Sisällön tarjoaa Blogger.

UUDEN KEITTIÖN SUUNNITTELUA

Remontoinnissa ehdottomasti kivointa on uuden kodin suunnittelu, ja vaikeinta puolestaan odottelu. Odotellessa ehtii kuitenkin haaveilla ja suunnitella – ja kuten hyvä lihapata, vaativat usein myös ne parhaat ideat jonkinasteista hauduttelua. 

Kuvakaappaus Pinterest-tililtäni, josta löytyy lisää uuden kodin fiilistelyä.
Uusi keittiö tulee monilta osin poikkeamaan edellisen kotimme kyökistä. Siinä, missä korkeakiiltoinen valkoinen ja musta kivi sopivat aikaisempaan kotiimme, vaatii tämä vuonna 1950 valmistunut kotimme hieman pehmeämpiä ja luonnonläheisempiä elementtejä. Haaveilen keittiöön kokopuisista kaapistoista ja vanerisista vetolaatikoista, jotka talon rakennusajalle tyypilliseen tapaan saattaisivat olla passelit ja toimintakuntoiset vielä viidenkymmenenkin vuoden kuluttua. Kertakäyttökulttuuri ja lastulevy eivät ole juttuni, vaikka remonttitili saattaakin olla asiasta kanssani toista mieltä.

Tila itsessään asettaa myös pienimuotoisia haasteita, joskin kompromisseja tekemällä keittiön kalustaminen onnistuisi varmasti myös keittiötoimittajien vakiokalusteilla. Olemme kuitenkin pyytäneet tarjoukset useammalta puusepältä ja kallistumassa keittiön teettämiseen mittojen mukaan. Tällöin pienehköstä keittiöstä on helpompi saada myös enemmän tehoja irti, esimerkiksi tekemällä sokkeleista standardia matalammat ja korkeista kaapeista kattoon asti ylettyvät. Haaveilen myös esimerkiksi saarekkeen laitaan sujautettavasta puisesta leivinlaudasta.

Täysin fiftarihenkinen keittiöstämme ei kuitenkaan ole tulossa. Kaapistoiksi on suunniteltu vetimettömiä valkoisia vetolaatikoita, keittiökoneiksi modernia teknologiaa ja tasoksi betonia. Keittiön peräseinälle (seinä 1) tulee suunnitelmiemme mukaan seinänkorkuinen kaapisto, johon sijoitetaan integroitu jääkaappi, uuni sekä höyryuuni. Kompromissiratkaisuna sijoitamme pakastimen kellariin kodinhoitohuoneeseen. Keittiön toiselle seinustalle (seinä 2) on tarkoitus sijoittaa muun muassa allaskaappi, astianpesukone sekä induktioliesi. Saarekkeen jätämme työtasoksi, ja seinäkaapit korvaamme String-sarjan (, joka on muuten suunniteltu talon rakennusvuotena) liukuovikaapeilla. Tosin itseni tuntien saattavat suunnitelmat mennä vielä kerran uusiksi...

7 kommenttia

 1. Tuoreen kokemuksen jäljiltä suosittelen ehdottomasti puusepällä teettämistä: mittojen mukaan saa pienenkin keittiön kaikki nurkat täytettyä ja kaapistot halutessaan täydestä puusta. Meilläkin on yhdellä seinällä matalalla olevan ikkunan takia matalampi sokkeli ja tavallisen huonekorkeuden osa on rakennettu kattoon asti. Jos tasaväkisiä tarjouksia on useita, niin kannattanee valita lähistöllä asuva puuseppä, sillä pientä loppusäätöä joutuu varmaankin joka remontissa tekemään ja se on helpompaa kymmenen kuin parin sadan kilometrin päästä.

  Suunnittelu on hauskaa ja tarpeellista ja odottaminen ikävää, toivottavasti lopputuloksesta tulee onnistunut ja sellainen kuin halusitte. Tsemppiä loppuremonttiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin mielenkiinnolla lueskellut sinun keittiöpostauksiasi, näyttää tosi hyvältä. :) Mittojen mukaan tekemisessä on vain se haaste, että käytännössä kaikki on mahdollista ja suunnitteluun täytyy erityisesti panostaa. Valitsemamme puuseppä ei asu ihan lähistöllä, mutta ilmeisesti käy viikottain Helsingissä. :)

   Poista
  2. Niinpä, vapaus tuo haasteita. Me muutimme suunnitelmaa syksyn aikana useamman kerran. Sen parin viikon aikana, mitä ehdimme keittiötä käyttää, niin suunnitelmat vaikuttavat onnistuneilta. Jos saisi aloittaa tyhjästä, niin laittaisimme kaksi vesipistettä (kahvilalle omansa) ja korkea kaapin kuiva-aineille mutta niihin ei ollut nyt mahdollisuutta. Induktio on ihan huippu.

   Poista
  3. Meille tulee kahvipiste lavuaarin viereen ja samalla kytkemme espressokoneen viemäri- ja vesijohtoverkkoon, sekin helpottaa aika paljon, kun ei tarvitse olla sitä täyttämässä ja tyhjentämässä. :)

   Poista
 2. Voi Riikka, yrittäkää nauttia remontin ihanista osista ja selvittäkää rutiinilla kaikki vastaantuleva psk. Lopputulos on varmasti ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, huumorilla täsä vedetään! Sitäpaitsi rakennuslupa on voimassa helmikuuhun 2020, eli hyvin on vielä aikaa!

   Poista
 3. Näyttää tyylikkäältä! Meillä tehtiin pari vuotta sitten perusteellinen keittiöremontti, lattialaudatkin vaihdettiin koska eristystä tarvittiin enemmän kuin tiilet ja sammalet tuottivat. Erityisen tyytyväinen olen kahteen kompostipisteeseen: toinen tiskipöydän alla ja toinen niemekkeessä, jossa varsinainen pilppomispiste on. Ja vetolaatikkoja laittaisin kaikkiin alakaappeihin, niin käteviä ne ovat. Budjetin vuoksi pari laatikostoa piti vaihtaa kaapiksi. Meillä ei menestyisi avohyllyt astioille, sen verran pölyä pelmuaa koiraperheessä ;)

  VastaaPoista