Olen ymmärtänyt, että meitä
ihmisiä on kahdenlaisia. On niin kutsuttuja sipsi-ihmisiä sekä niitä, jotka
suhtautuvat sipseihin täysin välinpitämättömästi. Itse kuulun jälkimmäisiin.
Kaupassa ei tule mieleenikään kurvata kassalle sipsihyllyn kautta, enkä ole ihan varma, olenko koskaan edes ostanut sipsipussia.
Terveellisempi ja hyvällä
omallatunnolla popsittava sipsiherkku syntyy lehtikaalista. Näitä minäkään en
voi vastustaa, vaan tunnistan itsessäni niin sanotun sipsikäden syndrooman, eli kerta
toisensa jälkeen sipsikulholle hakeutuvan käden. Once you pop, you cant stop! Perunalastuvalmistajan iskulause
pätee paremmin kuin hyvin lehtikaalisipseihin.
Lehtikaalisipsit tuovat hetkellisen helpotuksen, mikäli illallinen
ottaa tovin valmistuakseen. Ainakin meillä illallisaikataulu pettää
systemaattisesti aina vähintään tunnilla. Tällöin pienet makupalat taltuttavat
pahimman nälkäkiukun ja auttavat selviytymään alkupalojen valmistumiseen asti.
Myös laadukkaaseen oliiviöljyyn kastettu leipäpala taltuttaa pahimman nälän ja pitää vieraat tyytyväisinä illallisen valmistumiseen asti. Rouhi öljyn sekaan suolaa ja pippuria. |
Lehtikaalisipsien
valmistaminen on helppoa. Pestyt ja kuivatut lehtikaalipalat pyöräytetään
öljyssä, suolataan ja sujautetaan uuniin paistumaan. Sipseistä tulee oivia
pelkän oliiviöljyn ja suolan yhdistelmällä, mutta valmiiksi maustetuilla
öljyillä saa niihin lisämakua.
Kuivaa pestyt lehtikaalit hyvin, jotta niistä tulee uunissa rapeita! |
Sain testattavakseni Lanfranchin maustettuja
öljyjä ja valmistin kolmen makuisia lehtikaalisipsejä. Maustoin ensimmäisen
satsin Lanfranchin valkosipulilla maustetulla oliiviöljyllä, toisen
basilikaöljyllä ja kolmannen chilillä maustetulla öljyllä. Pidin itse eniten
basilikaöljyllä maustetuista sipseistä, vaikkakin myös varsin tujakat
chilisipsit ovat koukuttavan hyviä!
LEHTIKAALISIPSIT (kolme
pellillistä)
- 200 g lehtikaalia
- loraus (noin 3 rkl) Lanfranchin basilikalla maustettua oliiviöljyä (tai muuta Lanfranchin maustettua öljyä)
- suolaa
Pese lehtikaalit huolella, sillä röpelöreunoihin jää
helposti multaa. Kuivaa lehtikaalit huolella, jotta niistä tulee rapeita. Revi
isot lehdet pienemmiksi ja poista puumaiset lehtiruodit.
Lorauta lehtikaalien päälle öljyä ja sekoita käsin.
Levitä uunipellille leivinpaperin päälle kerros
lehtiä. Rouhi päälle suolaa.
Paista 150-asteisessa uunissa 15 minuuttia tai kunnes
lehdet ovat rapeita ja saaneet hieman väriä.
Yhteistyössä Lanfranchi.
Tänä syksynä meillä on syöty aivan tolkuttomasti lehtikaalisipsejä, sillä lehtikaalisato on ollut valtava. Eikä sissi ole ollut moksiskaan tulleesta ja menneestä (x4) talvesta. Tällä menolla sukulaiset saavat oman sadon lehtikaalisipsejä joululahjaksi :)
VastaaPoistaOoh, kuulostaa hyvältä! Teetkö ihan simppeleitä sipsejä vai maustatko ne jotenkin?
PoistaTodella hyviä:) omat lehtikaalini söi kaaliperhonen mutta onneksi saa kaupan hyllyltä ostettua:)
PoistaMulla kävi samoin, mutta luin jostain, että vaikka kaaliperhoset hyökkäisivät, ei lehtikaalia kannata repiä maasta, sillä ne kasvavat vielä syksyllä kun ilmat ovat viilenneet ja kaaliperhosetkaan eivät enää vaivaa.
PoistaKaaliperhoset ja -koit ovat olleet riesana meilläkin, tyhmiä tovereita. Tehokkain torjuntatapa kotiviljelmällä on nyppiä päivittäin/mahdollisimman usein toukon lehtien alapinnoilta pois. Se tepsii!
PoistaOlen tehnyt vaikka minkämoisia sipsejä: merisuolattuja, yrttisuolattuja, chilisiä, mausteisia. Juustokumina sopii sipseihin mausteeksi hyvin!
Mun lehtikaalisato oli olematon - jostain syystä myös etanat (?) tykkäsi niistä kovin. Mutta lehtikaalisipsit on kyllä hyviä. Itsekään en mistään perunalastuista tykkää, mutta nämä koukuttaa kyllä.
VastaaPoistaMyös oma satoni popsittiin jo kesällä parempiin suihin, mutta syksyllä kelien kylmettyä ja kaalimatojen kuoltua pääsin minäkin lopulta apajille. :) Todellakin koukuttavia! :)
PoistaLehtikaalisipsit ovat ihan parhaita! Lehtikaalit kannattaa pitää aika pitkään harson alla, niin etanat pysyvät varmemmin poissa. Tämän olen oppinut kantapään kautta...
VastaaPoistaNo niin ovat! Mulla oli harsotkin, mutta penteleen kaalimadot luikertelivat niistä huolimatta popsimaan kaalit parempiin suihin. Ja vielä väitetään, että lehtikaali on naurettavan helppo viljeltävä... No onneksi saa kaupastakin :)
PoistaSama. Vaikka laitoin harson _heti_ istutuksen yhteydessä, ei siitä ollut mitään apua ainakaan kaalikoita vastaan. Niillä oli vaan hyvät pippalot piilossa harson alla :)
PoistaIiik, onpa nättejä sipsukoita! Muistan vieläkin miten yllättynyt ja ihastunut olin kun kokeilin näitä ekan kerran. Huippu keksintö! Ja kiva idea kokeilla mausteöljyjen kanssa.
VastaaPoistaSipsukka! Onpa hauska sana! :) Mausteöljyt sopivat näihin kyllä tosi hyvin, seuraavaksi taidan kokeilla tryffeliöljyä.
Poistadas sieht lecker aus!!! liebe grüße von angie
VastaaPoistaDanke Angie für deinen Kommentar! Viel Spass dass du meinen Blog gefunden hast. :)
PoistaMinä olen käyttänyt monesti sitruunaöljyä, pitääpä kokeilla myös basilikaa!
VastaaPoistaTäytyykin kokeilla sitruunaöljyä, se varmastikin raikastaa mukavasti lehtikaalin omaa makua. :)
PoistaEn ole sipsi-ihmisiä ja lehtikaalisipsitkään eivät "sytyttäneet".
VastaaPoistaSyön lehtikaalit muuten, mutta nyt on rusakko löytänyt kaalini. Onneksi on monta pussia kuivattua lehtikaalia rusakon saavuttamattomissa.
Rusakolla on siis herkkuapajat! Mihin käytät kuivattua lehtikaalia? :)
PoistaMulla oli jäänyt jostain sellainen mielikuva, että näitä sipsiksi aikovia lehtikaalejakin pitäisi kuivattaa tyyliin yön yli, niin kuin niin monia muita kuivattavia asioita. Mutta 15 min! Pitää varmaan vihdoin kokeilla tätä ruokahittiä, kun se on kerran noin helppoa :)
VastaaPoistaVartti riittää hyvin! Ainakaan minulla ei taitaisi riittää kärsivällisyys yli yön valmistuviin sipseihin. :)
PoistaSitruunaöljy on kovasti ollut mulla käytössä, täytyykin testailla noita muitakin makuja. Tosi kätevää kun ei välttämättä muita mausteita tarvitse lisäillä.
VastaaPoistaTotta! Ja ilmeisesti ainakin näissä Lanfranchin öljyissä maku tulee luonnollisista mauista. Ja voihan näitä makuöljyjä tehdä itsekin halutessaan. :)
PoistaHarvoin tulee öljyjä käytettyä. Mutta uunijuureksiin tulee esim aina laitettua. Itsekin olen maustanut ihan perus oliiviöjyä (muuta en yleensä käytäkään kuin oliiviöljyä, myös pellavansiemenöljy on suosikki) Mutta olisi tosi kiva testailla noita, vaikuttavat hyviltä! lamerinquecit@gmail.com
VastaaPoistaNäissä Lanfranchin öljyissä on aika voimakkaat maut, esimerkiksi chiliöljyllä maustetut sipsit olivat varsin tujakoita, vaikken laittanut kuin pienen lorauksen öljyä. Eli tarvittaessa nämä toimivat tosiaan mausteiden tavoin, kuten Anna tuossa yllä kommentoi. :)
PoistaAivan mahtava idea käyttää lehtikaalien valmistukseen erilaisia maustettuja öljyjä! Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla! Käytän maustettuja öljyjä, kuten sitruunaöljyä, simppelinä salaattivinaigrettena tai dippaan siihen leivänkannikkaa.
VastaaPoistaTähän tarkoitukseen maustetut öljyt kyllä sopivat tosi hyvin. Leivänkannikka + hyvä öljy on kyllä niin <3 <3.
PoistaLanfranchin chiliöljy on käytössä - yllättävän tujua tavaraa! :) Lehtikaalisipseihin sitä ei ollakaan vielä kokeiltu, tulisuutta sipseihin on saatu srirachasta.
VastaaPoistaEi ole tullut maustettuja öljyjä testattua, mutta mikä ettei. Käytän monesti rypsiöljyä salaatinkastikkeena, joten maustetut öljyt toimisivat siinä tarkoituksessa hyvin. Myös leivonnassa ja muussa ruuanlaitossa niitä voisi käyttää. Tuskin niitä kuitenkaan tulee noin vain ostettua, jos ei valmiiksi tiedä, mikä on hyvää. :) Olen vähän sellainen, että lisäilen mielelläni mausteet erikseen. Maustesekoituksiakaan en käytä.
VastaaPoistaMausteöljyistä chilinen on jo käytössä, mutta muita olisi kiva kokeilla. ninavuolio@windowslive.com
VastaaPoistaVau, täytyy ehdottomasti kokeilla. Taisin myöhästyä arvonnasta, mutta onneksi sipsejä voin kokeilla.
VastaaPoista