Maya-kalenterin
pisin kierto, baktun, päättyy tänään. Monet ovat povanneet tämän tarkoittavan
maailmanloppua.
Mayaintiaanien kukoistuskausi
loppui jo ennen espanjalaisten saapumista Keski-Amerikkaan vuonna 1525, mutta mayoja
ja heidän jälkeläisiään elää edelleen varsinkin Meksikon eteläosissa ja Guatemalassa.
Muinaiset mayat olivat erittäin taitavia taivaankannen tulkitsijoita ja heillä
oli oma tarkka kalenterinsa. Mayakalenteri alkaa elokuun 13. päivästä vuodelta
3114 eaa. Kalenteri jakaantuu eri aikamääreisiin, joista pisin aikajakso baktun
kestää 144 000 päivää. Järjestyksessään 13. baktun päättyy tänään,
meidän kalenterimme mukaan joulukuun 21. päivänä. Luku 13 oli mayoille
erityisen tärkeä, ja niin on myös tämä päivä. Muinaisten kirjoitusten
perusteella ei ole kuitenkaan löydetty viestejä maailman loppumisesta tähän
päivään. Nykypäivän mayat juhlivat tänään yhden baktunin loppumista. Huomisesta
alkaakin lähes neljäsataa vuotta kestävä uusi baktun.
Etelä- ja Keski-Amerikan
vanhoissa intiaanikansoissa on mielestäni jotakin hirmuisen mystistä ja
mielenkiintoista. Kenties samaistuminen intiaaneihin johtuu siitä, että oma
isoäitinikin on Maija. Vaikka maailmassa on lukemattomia koluamisen
arvoisia paikkoja, haluaisin päästä vielä uudelleen guatemalalaisen viidakon
siimeksessä lymyävään muinaiseen mayakaupunkiin, Tikaliin, ja sillä
kerralla varaisin itselleni telttayöpymisen.
Ehkä
ihastumiseni muinaisiin intiaaneihin johtuu osittain siitä, että mayat, ja
myöhemmin atsteekit, olivat ensimmäisiä kaakaopapujen viljelijöitä. Samaan
aikaan kun Suomessa elettiin 2500 vuotta sitten varhaista rautakautta eli ns.
esiroomalaista aikaa, viljelivät mayat kaakaota. Myös sana cacao on alunperin mayojen kieltä. Kaakaopavut
toimivat intiaanikulttuureissa sekä valuuttana että jumalten juomana, raha siis kirjaimellisesti kasvoi puussa. Mayojen lain mukaan ainoastaan aatelisto sai
suklaata juodakseen.
Suklaajuoma ei siis
suinkaan ollut mayojen keskuudessa tavisten juomaa, mikä tietysti hieman
häiritsee varsin rankasti romantisoituja, intiaaniheimoihin liittyviä
mielikuviani. Vaikka aikamatkailu muinaisuuteen kiinnostaisikin, en ehkä
tohtisi ottaa sitä riskiä, että suklaata litkivän mayaprinsessan sijaan
olisinkin hiekkakiveä puskeva orjatar. Täytyy siis tyytyä leikkimään
inkkariprinsessaa kotosalla ja kippistää malja suklaajuomaa yhden aikakauden
loppumiselle.
Perinteisessä maya-intiaanien jumalten juomassa on viidestä kuuteen ainesosaa: vettä, kaakaopapuja, hunajaa, vaniljaa, kanelia ja hyppysellinen chiliä. Reseptin salat vaihtelevat hieman alueittain, ja jossakin päin mayavaltakuntaa juomaan sekoitetaan myös maissijauhoja. Juoman voi tarjota joko kylmänä tai lämpimänä. Oikeaoppinen tapa valmistaa juoma, on kaataa nestettä usean kerran kupposesta toiseen, jolloin juoman pinnalle muodostuu mahdollisimman paljon vaahtoa. Epäjumalallisesti hoidin homman tehosekoittimessa ja lisäsin juoman sekaan jopa tilkan vaahdotettua maitoa.
MAYAKAAKAO (2 annosta)
- 1 dl rouhittuja kaakaopapuja*
- 2 dl vettä
- 50 g tummaa suklaata
- hyppysellinen chilihiutaleita tai kuivattua chiliä
- puolikkaan vaniljatangon siemenet
- ripaus kanelia
- loraus hunajaa
- (maitoa)
Liota kaakaopapuja puolisen tuntia lämpimässä vedessä. Kaada kaakaopavut ja
vesi tehosekoittimeen ja aja seos tasaiseksi.
Kaada seos kattilaan ja kuumenna. Lisää suklaa sekä mausteet ja sekoita tasaiseksi.
Vaahdota halutessasi tilkka maitoa ja kaada se suklaajuoman pinnalle. Koristele kanelilla.
*Kaakaopavut voi korvata
myös kokonaan tummalla suklaalla. Kuumenna
neste (vesi/maito) kattilassa. Lisää sekaan rouhittu suklaa sekä mausteet ja sekoita
tasaiseksi.
***
Maya-intiaaneihin
kannattaa käydä tutustumassa myös Didrichsenin taidemuseon Maya III -näyttelyssä,
jossa on myös upeita, valokuvaaja Jon Kaplanin kuvia nykypäivän
guatemalalaisista mayalapsista.
Didrichsenin taidemuseo
järjestää tänään myös kalenterivalvojaiset. Lisätietoa museon nettisivuilla.
Näyttää ja kuulostaa herkulliselta! Ja noita kippoja ihailen sillä silmällä täällä:)
VastaaPoistaKipposet ovat Cilla´s-verkkokaupasta wink wink. ;)
PoistaSamoja kippoja silmäilin myös myös Cilla'sista. Ja sitä ennen Mokosta ja ties mistä. Ehkä ne nyt vaan pitää ostaa.
PoistaJoo, näyttävät aika kivoilta kuvissa (just sikshän niitä astioita pitää rohmuta...)
PoistaNäillä pakkasilla kaakao on mitä mainioin juoma.. Herkullinen kuva!
VastaaPoistaKiitos! Totta, lisäksi tarvittaessa kaakaota voi terästää sopivalla hömpsyllä. (Ei tosin ehkä aamiaiskaakaota, vaikka joululomalla ollaankin...)
PoistaUpea kuva ja kiva postaus, opin mayoista paljon uutta:)
VastaaPoistaIhana kuva ja hyvä postaus;D Yhdellä espananjan kurssilla tein kerran esitelmän suklaan historiasta (kiehtova aihe!)ja sitten pääsin Venezuelassakin ihan kaakaofarmille:)
VastaaPoistaKiitos kehuista! Kaakaofarmi oli varmasti mielenkiintoinen paikka. Kasvoivatko pavut isoissakin puissa? Vai pensaissako kasvavat?
PoistaIhanat kipot ja päivä ei voi olla kuin hyvä jos se noin herkullisella juomalla alkaa :D.
VastaaPoistaKiitos, täytyy myöntää, että ostin kipot ihan sillä ajatuksella, että näyttävät kivoilta kuvissa. :)
PoistaOlen tosi väsynyt ja luen ja luen, mutten huomaa kerroitko, mistä noita kaakaopapuja saa hommattua? :)
VastaaPoistaVoi ei, ei sitä tosiaan tekstissä mainita. Ne olivat niitä samoja kaakaonibsejä eli rouhittuja kaakaopapuja, joita sain pussillisen Cocovilta superfood-reseptikisaa varten. Eli siis näitä: http://cocovishop.com/fi-wp/products-page/kaakaonibsit/
PoistaMinäkin jäin etsimään tietoa kaakaopapujen hankintapaikasta, kuppien selvisikin jo :) Olen joskus tehnyt vastaavaa sulatetusta suklaasta mutta nuo pavut kiinnostaa.
VastaaPoistahttp://cocovishop.com/fi-wp/products-page/kaakaonibsit/
PoistaPelkästä sulatetusta suklaasta saa kyllä ehkä semisti parempaa, mutta kun noita kaakaonibsejä sattui kotona olemaan ja ajattelin niistä saavan vähän autenttisempaa juomaa, niin kokeilin käyttää niitä. En saanut omassa blenderissä ajettua niitä ihan hienoiksi, joten juomaankin jäi hieman sattumia. Nuo rouhitut pavut ovat kyllä sinänsä jännän makusia ihan pelkiltäänkin.
Ooh, miten ihanannäköistä! En juo kahvia enkä varsinaisesti teetäkään, mutta kaakaolla (ei sitten mikään Oboy tms) herkuttelen aina silloin tällöin. Täytyypä laittaa kokeiluun joululoman aikana!
VastaaPoistaNiin ellei se maailmanloppu nyt silti satu yllättämään... Toivottavasti ei, jottei jää hyvät kaakaot juomatta. Guatemalassahan on GMT-6 eli Suomen aikaan verrattuna 8 tuntia vähemmän, eli vähän jäskättää, heräänkö aamulla lainkaan... viiiitsi viiitsi
PoistaKaakaopapuja olen menossa ostamaan nyt minäkin, kun on niin hyvältä vaikuttava kaakao. Campa ja Anna jo kyselivätkin mistä niitä saa. Niin ja aivan fantastisen hieno kuva.
VastaaPoistaOi kiitos kuvakehuista! :)
PoistaLuulen, että niitä saa ainakin Ruohonjuuresta ja muista hippiputiikeista, jotka myyvät Cocovin tuotteita. Tai sitten voi varmaan kysellä suoraan tuolta Cocovilta, josko lähettäisivät ruokabloggarille tuotenäytteen... ;)