Sisällön tarjoaa Blogger.

LAVENTELISOKERI


Silmät kiinni, nuuskahdus maustepurkkiin ja ajatukset lentävät Ranskanmaalle. Laventelisokeri tuo kesäreissun tuoksut kotikeittiöön. 



Jos tapana on selailla ulkomaisia reseptejä, ei ole parin vuoden aikana voinut välttyä kukkatulvalta. Kukilla – usein laventelilla tai ruusulla, toisinaan vaikkapa kamomillalla – maustetaan niin pikkuleivät, kakut kuin trendikkäimmät drinkitkin. 

Olimme juhannuksen kieppeillä pari viikkoa reissussa Pohjois-Ranskassa. Vaikka periranskalaisten huumaavantuoksuisten laventelipeltojen sijaan pohjoisessa viljeltiin lähinnä kaalia ja perunaa, emme jääneet kukitta. Vuokraamamme talon vierttä reunustivat ihanat laventelipuskat. Keräsin kotiin tuomisiksi nipullisen kukkia, joista osa päätynee leivontaan, mutta muutaman aion ripustaa vaatehuoneeseen muistuttamaan tuoksullaan kesäisestä Ranskasta. 





Laventelisokeri on kaikessa simppeliydessään kuivatuilla kukilla maustettua sokeria. Kaadoin sokeria tehosekoittimeen, lisäsin kuivattuja laventelinkukkia ja surautin sokerin hienommaksi. Sokeri toimii mausteena vaniljasokerin tavoin, mutta vaniljan sijaan sokerissa maistuu ja tuoksuu laventeli. Annostele sokeria varoen. Pieni määrä antaa hienostuneen laventelin maun. Liian suuri annostelu maistuu siltä kuin suun olisi pessyt saippualla.

Itse olen maustanut laventelisokerilla britatortun kermavaahdon. Tuleeko mieleen, mihin muuhun sokeria voisi sujauttaa?



Laventelisokeri (pieni purkillinen)

  • 2 dl sokeria
  • 1 tl kuivattuja laventelin kukkia


Nypi laventelin kukinnot irti varresta. Mittaa sokeri ja kukat tehosekoittimeen ja aja sokeri hienoksi. Purkita ja säilytä kuivassa. Käytä vaniljasokerin tavoin maustamaan erilaisia leivonnaisia. 


11 kommenttia

  1. Laventelisokerista valmistetut pikkuleivät on ihanan hienostuneita maultaan. Olenpa maustanut mansikkahillonkin joskus laventelisokerilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotain tuollaisia pikkuleipiä (tai vaikka madeleine-leivoksia!) on ehkä pakko kokeilla! :) Sattuuko sulla olemaan jotain hyvää reseptiä?

      Poista
  2. Laventeli on ihanaa, vaikka sen kanssa pitääkin olla tarkkana saippuan makua välttääkseen. Itse olen maustanut sillä kuivakakkuja ja siihen varmaan on laventelisokerikin ihan omiaan. Toinen hyvä kokemus oli muffinssien sokerikuorrute...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat kuulostaa ihanilta, kiitos vinkeistä! Pakko ehkä ryhtyä leivontapuuhiin (vettäkin sataa niin sopivasti). 🤔

      Poista
  3. Ihanaa, saakohan laventelisokeria ostettua jostain suoraan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muista ainakaan nähneeni, mutta kuivattuja laventelinuppuja näin juuri Mustapekassa.

      Poista
  4. Mulla oli tänä kesänä ekaa kertaa laventeli parvekkeella; ihana tuoksu, jäin suorastaan koukkuun ja nyt kotoa löytyy ties mitä laventelin tuoksuista. Kukat keräsin talteen ja kuivasin, vielä en ole niistä mitään uskaltautunut kuitenkaan kokeilemaan - ehkä tässä on hyvä matalan kynnyksen aloitus!

    VastaaPoista
  5. Laventelipellot on upeita!
    Minä en ole tainnut käyttää laventelia mihinkään, mutta pari vuotta sitten Budapestissa join ihanaa laventelilemonadea. Se oli koko kesän paras juoma!

    VastaaPoista
  6. Rakastan laventelia, ja ne vieläpä on ihan hurjan kauniita ja näyttäviä <3 Laventelisokerista voisi tehdä vaikkapa sokeripaloja, aavistus vettä joukkoon ja painelee esimerkiksi silikoniseen muottiin. Kuivahdettuaan ottaa pois, nättiin rasiaan ja voila :D

    VastaaPoista
  7. Laventelijäätelö? Kuivakakkuihin tai vastaaviin leivoksiin? Laventelijäätee? Olisi kiva päästä kokeilemaan!

    VastaaPoista