Sisällön tarjoaa Blogger.

TÄYDELLINEN TOMAATTIKASTIKE


Vapise Alénin tomaattisoosi – olet kohdannut voittajan. Supermaukas tomaattikastike syntyy uunissa ja on naurettavan helppo valmistaa. Muistatteko vielä parin vuoden takaisen Henri Alénin somehitiksi muodostuneen Mutti-soosin? Soosin, joka aiheutti ryntäyksen kauppojen säilykepurkkihyllyille ja sai ne monin paikoin ammottamaan tyhjyyttään. Monta kertaa meilläkin on keitetty tomaattisoosia Alénin ohjeella, mutta kuulkaas, nyt on #muttisoosi kohdannut voittajansa! Tosin keittiössämme luotetaan edelleen Muttiin, ja sitä löytyy tästäkin, keittiömme uudesta suosikkisoosista. Siinä missä Alénin soosi on miltei tuskastuttavan työläs valmistaa (sipuleita kuullotetaan ensin kymmenenkunta minuuttia, minkä jälkeen soosia vielä keitellään ikuisuudelta tuntuvan ajan koko ajan sekoitellen), tämä soosi syntyy kippaamalla ainekset vuokaan ja lykkäämällä koko komeus uuniin. Uunissa kastike saa ihanaa paahteisuutta, ja mahtava valkosipulin tuoksu valtaa keittiön. Toisinaan tuntuu, että keittokirjat ovat vallanneet puolet kodistamme. Niitä on vähän siellä sun täällä, työhuoneen kirjahyllystä puhumattakaan. Turhan monesti kirjat jäävät alkuinnostuksen jälkeen pölyttymään, ja moni reseptihelmi jää löytämättä. Yksi keittokirja on kuitenkin sellainen, joka ei meillä pölyty, vaan sen sivut pääsevät hypisteltäviksi kerta toisensa jälkeen. Nimittäin edesmenneen Olivia-lehden parhaat reseptit yksien kansien väliin kokoava Täydellinen ohje -opus. Sen ohjeilla meillä paistetaan niin blinit kuin leivotaan pavlovatkin. Erityisen kirjasta tekee se, että helposti pieleen menevien ohjeiden kohdalla eritellään kriittiset vaiheet, ja alan ammattilainen jakaa kunkin reseptin yhteydessä myös omat pro-vinkkinsä reseptin valmistamiseen. Eikä kirjan nimi lupaa liikoja. 

Myöskin tämä täydellinen tomaattisoosi pohjautuu Olivian ohjeeseen. Kirjassa kastike keitellään pizzan täytteeksi, mutta yhtä hyvin soosi sopii pastan sekaan. Pyöräyttipä Apupoika yksi päivä lihapullia, joiden päälle kippasi tomaattisoosin paistumaan – sen parempaa lihapullapastaa meillä ei olekaan syöty. TÄYDELLINEN TOMAATTISOOSI 
  • 400 g tomaattimurskaa (esim. Mutti)
  • loraus viiniä tai vettä säilykepurkin huuhtomiseen
  • noin 1 dl tuoretta basilikaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • pätkä punaista chiliä 
  • 0,5 dl oliiviöljyä 
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja


Kaada tomaattimurska laakeaan uunivuokaan. Huuhtele purkki vedellä tai viinillä, mikäli sinulta löytyy avattu viinipullo. Revi päälle basilikanlehdet, lisää silputtu valkosipuli ja chili sekä oliiviöljy, suola ja sokeri. Sekoita. Kippaa lopuksi päälle kirsikkatomaatit. 


Kypsennä kastiketta 225-asteisessa uunissa 35 minuuttia. Murskaa tomaatit haarukalla (varovasti, jottei tomaattien kuuma sisus pärskähdä päällesi!). Mikäli käytät kastikkeen pizzaan, anna sen jäähtyä ennen levittämistä pohjalle. 

Ei kommentteja