Sisällön tarjoaa Blogger.

SITRUSPOSSET


Sitrukset ovat piristysruiske talven keskellä ja juuri nyt parhaimmillaan. Sesonkihedelmiä saa nyt myös pilkkahintaan; kannattaa laittaa sitruspuserrin laulamaan ja aloittaa aamu lasillisella C-vitamiinia. Tai tehdä kuten meillä ja päättää ateria kipolliseen sitrusvanukasta. Pari vuotta sitten hitiksi ampaissut lemon posset eli brittiläinen sitruunavanukas oli omassa keittiössämme jo hetkeksi vaipunut unholaan, mutta maistui tauon jälkeen entistä paremmalta. Possetin idea on nerokas: jälkiruoka syntyy kolmesta raaka-aineesta: kermasta, sokerista ja sitruunamehusta,  enkä usko, että vanukkaan valmistuksessa voisi epäonnistua, oli sitten kuinka tumpelo tahansa. Vanukkaan hyytyminen perustuu kemialliseen reaktioon, eikä liivatteita tai muita hyytelöimisaineita tarvita. Paksun ja täyteläisen koostumuksen saamiseksi kannattaa seosta kuitenkin keitellä vähintään kymmenkunta minuuttia. 


Puristin sitruunamehun sekaan myös yhden appelsiinin, ja lopputulos oli muistini mukaan aavistuksen sitruunapossettia lempeämpi. Sitruunan voi vaihtaa myös limettiin tai verigreippiin – hempeän vaaleanpunaiset greippipossetit sopivatkin erinomaisesti lähestyvän ystävänpäivän jälkiruokapöytään…

Pienet luomusitruunat mahtuvat hyvin limettipuristimeen. 
Luomusitruksista kannattaa ottaa myös kuoret talteen. Helpoiten se sujuu erityisellä kuoriraudalla. Sokerissa pyöritetellyillä kuorisuikaleilla voi koristella valmiin jälkkärin. 
SITRUUNA-APPELSIINIVANUKAS ELI SITRUSPOSSET 
(4 annosta)

 • 3,3 dl kuohukermaa 
 • 1 dl sokeria
 • 1,5 dl sitruuna- ja appelsiinimehun sekoitusta (esim. yhden appelsiinin ja kahden pienen luomusitruunan mehu)


Purista sitruksista mehu ja siivilöi se. Mittaa kerma ja sokeri kattilaan. Keitä seosta samalla sekoittaen kymmenen minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja lisää sitrusmehu. Sekoita ja kaada neljään pieneen lasiin tai kippoon. Peitä tuorekelmulla ja nosta jäähtyneenä jääkaappiin hyytymään. Hyydytä vähintään kolme tuntia. Voit nopeuttaa hyytymistä laittamalla possetit tunniksi pakastimeen. 
5 kommenttia

 1. Great minds jne. Tein viime viikonloppuna possetin yhdistämällä sitruunaa ja veriappelsiinia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olisin tehnyt myös veriaapelsiineista, mutta stockalta ostamani eivät kyllä poikenneet käytännössä ollenkaan tavallisista, niissä ei ollut väriä nimeksikään. Tuliko ihanan väristä?

   Poista
 2. Mä oon jostain syystä tehnyt possetia vaan kerran, muistaakseni verigreipistä eikä se ollut mikään järjetön hitti. Niinpä sitä ei ole julkaistu sopassakaan. Tälle sitruunaversiolle täytyy antaa toinen mahdollisuus, se kuulostaa vaan just mun makuun sopivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt olisi sitten korkea aika kokeilla sitruunalla! Ehkä muikutkin tykkäis. :)

   Poista
 3. Ihana kuva ja astiat! Posset on hyvää ja nyt olisi kyllä aika kokeilla taas.

  VastaaPoista