sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Chilitilaus

Sipuleiden lisäksi yksittäisistä raaka-aineista keittiössämme kenties useimmin käytetään tuoretta chiliä.  Chililajikkeet vaihtelevat sen mukaan, mitä kaupan hyllyltä sattuu löytymään. Niinpä ruoan tulisuusaste on aina pienoinen yllätys. Ikkunalaudallamme on nököttänyt chilitaimi suunnilleen vuoden verran, mutta sen hoitopuoli on jäänyt hieman heitteille. Tilasin kuitenkin Chilitarvikkeesta muutaman pussin uusia siemeniä, josko joskus vielä saisi keittoihin lisätä oman sadon palkoja.


Chilialut viime keväänä
Yritin valita mahdollisimman helppohoitoisia ja helposti kasvavia lajikkeita. Taidan saada siemenet turpeeseen vasta pääsiäisen aikoihin, ellei multasormi Helsingin päässä innostu istutuspuuhista. Lajikkeiksi valikoituivat Apache, Chiluacle Negro ja Hot Lemon.


Suursuosikkejani chileistä ovat savukuivatut jalapeñot eli chipotlet. Harmi vain, että Suomesta taitaa saada vain valmiita chipotlekastikkeita, eikä pelkkiä kuivattuja chipotleja. Omassa kaapissani on vielä muutama chipotle Meksikon reissulta; jauhetuista chipotlechileistä saa nimittäin tajuttoman hyvän majoneesi- tai kermaviilipohjaisen kastikkeen kalalle tai hampurilaisen väliin. 

2 kommenttia:

  1. Olipas kiva löytää tänne! Tulen toistekin ;)

    Tänään meillä osalla perheestä oli suu tulessa. Saimme Thaimaasta tuoreita chilejä ja ovat kyllä aika ärjyjä verrattuna niihin mitä kaupan hyllyltä yleensä ostan.

    VastaaPoista
  2. Kiva kiva ja tervetuloa!
    Voi olla että alkuun uusia postauksia tulee vähän harvemmin, kun en ole omien kattiloiden ja patojen äärellä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...