tiistai 4. helmikuuta 2014

SITRUUNAKAKKUSET


Uusi vuosi on lähtenyt blogin osalta yskähdellen käytiin. Pieni sitruksinen piristysruiske on siis enemmän kuin paikallaan.

Ostin Hakaniemen hallin vihannespuodista huumaavan tuoksuisia bergamottisitruunoita ja laitoin leipoen. Hedelmissä on ihastuttava bergamotin tuoksu ja maku, ja leipomani kakkuset maistuivatkin mainioilta seuranaan kupillinen omatekoista Earl Greyta – mustaa teetä höystettynä bergamottisitruunan kuorella. 

Kuvasta poiketen kakkuset suositellaan nautittavaksi teekupposen kera





SITRUUNAKAKKUSET (6 pientä tai yksi iso kakku, Ø noin 21 cm)
(alkuperäinen resepti/ Gloria)

  • 200 g huoneenlämpöistä voita 
  • 3 dl sokeria 
  • 1 tl vaniljasokeria 
  • 2 kananmunaa 
  • 1 (luomu)bergamottisitruunan raastettu kuori (tai sitruunan) 
  • ¾ dl (luomu)bergamottisitruunan mehua (tai sitruunan) 
  • 1 dl maitoa 
  • 4 dl vehnäjauhoja 
  • 1 dl mantelijauhetta 
  • 1 tl leivinjauhetta 

  • voita ja korppujauhoja vuoan jauhottamiseen
  • tomusokeria koristeluun


Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoat.

Vatkaa voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan, samalla vatkaten. Lisää raastettu bergamottisitruunan kuori.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen jauhoseosta sekä nesteet.  Sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina kakkuvuokiin ja kypsennä uunin keskitasolla noin 35 minuuttia. (Ison kakun kypsennysaika noin 45 minuuttia.) Kokeile kypsyys tikulla.

Koristele jäähtynyt kakku tomusokerilla ja tarjoa teen kera. 

16 kommenttia:

  1. Ääh, sieltä Helsingin kauppahallistako niitä bergamotteja saa?! Onko tässä nyt sitten pakko reissata kohti etelää? Niin ja lämpimästi tervetuloa, Riikka! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Tosin asiaa hiukan tutkittuani bergamotti ja bergamottisitruuna taitavat olla eri hedelmät. Ilmeisesti perusbergamotit eivät oikein sellaisenaan edes kelpaa syötäväksi. :)

      Poista
  2. Pikku yskimisen jälkeen se lähtee taas. Taas yksi syy lisää mennä Hakikseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt alkaa taas intoa löytyä ja monta bloggaus- ja kokkausaihetta mielessä. :)

      Poista
  3. Ihanat kuvat ja ihana resepti, as usual :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ihana! Just kävin imemässä kuvistasi ja blogistasi aurinkoenergiaa!

      Poista
  4. Tähän aikaan vuodesta sitruunat ovat paikallaan - minulla iskee niihin yleensä laskiaisen tienoilla oikein himo...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitruunaleivonnaiset ovat varma merkki keväästä! :) Kyllä se kevät siis vielä tulee - hitaasti mutta varmasti. :)

      Poista
  5. Mä en uskalla suunnitellakaan joulukalenteria, jos se imee näin kuiviin!

    Ihanaa kun oot taas täälä.

    1 <3 Earl Grey

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tai sitten täytyy alkaa tehdä postauksia jo kesällä, jolloin on esim. valoa. :) Never say never, mutta jotenkin tuntuu, että ehkä oli tän blogin eka ja vika joulukalenteri ;)

      Poista
  6. Miten kauniit kakkuset! Sitruunareseptit houkuttelevat minua aina. Milloinhan bergamottisitruunat jalkautuvat tänne Oulun korkeuksille? Ehkä läpisuperkauppaan voisi esittää niistä toiveen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kun lähisuperkauppaan :)

      Poista
    2. En itsekään muista törmänneeni näihin aiemmin. Toisaalta, eihän sitä koskaan tiedä, josko sieltä jostain niitä löytyisi – onko siellä mitään erikoishedelmiin /-vihanneksiin erikoistunutta (luomu)putiikkia?

      Poista
    3. No eihän täällä ole! On putiikit vähissä :( Aion kuitenkin pitää silmäni auki ja tarrata kiinni bergamottisitruunoihin heti, kun niitä näen.

      Poista
  7. Wau,upeita kakkusia ja kuvia!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...