Sisällön tarjoaa Blogger.

Konjamiiniluumut


Meillä on viime päivinä tehtailtu syötäviä joululahjoja. Sukulaiset ja ystäväiset voivatkin sitten esittää pökertyneen yllättyneitä saadessaan kouraansa jonkin tonttupajamme tuotoksista.

Konjakkiluumuja olen tehnyt jo useana vuonna. Rehellisesti en edes tiedä tykkääkö näistä luumuista pesueessamme kukaan muu kuin minä. Ainakin apupoika pyöritteli silmiään ilmoittaessani, että nämä luumut kuuluu sitten syödä kinkun kanssa. En tiedä sitäkään, riittääkö tekeytymässä olevasta satsista kovin moneksi ruokalahjaksi, sillä purkin sisältö on jo kovasti huvennut käydessäni aina silloin tällöin tarkastamassa, josko luumujen maku olisi jo kohdallaan. 
KONJAKKILUUMUT

Näitä tarvitset:
 • 500 g kivettömiä kuivattuja luumuja
 • 1,5 dl sokeria
 • 3 dl vettä
 • ½ dl konjakkia

Irrota tarrautuneet luumut toisistaan ja laita ne kannelliseen purkkiin. (Esimerkiksi litranvetoinen turkkilaisjogurttipurnukka on mainio tähän.) Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Lisää konjakki kuuman nesteen sekaan ja kaada luumujen päälle. Anna purkin jäähtyä huoneenlämmössä, heiluttele ja siirrä jääkaappiin. Anna luumujen tekeytyä vähintään 3-4 päivää. Pidempikään aika ei ole pahitteeksi, mutta tuokin riittää. Sekoittele välillä. 


3 kommenttia

 1. Tulee mieleen mun ja siskoni kokeilut rommikirsikoista. Ne alkoivat käymään ihan vimmatusti uudelleen. Ei oikein siis onnistunut.

  Toinen välitön flashback tulee mieleen sanasta konjamiini. Edesmennyt pappani käytti tuota sanaa. Pappa otti tuikun konjamiinia aina siloin tällöin sydänlääkkeeksi ja ois varmaan tykännyt noista luumuistakin! :)

  VastaaPoista
 2. Minä ottaisin mielellään nuo luumut jo pelkästään tuon purkin takia ;-) Toivottavasti teit riittävän suuren satsin, koska kyllähän laadun tarkastus on oleellinen osa prosessia.

  VastaaPoista
 3. Tusla: Nämä luumut eivät ainakaan vielä toistaiseksi ole aloittaneet käymisreaktiota. Kävin juuri nappaamassa yhden, ja maistui kyllä ä l y t t ö m ä n hyvältä, joten ehkä sinäkin kokeilet pappasi kunniaksi ja muistoksi. :)

  S&H: noita purkkeja on kertynyt jo ihan mukavasti, olen niitä vähä niinkus yrittänyt haalia mökiltä ja isovanhempieni nurkista. :)

  Todellakin laaduntarkkailu on oleellinen osa varsinkin näiden luumujen valmistusta. Nyt alkaa olla maku kohdillaan.

  VastaaPoista