Sisällön tarjoaa Blogger.

KESÄINEN MANSIKKA-RAPARPERIPAVLOVA


Mansikoilla, raparperilla ja kermavaahdolla täytetty marenkikakku eli pavlova sopii loistavasti kesäjuhliin. Vaikka kakku kannattaakin täyttää vasta juuri ennen tarjoilua, voi marenkipohjan ja täytteen valmistaa hyvissä ajoin etukäteen. 



Lomailimme pari viikkoa Pohjois-Ranskassa. Majapaikassamme ei ollut nettiyhteyttä, joten kuin varkain tuli pidettyä myös lomaa blogista. Pahoitteluni siis, että jo ajat sitten lupaamani ristiäiskakkujen reseptit yhä uupuvat.

Nyt sadepisaroiden ropistessa voi hyvällä omallatunnolla kaivautua peiton alle, kaivaa läppäri esiin ja hoitaa rästihommat pois päiväjärjestyksestä. Sen jälkeen taidankin suunnata keittiöön pöllyttämään jauhoja, sillä jo kesä itsessään on riittävän hyvä syy kakun leipomiseen. 

Tuoreilla marjoilla ja kermavaahdolla täytetty pavlova sopii hyvin kesäpäiviin. Kakku kannattaa täyttää vasta juuri ennen tarjoilua, jotta marenki pysyy rapeana, mutta marenkipohjan voi leipoa hyvissä ajoin etukäteen. Täyttäminenkin on helppoa ja nopeaa, ja kesäaikaan tuoreet marjat itsessään riittävät koristeiksi. 

Pavlovan leipomisessa kannattaa huomioida pari niksiä. Ensinnäkin kananmunien on hyvä olla huoneenlämpöisiä, sillä ne sitovat kylmiä munia paremmin ilmaa. Valkuaisen sekaan ei saa eksyä yhtään keltuaista. Mikäli keltuaista sekoittuu valkuaiseen, voi sen yrittää imeyttää talouspaperiin. 

Toisekseen työvälineiden tulee olla puhtaita, kuivia ja rasvattomia. Teräksinen, pyöreäpohjainen kulho on paras marengin vaahdottamiseen, sillä muovikulhon pintaan jää helposti rasvajäämiä. Suuri pallovispilä puolestaan sitoo paljon ilmaa marenkivaahtoon. Myös uuni kannattaa esilämmittää valmiiksi, sillä marenkivaahto ei tykkää turhaan vartoa. 

MANSIKKA-RAPARPERIPAVLOVA 
(kymmenelle, useammallekin jos tarjolla on myös muuta makeaa)

Marenkipohja:

  • 4 kananmunan valkuaista
  • 2,5 dl hienoa sokeria
  • 2 tl peruna- tai maissitärkkelystä
  • 1 tl sitruunamehua

Raparperi-mansikkatäyte:

  • 1 litra raparperipaloja
  • 1,5 dl hillosokeria
  • 0,5 litraa (mansikoita)

Lisäksi: 

  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 prk (200 g) maitorahkaa
  • sokeria ja vaniljasokeria maun mukaan 
  • 0,5 litraa tuoreita mansikoita

Marenkipohjan valmistaminen: 

Kuumenna uuni 125 asteeseen. Piirrä leivinpaperille pyöreä ympyrä esimerkiksi ruokalautasen avulla. 

Erottele valkuaiset kulhoon. Vatkaa valkuaiset höttöiseksi vaahdoksi mieluiten yleiskoneella. 

Lisää puolet sokerista valkuaisvaahdon sekaan vähitellen ja koko ajan voimakkaasti vatkaten. Sekoita perunajauhot lopun sokerin sekaan ja lisää seosta valkuaisvaahdon sekaan ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa samalla koko ajan. Jatka vatkaamista kunnes marenki on kiiltävän valkoista ja kovaa. Lisää lopuksi sitruunamehu. 

Nostele marenkivaahto leivinpaperille piirtämäsi ympyrän sisälle. Tee marenkikasasta hieman linnunpesän muotoinen ja reunoista keskustaa korkeammat. Halutessasi voit tehdä useamman pienen marenkipesän. 

Kypsennä uunin alatasolla 1,5 tuntia. Anna marengin jäähtyä ja kovettua rauhassa uunipellillä. Pienille marenkipesille riittää hieman lyhyempi paistoaika. 

Raparperi-mansikkatäytteen valmistaminen

Mittaa raparperipalat ja sokeri kattilaan. Keitä keskilämmöllä kunnes raparperit hieman pehmenevät. Lisää lopuksi mansikat (voit hyvin käyttää myös pakastemansikoita) ja anna täytteen jäähtyä. 

Pavlovan täyttäminen: 

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää sekaan maitorahka ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. (Huomioi, että marenkipohja on makeaa, joten täytteestä ei kannata tehdä liian sokerista.)
Lusikoi marenkipohjan päälle raparperi-mansikkatäytettä sekä kerma-rahkaseos. Viimeistele koko komeus halkaistuilla tuoreilla mansikoilla. 


2 kommenttia

  1. don sekaan vähitellen ja koko ajan voimakkaasti vatkaten. Sekoita perunajauhot lopun sokerin sekaan ja lisää seosta valkuaisvaahdon sekaan ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa samalla koko ajan. Jatka vatkaamista kunnes marenki on kiiltävän valkoista ja kovaa. Lisää lopuksi sitruunamehu. love language testNostele marenkivaahto leivinpaperille piirtämäsi ympyrän sisälle. Tee marenkikasasta hieman linnunpesän muotoinen ja reunoista keskustaa korkeammat. Halutessasi voit tehdä useamman pienen marenkipesän.

    VastaaPoista