Syksyn sato sujahti pullaan! Rahkatäyte ja omenapalat mehevöittävät pullapitkoa, jolloin pulla maistuu mehevältä vielä seuraavanakin päivänä – mikäli sitä on silloin vielä jäljellä…
Niin mukavaa kuin pullan leipominen onkin, on siinä yksi harmittava puoli. Nimittäin pullaähky. En tiedä, onko olemassa ihmisiä, jotka malttaisivat syödä vain yhden, korkeintaan kaksi pullaa, jos uunituoretta vehnästä on tarjolla. Ainakaan itse en kuulu heihin, vaan pullanleipomista seuraa likipitäen aina huono olo.
Vissi tosi on, että pulla on parasta tuoreena. Seuraavana päivänä pulla ei maistu alkuunkaan yhtä hyvältä. Sujautin pullapitkon sisään rahkaa ja omenapaloja. Ne mehevöittävät pitkoa sen verran, ettei kaikkea tarvitse syödä kerralla, vaan pulla maistuu liki yhtä hyvältä vielä seuraavanakin päivänä. Mikäli pitkoa on vielä silloin jäljellä.
OMENA-RAHKAPITKO (2 pitkoa)
Pullataikina:
- 2,5 dl maitoa
- 25 g hiivaa
- 0,75 dl sokeria
- 1 rkl kardemummaa
- 1 kananmuna
- 0,5 tl suolaa
- noin 7 dl vehnäjauhoja
- 75 g huoneenlämpöistä voita
Omenatäyte:
- 4–6 omenaa koosta riippuen
- 2 rkl (hillo)sokeria
- (loraus Galliano-vaniljalikööriä)
Rahkatäyte:
- 100 g (puolikas purkki) maitorahkaa
- 1 kananmuna
- 1 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 0,5 tl raastettua sitruunankuorta
lisäksi :
- 1 kananmuna voiteluun
- raesokeria
Valmista pullataikina: Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna sekaan hiiva. Lisää sokeri, kardemumma ja kananmuna. Lisää sekaan vähitellen jauhoja. Käytä aluksi apuna puulastaa, sitten nyrkkejä tai yleiskonetta. Alusta taikinaa yhteensä kymmenkunta minuuttia. Lisää alustamisen loppuvaiheessa voi ja suola. Kohota taikina liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
Valmista pullataikinan kohotessa omenatäyte: Kuori omenat ja palottele ne arpanopan kokoisiksi kuutioiksi. Laita omenat, sokeri sekä halutessasi likööri pieneen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kypsennä omenia kunnes ne hieman pehmenevät, mutta älä keitä niitä mössöksi. Anna omenapalojen jäähtyä.
Sekoita rahkatäytteen ainekset sekaisin.
Pitkojen valmistus: Jaa kohonnut pullataikina kahteen osaan. Kauli taikina kahdeksi noin 30x40-senttiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Nosta taikinalevyt leivinpapereiden päälle. Leikkaa molemmille pitkille sivuille veitsellä "hapsuja". Lusikoi rahkatäyte ja omenat keskelle jäävälle kaistaleelle. Letitä pitkot nostamalla vuorotellen hapsuja molemmilta puolilta täytteen päälle (ks. kuva). Peitä pitkot leivinliinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista yksi kerrallaan 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 25 minuuttia.
Vinkki: Jos haluat paistaa pitkot uunissa samaan aikaan, leikkaa ylimääräiset leivinpaperikaistaleet pitkojen ympäriltä ja liu'uta molemmat pitkot samalle pellille.
Ai että mikä ihana pitko! Totta tuokin, että noin mehevä pulla maistuu varmasti yhtä hyvätä vielä seuraavanakin päivänä.
VastaaPoistaTäytyy kyllä myöntää, että suurin osa tuli kyllä syötyä ihan silloin samantien... :D
PoistaRahkapulla on mun yks suosikeista!
VastaaPoistaSamat sanat, ompulla höystettynä vielä ehkä entistä ehompaa!
PoistaVoi miten kaunis pitko! Juuri Nutellapullaa syöneenä, olen aivan samaa mieltä pullaähkystä. Aina on muka tilaa vielä yhdelle pullalle, kunnes ups ja ähky! :D
VastaaPoistaApua, tällainen pitko Nutellalla toimisi aivan varmasti....
PoistaTänään taas todettu, ei onnistu maltillinen pullansyönti täällä. Tein nutellapullia ja meni ainakin neljä :D
VastaaPoistaIhana omenapitko, Riikka! tekee mieli leipoa tätäkin :)
Niin munkin, on nimittäin kaikki syöty (myös se pakastimeen jemmaamani...) 😂
PoistaJos pullassa on rahkaa, sen täytyy olla herkullista :) Ihana resepti ja upeat kuvat. Meillä tulee kiloittain omenaa pihalta juuri tällä hetkellä, joten kaikki omppureseptit tulevat tarpeeseen.
VastaaPoistaSamaa mieltä, pulla ja rahka ovat kyllä loistava parivaljakko. Uusimmasta postauksesta löytyy muuten vielä lisää omppureseptejä koottuna. :)
PoistaRahkapulla on kyllä niin loistavaa. Omenoita en ole siihen koskaan yhdistänytkään.
VastaaPoistaSopivat tosi hyvin kyllä pullan sisään. Mietin jo, mitä kaikkea muuta sitä voisikaan pitkoon jemmata, ehkäpä banaania?
PoistaSä oot kyllä yks urbaani leivontalegenda! Kuuluisit asua jossain maalla mummonmökissä missä leivonnaisten tuoksu leijailisi pihamaalle asti.
VastaaPoistaVaikka tietenkin tämä on vielä hellyttävämpää, kun sä leivot näitä ihanuuksia sielä graafisessa keittiössäsi (...jonne odotellaan edelleen kutsua...)
Meillä on avoimet ovet, vaikkei tupareita ole vieläkään pidetty. Pikkujoulut? Ja joo, oma leivinuuni olisi kyllä aika iiiihana...
PoistaMiten sä olet saanut siitä noin täydellisen näköisen? Ehkä mä sittenkin kokeilen vielä kerran gluteenittoman pullan tekemistä ja teen sisuksen sun reseptillä, mutta kuka letittää? :)
VastaaPoistaMutta tuotahan ei tartte letittää, tuommoinen pitko voisi onnistua minultakin. Kerran olen ollut pitkonletityskoulussa, jossa letitettiin neljällä tai viidellä pötköllä. Öööö, ei ne ihan missikisoja olis voittaneet :D
PoistaMä en tiedä olenko mä ikinä tehnyt pullapitkoa! Näyttää kyllä hyvälle, pitäisi kokeilla :)
VastaaPoistaTämä on tällainen tosi helppo versio, ne letittämiset neljällä ja viidellä säikeellä jätän suosiolla muille.
PoistaAi että on kaunis pitko ja ihanat letitysohjeetkin mukana <3
VastaaPoistaKiitos 😘
PoistaIhanat kuvat! <3 Taas!
VastaaPoista-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/
Oi miten kaunis pitko! Olen tehnyt samaan tyyliin itse vain suolaisia piirakantapaisia. Pullahommat olen jättänyt suosiolla muille, kun perhepiirissä on useampikin mestaripullamaakari :)
VastaaPoistaJust mietinkin, että pitää seuraavan kerran tehdä joku suolainen piirakka samalla tavalla, voitaikinastahan onnistuu näin tosi hyvin.
PoistaVautsi! En ikinä saisi leivottua pitkosta noin siistiä! Ja pullaähky on tuttu juttu!
VastaaPoistaNo tämä oli toinen kahdesta pitkosta, eka oli harjoituskappale, eikä ihan näin siisti, mutta oikeasti tää pitko on superhelppo tehdä. Sen kuin vain suit sait nostelee suikaleita vuoron perään päällekäin. :)
Poistamiksi meeillä ei asu ketään pullanleipojaa ja yksin pitää ihan kaikki tehdä :-) juuri nyt tekisi niin pirusti tuota mieli, mutta kuume heiluu vielä sellaisissa lukemissa että haaveeksi jää...
VastaaPoistaVoi ei, pikaisia paranemisia sinne!
PoistaVitsit mikä pitko ja ihana kuva! Näyttää siltä että olisi vaikeampi tehdä kuin ehkä onkaan (ainakin ohjeesi näyttää helpolta). Pullaähkyn takia ei vaan voi kovin usein pullaa leipoa :D
VastaaPoistaTää on ihan superhelppo tehdä, ei voi rähmäkäpäläkään epäonnistua. Ei sen puoleen, että olisit, lettipiiraasikin oli ihan mieletön.
PoistaMä taas tarviin pullan päivässä, muuten ei voi toimia ja ompas upea kuva!
VastaaPoistaPulla päivässä on aika hyvä motto! Kahvin kera, tietty. :)
Poistagoogle 3600
VastaaPoistagoogle 3601
google 3602
google 3603
google 3604
google 3605
google 3606
yksi harmittava puoli. Nimittäin pullaähky. En tiedä, onko olemassa ihmisiä, jotka malttaisivat syödä vain yhden, korkeintaan kaksi pullaa, jos uunituoretta vehnästä on tarjolla. Ainakaan itse en kuulu heihin, vaan pullanleipomista seuraa likipitäen aina huono olo.
VastaaPoistaVissi love language test tosi on, että pulla on parasta tuoreena. Seuraavana päivänä pulla ei maistu alkuunkaan yhtä hyvältä. Sujautin pullapitkon sisään rahkaa ja omenapaloja. Ne mehevöittävät pitkoa sen verran, ettei kaikkea tarvitse syödä kerralla, vaan pulla maistuu liki yhtä hyvältä vielä seuraavanakin päivänä. Mikäli pitkoa on vielä silloin jäljellä.