Yllättikö omenasato puutarhurin? Kantaako työkaveri kassikaupalla omppuja iloksesi? Tässä vinkkejä omenatulvan taltuttamiseen.
Tänä vuonna omenasato on ollut ilmeisen runsas. Me olemme keittäneet pari maijallista vaaleanpunaista mehua, säilöneet sosetta pakastimeen sekä hillopurkkiin, ja olen leiponut omenoista niin piirakkaa kuin pullaakin.
Tässä blogista löytyviä vinkkejä avuksesi, jos kärsit niinkin positiivisesta ongelmasta kuin ylenpalttisesta omenasadosta. Kurkkaa myös jokusen vuoden takainen vinkkilista makeista syysherkuista – siinäkin listauksessa on mukana muutama herkullinen omenaresepti.
Omenamehua on helppo valmistaa höyrystimellä eli niin kutsutulla mehumaijalla. Mehumaijalliseen saa kulumaan omenoita ämpärillisen jos toisenkin. Mehua varten omenoita ei tarvitse kuoria. Itselläni on tapana lohkoa omenat ja poistaa niistä huonot kohdat sekä siemenkodat. Mäski kannattaa soseuttaa sauvasekoittimella ja omenasose syntyy mehun sivutuotteena lähes itsestään. Lisään soseeseen hieman sokeria, mutta toki soseen voi pakastaa myös sellaisenaan. Pakastettu sose sopii mainiosti puuron päälle tai jogurtin sekaan.
Omenoiden sekaan voi sekoittaa myös muita marjoja tai hedelmiä. Erityisen hyvin sekaan sopivat puolukat, mutta kokeile kipata maijaan omppujen sekaan myös marja-aroniaa, kriikunoita tai luumuja.
Kurkkaa tarkempi ohje omenamehun valmistamisesta.
Omenaa purkkiin
Omenasta syntyy myös hyvää hilloa. Oma suosikkini on omena-ruusunmarjahillo, jota on pakko tehdä (tai vaihtoehtoisesti laittaa äiti tekemään) joka vuosi vähintään yksi satsi. Ruusunmarjojen putsaamisessa on hieman hommaa, mutta hillo on ehdottomasti pienen näpertelyn väärti.
Omenasadosta tulee maukasta hilloa myös kimpassa marja-aronian kanssa.
Ja tietystikin omena sopii loistavasti leivontaan! Lapsuuteni suosikki on pehmeä omenapiirakka, jossa omenasiivut painuvat ihanasti osittain taikinan sisään. Satsista tulee pellillinen piirakkaa, mutta osan piiraasta voi myös sujauttaa pakastimeen vierasvaraksi.
Äitini on perimätiedon mukaan hurmannut isäni omena-rahkakakulla. Blogista löytyvä kakku ei ole alkuperäinen hurmauskakku, mutta yhtä kaikki maistuu hurmaavan hyvältä.
Omena-rahkapitko kätkee sisäänsä nimensä mukaisesti omenan lisäksi myös rahkatäytettä. Kannattaa kokeilla, jos olet pullan ystävä, sillä pitko on paitsi hyvän makuinen myös nätti kuin mikä.
Muffinihampaan kolkutellessa kannattaa puolestaan leipoa sitruunankuorella maustettuja omena-murumuffineita. Niiden leipomisesta aiheutuu muistaakseni kauhea sotku, mutta maku palkitsee siivosta huolimatta.
Omenapalat voi myös kevyesti karamellisoida. Ainakin itselleni siirappiomput maistuisivat tulevana viikonloppuna joko ricottavohveleiden tai rahkalettujen eli syrnikkien päällä.
Löytyikö näistä suosikki, ja talttuisiko omenatulva näillä vinkeillä?
Minua on leivotuttanut siitä omenapitkosta alkaen, eikä tämä helpota tunnetta. Oi, miksi puussamme on muumiotauti...
VastaaPoistaSaako puusta yhtään satoa, vai onko muumiotauti vienyt kaiken? Meillä olisi vielä omppuja vaikka kuinka...🍎
PoistaJos tarttet omenia niin multa niitä löytyy...
VastaaPoistaMiten saisit minuun yhteyden?
Pate
Kiitos Pate, mutta tänä vuonna myös meillä on ollut runsaudenpula omenoista. :)
PoistaOmenarahkapullaa on kokeiltava! Meillä on hurjasti omenoita mutta onneksi ne maistuvat ystävillekin. Omenasoseen lisäksi olen kuivannut ison kasan omppoja. Ystävältä kuulin eilen paikasta jossa omenoista voi puristuttaa ja pasteroittaa omenoista mehua 3litran pusseihin. Taidanpa kokeilla sitäkin sillä pakastin pullottaa ja kellarissa ei ole tarpeeksi viileää säilykkeille.
VastaaPoistaOmenoiden kuivaamista voisi itsekin kokeilla. Vanhempani ovat roudanneet omenoita juurikin tuollaiselle puristusasemalle, jossa ovat puristuttaneet juurikin tuollaisiin pusseihin mehua. On kyllä tosi hyvää ja kätevää kun säilyy myös huoneenlämmössä.
Poistagoogle 1163
VastaaPoistagoogle 1164
google 1165
google 1166
google 1167
google 1168
google 1169