torstai 14. elokuuta 2014

GAZPACHO – KYLMÄ KASVISKEITTO


Reilut viisi viikkoa kestänyt helleputki ehti sopivasti loppua juuri kun meillä laitettiin gazpachot tulille. Tai oikeastaan juurikin päinvastoin, sillä gazpacho – kylmä espanjalainen keitto – syntyy silppuamalla ja vääntämällä tehosekoittimen kytkin kaakkoon.


Tukevasti hellelukemissa huiteleva sisälämpötila pitää orastavasta syyskelistä huolimatta huolen, että ainakin meillä ladataan tehosekoitin pian täyteen uudemmankin kerran.

Apupojan pyöräyttämä gazpacho maistui jo ensilusikallisella niin taivaalliselta, että piti pitkästä aikaa kaivaa kamera esiin. Pienestä kutkuttavasta tunteesta päätellen saattaa blogikin siis olla piristymään päin. Kunhan ensin löydän kadoksissa olevan objektiivini – onneksi tällä kertaan kesälomareissulle ostamani pikkuinen Olympus pelasti!

GAZPACHO (neljälle)
  • 500 g tuoreita kypsiä tomaatteja 
  • 1 punainen paprika 
  • ½ kesäkurpitsa 
  • n. 500 g vesimelonia
  • 1 punasipuli 
  • 1–2 valkosipulinkynttä 
  • 1 punainen chili (keskivahva) 
  • 2 siivua maalaisleipää 
  • (vettä leivän liotukseen) 
  • 1 limetti (kuori + mehu) 
  • ½ dl hyvää oliiviöljyä 
  • suolaa 
  • mustapippuria 
  • tuoretta basilikaa ja lehtipersiljaa

Murusta leipäviipaleet pieneen kulhoon ja lisää tilkka vettä. Anna leivän liota hetki.
Silppua sipuli, valkosipulinkynnet sekä chili ja kuullota niitä kevyesti pannussa. Älä paista.

Poista tomaateista kannat  ja pilko kasvikset sekä vesimeloni. Raasta limetistä kuori ja purista mehu.

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä keitto hienoksi. Mausta ja anna maustua jääkaapissa mielellään pari tuntia. Viimeistele tuoreilla yrteillä ja nauti. 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...