Pääsiäinen on perinteisesti lammasaikaa, vaikka ainakin meillä lampaan– ja karitsanlihaa käytetään aikalailla vuoden ympäri. Harmillisesti näin kevään korvilla (tai sydäntakatalvella) kotimaista karitsaa on aika niukasti saatavilla, sen sijaan kauppojen pakastealtaat pursuilevat uusiseelantilaista lihaa. Kotimainen karitsanliha onkin parhaimmillaan syksyllä, jolloin kesän temmeltäneet pikkukaritsat ovat saavuttaneet teurasikänsä. Kovasti teki mieli viime syksynä ostaa pikkukaritsa tai puolikas, mutta pakastinkapasiteettimme tuli vastaan. Olisi aika kiva kaivaa pääsiäiseksi pakastimesta karitsakimpale ja tietää, että kyseinen pikkumääkijä olisi kirmannut edelliskesän vapaana ja onnellisena kavereidensa kanssa.
Pikakatsauksella jäisiä lampaanlihamöhkäleitä täynnä olevaan kaupan pakastealtaaseen, voisi luulla, ettei karitsassa ole paljonkaan muuta syötävää kuin paisti. En ole vielä täysin päättänyt, missä muodossa meillä syödään viikonvaihteessa karitsaa. Ehkä nappaankin lihatiskiltä mukaan kimpaleen karitsankaulaa. Niille, jotka syövät lammasta tasan kerran vuodessa pääsiäispäivänä – ja silloinkin valitellen sen villasukkaisuutta – suosittelen kokeilemaan karitsan kruunukyljyksiä tai pitkään haudutettuja potkia.
Lampaan etupään osat, kaula, niska, etuselkä ja lapa (1–3) kannattaa hauduttaa pitkään ja hartaasti. Kyljykset ja fileet ovat nopeita: mausteet ja väri pintaan ja hetkeksi uuniin lepäämään.
1. kaula (keittoihin, pataan ja jauhelihaksi)
2. etuselkä (parikyljyksiksi)
3. lapa (täytetyksi paistiksi, pataan, vartaisiin)
4. selkä (kyljyksiksi, kruunuksi)
5. sisäfilee (grillipannulle)
6. rinta (niukasti syötävää, muun lihan seuraksi pataan tai uuniin)
7. paisti (uunin, suola- tai savustuspönttöön)
8. potka (keittoon tai pataan)
Oma pakastimemme ei tule ensi syksynäkään antamaan kokonaiselle karitsalle myöten, mutta löysin sellaisesta haaveillessani Hesarin arkistoista vuodentakaisen listauksen lampoloista, jotka myyvät lihaa suoraan kuluttajalle. Paras aika kysellä karitsojen perään on syksyllä, mutta osa lampoloista myy lihaa ympäri vuoden. Luultavasti pääsiäislihojen suhteen listaus tulee auttamattomasti myöhässä. (Lista julkaistu Helsingin Sanomien Ruoka & Juoma –sivuilla 14.4.2011. Päivittelen listaa, joten minulle voi myös ilmiantaa lampoloita.)
Pääset lampolan kotisivuille klikkaamalla tilan nimeä. Kotisivuttomien tilojen yhteystiedot nimen perässä.
Uusimaa:
- Herrakunnan Lammas Oy, Vihti
- Samuli Näri, Pernaja (050 308 2477 / samuli.nari@gmail.com)
- Bovikin tila, Tammisaari
Varsinais-Suomi:
- Rintalan Tila, Yläne
- Lammastila Sikka Talu, Rymättylä
- Honkarinteen Lammastila, Lieto
Kymenlaakso:
- Holman tila, Pertunmaa
- Putkisalon kartano, Rantasalmi (kuljettaa lihoja pääkaupunkiseudulle)
- Inkilänhovi, Juva (044 281 1582 / severi.hirvonen@inkilanhovi.net)
- Suosaaren tila, Kangasniemi
Etelä-Häme:
- Klemolan luomutila, Pälkäne (040 745 2058 / klemolanluomutila@luukku.com)
Etelä-Pohjanmaa:
- Ingon lampola, Veikkaala
Ahaa, parikyljykset ovatkin etuselkää. Eilen ostin juuri niitä. Viime vuosina on kotimaista karitsaa alkanut saada ihan eri tavalla kuin ennen. Tykätään kanssa kovasti.
VastaaPoista