lauantai 19. huhtikuuta 2014

KARITSANKARE &
MAA-ARTISOKKARISOTTO


Mikäli jäljellä olevien pääsiäispyhien ruokalista on vielä hakusessa, kannattaa ottaa koppi ja kokeilla dijon-sinapilla, yrteillä sekä Västerbottensostilla ryyditettyjä karitsankareita sekä maa-artisokkarisottoa. Älyttömän maistuvaa – ja kaiken kukkuraksi, kuulostaa monimutkaisemmalta kuin onkaan.


Mikäli uusiseelantilaisen karitsan haarukointi lautaselta ei kiinnosta, löytyy kotimaisia karitsankareita Helsingissä pääsääntöisesti ainakin Hakaniemen hallin Reinin Lihasta. Jos kotimainen karitsa kiinnostaa enemmänkin, tsekkaa parin vuoden takainen listaukseni suomalaisista lampoloista.




Dijon-sinapilla ja yrteillä ryyditetyn karitsankareen ohjeen bongasin Valiolta, ja siitä tuli kertaheitolla suosikkini. Yrtti-sinappikuorrutettua karetta on kevään aikana kokattu keittiössämme jo ainakin viidesti. Matkan varrella olen oikonut mutkia sen verran, että pannulla paistamisen sijaan sujautan kareen suoraan kuumaan uuniin, jossa se saa pintaansa kauniin värin.

YRITTI–SINAPPIKUORRUTETTU KARITSANKARE (neljälle)
  • 2 karitsankaretta (n. 600–800 g)
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 2 tl dijon-sinappia
  • 1 dl tuoreita yrttejä silputtuna (timjamia, lehtipersiljaa, rosmariinia)
  • ½ dl korppujauhoja
  • 30 g Västerbottensost-juustoa raastettuna

Ota kare hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Kuivaa lihan pinta talouspaperilla ja halutessasi poista lihan pinnasta ylimääräiset kalvot.

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.

Sekoita yrttisilppu, korppujauho sekä juustoraaste keskenään.

Suolaa ja pippuroi lihan pinta kevyesti. Voitele lihan pinta dijon-sinapilla ja pyöritte kare yrttien, korppujauhon ja juuston seoksessa.

Aseta kare uunipellille leivinpaperin päälle. Halutessasi voit sujauttaa digitaalisen lämpömittarin kareen keskelle.

Laita liha uuniin ja alenna uunin lämpötilaa 200 asteeseen. Paista karetta uunissa 20 minuuttia tai kunnes sisälämpötila on 55 astetta.

Anna kareen levähtää hetki ennen tarjoilua. Leikkaa kare luiden välistä kyljyksiksi.

MAA-ARTISOKKARISOTTO (neljälle)

MAA-ARTISOKKAPYRE
  • 500 g maa-artisokkia
  • 1 shalottisipuli
  • 1 rkl voita
  • suolaa
  • vettä


RISOTTO


  • 2 (shalotti)sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 varsisellerin vartta
  • noi½ dl öljyä
  • reilusti tuoretta timjamia (noin 2 rkl perattuna)
  • ½ dl risottoriisiä
  • 1 dl kuivaa vermuttia tai valkoviiniä
  • 1 litra kuumaa kasvis- tai kanalientä
  • suolaa ja mustapippuria myllystä
  • 30 g Västerbottensost-juustoa raastettuna
  • 2 dl maa-artisokkapyrettä (ohje ohessa)
  • tuoretta lehtipersiljaa 
MAA-ARTISOKKAPYREEN VALMISTUS:

Valmista ensin maa-artisokkapyre. Kuori maa-artisokat ja paloittele mukulat pariin osaan. Silppua sipuli.

Kuumenna voi pienessä kattilassa ja lisää sipulisilppu ja maa-artisokat. Pyörittele niitä voissa, kunnes maa-artisokanpalat saavat hieman väriä.

Lisää vettä kunnes mukulapalat juuri ja juuri peittyvät. Mausta suolalla ja keitä kypsäksi.

Siivilöi osa keitinvedestä pois ja soseuta maa-artisokat sauvasekoittimella.

RISOTON VALMISTUS:

Kuumenna kasvis- tai kanaliemi kiehuvaksi kattilassa. Liemen tulee kiehua hiljalleen koko risotonvalmistuksen ajan.

Kaada öljy toisen kattilan pohjalle. Silppua sipulit, valkosipulinkynnet sekä varsiselleri ja kuullota niitä öljyssä. Lisää timjaminlehdet sekä riisi ja jatka kuullottamista vielä hetki. Nosta lämpöä ja hulauta joukkoon vermutti tai viini ja sekoittele kunnes neste on imeytynyt.

Vähennä levyn lämpöä ja lisäile kuumaa kasvis- tai kanalientä kauhallinen kerrallaan risottoa samalla sekoitellen. Maistele risottoa useasti kypsennyksen aikana. Riisiä ei saa kypsentää liikaa, vaan risotossa pitää olla hieman purutuntumaa. Mausta risotto suolalla ja pippurilla.

Kun risotto on lähes kypsää, käännä liedestä virta pois ja lisää maa-artisokkapyree, Västerbottensostraaste sekä tarvittaessa vielä pieni kauhallinen lientä tai maa-artisokkien keitinvettä. Sekoita ja anna hautua kannen alla muutama minuutti. Silppua lopuksi valmiin risoton päälle reilusti tuoretta lehtipersiljaa. 

Yhteistyössä Västerbottensostin kanssa.

2 kommenttia:

  1. Suomalaista karitsaa sekä lammasta löytyi myös Jumbosta, Cittarista josta oman viuluni shoppasin :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää, kiitos tiedosta Terhi! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...