Sisällön tarjoaa Blogger.

OMENA-RAHKAPITKO


Syksyn sato sujahti pullaan! Rahkatäyte ja omenapalat mehevöittävät pullapitkoa, jolloin pulla maistuu mehevältä vielä seuraavanakin päivänä –  mikäli sitä on silloin vielä jäljellä…


Niin mukavaa kuin pullan leipominen onkin, on siinä yksi harmittava puoli. Nimittäin pullaähky. En tiedä, onko olemassa ihmisiä, jotka malttaisivat syödä vain yhden, korkeintaan kaksi pullaa, jos uunituoretta vehnästä on tarjolla. Ainakaan itse en kuulu heihin, vaan pullanleipomista seuraa likipitäen aina huono olo. 

Vissi tosi on, että pulla on parasta tuoreena. Seuraavana päivänä pulla ei maistu alkuunkaan yhtä hyvältä. Sujautin pullapitkon sisään rahkaa ja omenapaloja. Ne mehevöittävät pitkoa sen verran, ettei kaikkea tarvitse syödä kerralla, vaan pulla maistuu liki yhtä hyvältä vielä seuraavanakin päivänä. Mikäli pitkoa on vielä silloin jäljellä.



OMENA-RAHKAPITKO (2 pitkoa)

Pullataikina: 

  • 2,5 dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 0,75 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 kananmuna
  • 0,5 tl suolaa
  • noin 7 dl vehnäjauhoja
  • 75 g huoneenlämpöistä voita


Omenatäyte: 
  • 4–6 omenaa koosta riippuen
  • 2 rkl (hillo)sokeria
  • (loraus Galliano-vaniljalikööriä)


Rahkatäyte: 
  • 100 g (puolikas purkki) maitorahkaa
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,5 tl raastettua sitruunankuorta
lisäksi :
  • 1 kananmuna voiteluun
  • raesokeria


Valmista pullataikina: Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna sekaan hiiva. Lisää sokeri, kardemumma ja kananmuna. Lisää sekaan vähitellen jauhoja. Käytä aluksi apuna puulastaa, sitten nyrkkejä tai yleiskonetta. Alusta taikinaa yhteensä kymmenkunta minuuttia. Lisää alustamisen loppuvaiheessa voi ja suola. Kohota taikina liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. 


Valmista pullataikinan kohotessa omenatäyte: Kuori omenat ja palottele ne arpanopan kokoisiksi kuutioiksi. Laita omenat, sokeri sekä halutessasi likööri pieneen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kypsennä omenia kunnes ne hieman pehmenevät, mutta älä keitä niitä mössöksi. Anna omenapalojen jäähtyä. 

Sekoita rahkatäytteen ainekset sekaisin. 

Pitkojen valmistus: Jaa kohonnut pullataikina kahteen osaan. Kauli taikina kahdeksi noin 30x40-senttiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Nosta taikinalevyt leivinpapereiden päälle. Leikkaa molemmille pitkille sivuille veitsellä "hapsuja". Lusikoi rahkatäyte ja omenat keskelle jäävälle kaistaleelle. Letitä pitkot nostamalla vuorotellen hapsuja molemmilta puolilta täytteen päälle (ks. kuva). Peitä pitkot leivinliinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista yksi kerrallaan 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 25 minuuttia. 

Vinkki: Jos haluat paistaa pitkot uunissa samaan aikaan, leikkaa ylimääräiset leivinpaperikaistaleet pitkojen ympäriltä ja liu'uta molemmat pitkot samalle pellille. 




33 kommenttia

  1. Ai että mikä ihana pitko! Totta tuokin, että noin mehevä pulla maistuu varmasti yhtä hyvätä vielä seuraavanakin päivänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy kyllä myöntää, että suurin osa tuli kyllä syötyä ihan silloin samantien... :D

      Poista
  2. Rahkapulla on mun yks suosikeista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samat sanat, ompulla höystettynä vielä ehkä entistä ehompaa!

      Poista
  3. Voi miten kaunis pitko! Juuri Nutellapullaa syöneenä, olen aivan samaa mieltä pullaähkystä. Aina on muka tilaa vielä yhdelle pullalle, kunnes ups ja ähky! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua, tällainen pitko Nutellalla toimisi aivan varmasti....

      Poista
  4. Tänään taas todettu, ei onnistu maltillinen pullansyönti täällä. Tein nutellapullia ja meni ainakin neljä :D

    Ihana omenapitko, Riikka! tekee mieli leipoa tätäkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin munkin, on nimittäin kaikki syöty (myös se pakastimeen jemmaamani...) 😂

      Poista
  5. Jos pullassa on rahkaa, sen täytyy olla herkullista :) Ihana resepti ja upeat kuvat. Meillä tulee kiloittain omenaa pihalta juuri tällä hetkellä, joten kaikki omppureseptit tulevat tarpeeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, pulla ja rahka ovat kyllä loistava parivaljakko. Uusimmasta postauksesta löytyy muuten vielä lisää omppureseptejä koottuna. :)

      Poista
  6. minni / kokeileva keittiöni06 syyskuuta, 2016

    Rahkapulla on kyllä niin loistavaa. Omenoita en ole siihen koskaan yhdistänytkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopivat tosi hyvin kyllä pullan sisään. Mietin jo, mitä kaikkea muuta sitä voisikaan pitkoon jemmata, ehkäpä banaania?

      Poista
  7. Sä oot kyllä yks urbaani leivontalegenda! Kuuluisit asua jossain maalla mummonmökissä missä leivonnaisten tuoksu leijailisi pihamaalle asti.

    Vaikka tietenkin tämä on vielä hellyttävämpää, kun sä leivot näitä ihanuuksia sielä graafisessa keittiössäsi (...jonne odotellaan edelleen kutsua...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on avoimet ovet, vaikkei tupareita ole vieläkään pidetty. Pikkujoulut? Ja joo, oma leivinuuni olisi kyllä aika iiiihana...

      Poista
  8. Miten sä olet saanut siitä noin täydellisen näköisen? Ehkä mä sittenkin kokeilen vielä kerran gluteenittoman pullan tekemistä ja teen sisuksen sun reseptillä, mutta kuka letittää? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta tuotahan ei tartte letittää, tuommoinen pitko voisi onnistua minultakin. Kerran olen ollut pitkonletityskoulussa, jossa letitettiin neljällä tai viidellä pötköllä. Öööö, ei ne ihan missikisoja olis voittaneet :D

      Poista
  9. Mä en tiedä olenko mä ikinä tehnyt pullapitkoa! Näyttää kyllä hyvälle, pitäisi kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tällainen tosi helppo versio, ne letittämiset neljällä ja viidellä säikeellä jätän suosiolla muille.

      Poista
  10. Ai että on kaunis pitko ja ihanat letitysohjeetkin mukana <3

    VastaaPoista
  11. Ihanat kuvat! <3 Taas!

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  12. Oi miten kaunis pitko! Olen tehnyt samaan tyyliin itse vain suolaisia piirakantapaisia. Pullahommat olen jättänyt suosiolla muille, kun perhepiirissä on useampikin mestaripullamaakari :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just mietinkin, että pitää seuraavan kerran tehdä joku suolainen piirakka samalla tavalla, voitaikinastahan onnistuu näin tosi hyvin.

      Poista
  13. Vautsi! En ikinä saisi leivottua pitkosta noin siistiä! Ja pullaähky on tuttu juttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämä oli toinen kahdesta pitkosta, eka oli harjoituskappale, eikä ihan näin siisti, mutta oikeasti tää pitko on superhelppo tehdä. Sen kuin vain suit sait nostelee suikaleita vuoron perään päällekäin. :)

      Poista
  14. miksi meeillä ei asu ketään pullanleipojaa ja yksin pitää ihan kaikki tehdä :-) juuri nyt tekisi niin pirusti tuota mieli, mutta kuume heiluu vielä sellaisissa lukemissa että haaveeksi jää...

    VastaaPoista
  15. Vitsit mikä pitko ja ihana kuva! Näyttää siltä että olisi vaikeampi tehdä kuin ehkä onkaan (ainakin ohjeesi näyttää helpolta). Pullaähkyn takia ei vaan voi kovin usein pullaa leipoa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on ihan superhelppo tehdä, ei voi rähmäkäpäläkään epäonnistua. Ei sen puoleen, että olisit, lettipiiraasikin oli ihan mieletön.

      Poista
  16. Mä taas tarviin pullan päivässä, muuten ei voi toimia ja ompas upea kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pulla päivässä on aika hyvä motto! Kahvin kera, tietty. :)

      Poista
  17. yksi harmittava puoli. Nimittäin pullaähky. En tiedä, onko olemassa ihmisiä, jotka malttaisivat syödä vain yhden, korkeintaan kaksi pullaa, jos uunituoretta vehnästä on tarjolla. Ainakaan itse en kuulu heihin, vaan pullanleipomista seuraa likipitäen aina huono olo.
    Vissi love language test tosi on, että pulla on parasta tuoreena. Seuraavana päivänä pulla ei maistu alkuunkaan yhtä hyvältä. Sujautin pullapitkon sisään rahkaa ja omenapaloja. Ne mehevöittävät pitkoa sen verran, ettei kaikkea tarvitse syödä kerralla, vaan pulla maistuu liki yhtä hyvältä vielä seuraavanakin päivänä. Mikäli pitkoa on vielä silloin jäljellä.

    VastaaPoista