanat: vietnamilainen ruoka resepti, kaalisalaatti, lisuke grilliruoalle, raikas kesäsalaatti, terveellinen salaatti, lounassalaatti resepti, aasialainen salaatti, helppo salaatti resepti

9 kommenttia

  1. Hei! Salaatti näyttää ja kuulostaa mahtavalta! Itse en olisi hoksannut käyttää kaalia papaijan tilalla, mutta hyvä tietää. Usein kokkaan eri maiden inspiroimia ruokia "cucina povera" -hengessä, eli sitä käytetään mitä on ja mitä on saatavilla helposti. Tuntuu vaikealta uskoa, että Vietanamissa tavallisen perheen arkiateriaa varten haettaisiin mitään erikoisempaa ainesta erikoisliikkeestä. Tai missään muussakaan maailman kolkassa. Melkein kaikki ruoka toimii hyvin pienillä muutoksillakin. Kokkaukseni ovat kyllä tehty teemaan tai jonkin maan henkeen. :) Autenttisuus on parasta paikan päällä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, vähän huvitti itseänikin, kun Pauleen kertoi, että salaattiin tulisi tavallisesti papaijaa, mutta koska sitä ei Suomesta oikein saa, niin sen voi korvata kaalilla. :) Mutta vähän epäilen kaalin sopivuutta ihan jokaiseen papaijaruokaan. ;) Soveltamalla syntyy usein niitä ihan parhaimpia makuyhdistelmiä, joten peukkua myös sinun innollesi kokeilla ja soveltaa.

      Poista
  2. Tää kuulostaa just semmoselta, että sitä vois vaan syödä ja syödä ja syödä ja syödä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kuule just sellaista. Viimeksi salaattiin tuli ehkä hieman liikaa chiliä, mutta silti sen syömistä ei oikein malttanut keskeyttää. Ne Vii Voanista saatavat pikkuchilit ovat petollisia. :)

      Poista
  3. Mainiot aineet on salaatissa. Tuon täytyy olla herkullista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! Kastiketta sopivasti imevät pähkinät ovat ihan suosikkejani. Sulla on ollut monesti blogissa herkullisia vartaita – tämä salaatti sopisi varmasti hyvin sellaisten seuraksi.

      Poista
  4. Tällaiset aasialaiset salaatit on just niiin hyviä. Taisit olla tyytyväinen, kun papaija vaihtui kaaliin. Et muistaakseni ollut mikään papaijan ylin ystävä :-). Kertoiko Pauleen muuten tuon salaatin vietnamilaista nimeä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. VAU, sullapa on hyvä muisti! :) Papaija ei tosiaan ole suosikkini... oikeastaan en ymmärrä kuka siitä voi edes tykätä, sehän maistuu ihan oksennukselta. :)

      Lunttasin Pauleenin reseptivihkosta, mutta tämän salaatin kohdalla ei ollut ollenkaan vietnamilaista nimeä. Joskus jostain olen bongannut nimen goi ga, mutta en tiedä onko se just tämä sama salaatti.

      Poista
  5. Noi ei kyllä olisi itselle tullut mieleen vaihtaa papaijaa kaaliin :).

    VastaaPoista