maanantai 4. marraskuuta 2013

JAUHELIHAKEITTO – ARKIHERKKU 20 MINUUTISSA


Perinteinen jauhelihakeitto lämmittää koleassa syyssäässä. Kattilallinen herkullista keittoa syntyy parissakymmenessä minuutissa.


Jauhelihakeitto on yksi kouluruokien klassikoista. Mauttomanpuoleisista vihannespaloista huolimatta muistelen keiton maistuneen suurimmalle osalle koulutovereistani. Hyvistä raaka-aineista valmistettuna keitto kohoaa uudelle tasolle, sillä vastakorjatun sadon juurekset ovat vielä täynnä makua ja väriä. Keitto valmistuu mausteita lukuun ottamatta helposti myös kokonaan kotimaisista raaka-aineista.

En meinannut ensin itsekään uskoa kattilallisen keittoa syntyvän alle 20 minuutissa. Hyvä kuorimaveitsi kuitenkin helpottaa ja nopeuttaa huomattavasti juuresten käsittelyä. Fiskarsin Functional Form -sarjan kuorimaveitsi istuu käteen tukevasti, lisäksi sillä selviää suuremmastakin perunateatterista rakoitta.



JAUHELIHAKEITTO (neljälle)

  • 1 sipuli 
  • 2 valkosipulinkynttä 
  • noin viiden sentin pätkä tuoretta chiliä 
  • 1 kevätsipuli varsineen 
  • 3 isoa, kiinteää perunaa 
  • 2 porkkanaa 
  • pieni nauris 
  • pieni palsternakka 
  • 1 pussi (200 g) kotimaisia pakasteherneitä 
  • 2 laakerinlehteä 
  • kymmenkunta mustapippuria 
  • ½ litraa lihalientä (tai ½ litraa vettä + lihaliemikuutio) 
  • litra vettä 
  • neljänneskilo vähärasvaista jauhelihaa (tässä hirvi–possujauhelihaa) 
  • öljyä  
  • suolaa ja mustapippuria jauhelihan maustamiseen 
  • tuoretta lehtipersiljaa


Laita vesi ja lihaliemi kiehumaan. (Jos käytät liemikuutiota, lisää se veteen.)

Kuori juurekset ja leikkaa ne sopiviksi suupaloiksi. Jätä perunat hieman muita juureksia suuremmiksi, sillä ne kypsyvät muita nopeammin. Silppua myös kevätsipuli.

Lisää juurekset, kevätsipulisilppu, mustapippurit sekä laakerinlehdet kattilaan veden kiehuessa.

Silppua sipuli, valkosipulinkynnet sekä chili. Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä ja lisää jauheliha pannulle. Ruskista jauheliha ja lisää lihan sekaan silputtu sipuli, valkosipuli ja chili. Mausta liha suolalla ja pippurilla.

Juuresten ollessa kypsiä, lisää kattilaan herneet. Keitä pari minuuttia, mikäli herneet ovat lisättäessä jäisiä. Lisää lopuksi kypsä jauheliha ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa keiton sekaan suolaa.

Saksi valmiin keiton päälle reilusti tuoretta lehtipersiljaa ja tarjoa keitto ruisleivän kera.


Yhteistyössä Fiskars.

Avainsanat: jauhelihakeitto resepti, helppo arkiruoka resepti, mitä tehdä jauhelihasta, jauheliha resepti ohje

15 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. No niin on! Ja tuo pieni lila nauris oli ihan älyttömän hyvää myös.

      Poista
    2. No varmasti! Mä en oo tänä vuonna syöny nauriita juuri lainkaan. Ehkä ne vois lisätä Kivistön kasvimaalistaan ens vuodelle..

      Poista
  2. Klassikko! Ja tosiaan, niin paljon parempaa itse tehtynä kuin keskuskeittiöiden mauttomat mössöt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keskuskeittiöiden soppien juureksia ei oikein erota toisistaan edes mausta tai väristä. :)

      Poista
  3. Ihanaa peruskauraa tämä! Itsekään en koululaisena lukeutunut jauhelihakeiton auuriin ystäviin, mutta nykyisin kyllä. Ihanat värit kuvissasi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta se koulun jauhelihakeitto oli ihan ok, mutta kyllä omatekemä on huimasti parempaa! :)

      Poista
  4. Nams, välillä tekee hyvää palata perusasioihin. Juuri tänään katselin kaupassa ihanan näköisiä kaskinauriita (mikä nimikin!), mutta jäin sitten vielä miettimään mitä niistä tekisin... Pakko varmaan käydä hakemassa niitä vielä viikonlopuksi ja kehitellä jotain :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä söin jokunen vuosi sitten Wienissä tajuttoman hyvää kookosmaidolla maustettua kaskinaurissoppaa, siitä lähtien on pitänyt kokeilla jotain sensuuntaista. :) Kiva, että kaskinauriisiin on viime vuosina alkanut törmätä muutenkin.

      Poista
  5. Ruokakuvasi ovat upeita! Kaikki viimeisen päälle mietitty ja valostuskin aivan mahtava. Hienoa jälkeä, tällaista blogia on mukava lukea. Jatka samaan malliin! :)

    Itse kirjoittelin eilen myös postauksen hävikkiviikosta. Käyhän ihmeessä lukaisemassa, jos vain aikaa ja intoa riittää! :) http://lifetastesgood-nanne.blogspot.fi/2013/11/madantyvat-matot-ja-halyttava-havikki.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista – täällähän melkein punastellaan! :)

      Kävin lukemassa postauksesi ja oli kiva muutenkin löytää samalla blogiisi! Mukavaa viikkoa sinne!

      Poista
  6. Itsekin oli tänään ihan pakko keittää kattilallinen jauhelihakeittoa – sellainen sadepäivä kun tuolla ulkona näyttää olevan. En voi kieltää, etteikö postauksesi olisi inspiroinut, vaikkakaan en tehnyt keittoa reseptilläsi. Seuraavalla kerralla tosin aion heittää sekaan herneitä! Olen ne tavallisesti varannut lohikeittoa varten, mutta ne varmasti toimii myös jauhelihakeiton piristeenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä! Mä tykkäsin nimenomaan tosi paljon noista herneistä tossa keitossa – jotenkin raikastivat koko sopan ihanasti. :) Täytyy itse laittaa seuraavan kerran lohikeittoonkin herneitä.

      Poista
  7. Tämä oli minunkin lapsuudensuosikkeja. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...