Sisällön tarjoaa Blogger.

Piparjuurismetanassa haudutettu kuha



Flunssailu on jatkunut, vaikka pikkuhiljaa elämä tuntuu jo onneksi voittavan. Kipeänäkin täytyy kuitenkin saada murua rinnan alle, ja eilisellä visiitillä lähikauppaan päätyi ostoskoriini kuhafileitä. Luotin Apupojan nenän olevan vielä niin tukossa, että uskalsin napata koriini myös pätkän piparjuurta. Piparjuuri kun ei kuulu Apupojan suosikkimakuihin.


Yritin kaupassa muistella Mannerheimin piparjuurikuhan ohjetta, mutta kotiin päästyäni mieleeni muistui kokkaavien siskojen taannoinen leivinpaperikalakokkaus ja vaihdoin suunnitelmaa lennossa. Olen aiemmin valmistanut siikaa leivinpaperikääreessä ja todennut kyseisen valmistusmenetelmän erittäin mainioksi. Ruoanvalmistukseen ei mennyt paljoakaan puolta tuntia kauempaa, ja siinä ajassa kerkesin mainiosti tehdä perunapurjosipulikeittoa alkuruoaksi sekä lisukkeet kalalle.



PIPARJUURISMETANASSA HAUDUTETTUA KUHAA (annos kahdelle)
  • n. 300 g kuhafileetä 
  • pienen purjosipulin puolikas 
  • 120 g smetanaa 
  • 1-2 rkl raastettua piparjuurta 
  • loraus vermuttia (tai vaikkapa omenamehua) 
  • limetti 
  • suolaa ja pippuria

Asettele kuhafileet uunivuokaan leivinpaperin päälle. Suolaa fileet. Leikkaa purjosipuli pituussuunnassa puoliksi, huuhtele hyvin, sillä sipulikerrosten väliin jää helposti multaa ja silppua ohuiksi suikaleiksi. Raasta piparjuuri hienoksi. Sekoita smetana, piparjuuri ja purjosipuli ja lusikoi seos fileiden päälle. Leikkaa limetti ohuiksi siivuiksi ja asettele siivut kalojen päälle. Rouhi päälle vielä ripaukset suolaa ja pippuria ja lorauta koko komeuden päälle muutaman ruokalusikallisen verran vermuttia.

Sulje nyytti esimerkiksi rullaamalla reunat kiinni ja nitomalla ne yhteen. Puiset pyykkipojat toimivat myös oikein näppärästi sulkimina, ja niitä käyttämällä nyytti on myös helppo aukaista.

Paista 200-asteisessa uunissa fileiden koosta riippuen 15-20 minuuttia. Avaa nyytti varovasti ja tarjoa kala esimerkiksi perunoiden kanssa. 



6 kommenttia

  1. Jotenkin nämä kalareseptit vain uhkuvat kevättä!
    ps. sulla on uudet "laudat" ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei hitsi, näkyy ne jo olleen ennenkin. Jotenkin iskivät nyt silmään tämän kuhan alla.

      Poista
    2. Juu laudat ovat vanhat (oikeasti se on sellainen Suomen sokerin Auran tehtaan laatikko). Kaipaisin kyllä uusia lautoja, olen yritellyt katsella roskalavoja vähäsen sillä silmällä.

      Poista
  2. Kala paperinyytissä on kyllä oiva keksintö. Nopeaa, herkullista, tuoksuvaa, ravitsevaa ja tiskitkin jää aika vähiin...mikä on aina plussaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta turiset, mainio keksintö! Ja samaa mieltä kuin Nanna, uhkuvat kevättä.

      Poista
  3. Ihana kevätfiilis kuvissa. En ole koskaan kokeillut tuota leivinpaperikypsennystä, näyttää niin mehevältä, että pakko kyllä päivittää omia taitoja tuon osalta.

    VastaaPoista