torstai 11. elokuuta 2011

Apupojan tiramisu


Aikataulun mukaan uuden kotimme piti olla jo jokunen viikko sitten muuttovalmis, mutta ilmeisesti remonttiaikataulujen on tapana venyä ja paukkua. Hermot ovat olleet kireällä ja otsasuonet pullistelleet. Kaiken piti olla jo loppusuoralla ja remontin pieniä viimeistelyjä sekä lattianhiomista ja -maalaamista vaille valmis, mutta kuinka ollakaan, eilen tupsahdin keskelle lattiaprojektia todistamaan, kuinka toinen remonttimiehistä hioi lattiaa tasohiomakoneella, ja toinen maalasi samaista lattiaa vieressä. Ei mennyt taaskaan ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan ja muuttohaaveet sen kuin pitkittyvät, mikäli lattiaprojekti täytyy aloittaa kokonaan alusta. Lattiamaalipurkkikin väittää lopulliseksi kuivumisajaksi kokonaisen kuukauden.

Ajellessamme työmaalta kotiin päin, apupoika huokaisi olevansa tiramisun tarpeessa. Empiirisin havainnoin tuo italialainen herkku auttoikin varsin hyvin, tai ainakin hetkellisesti, heikkojen hermojen hallintaan. Tiramisun tekeminen on meillä perinteisesti apupojan heiniä, mutta tällä kertaa minä leivoin pohjan. Apupojan tiramisu rakennetaan kääretorttupohjan päälle, mutta toki perinteisiä savoiardi-keksejäkin voi käyttää.


Pohja:
  • 2 munaa
  •  sokeria 
  • vehnäjauhoja 
  • perunajauhoja 
  • 1 tl leivinjauhetta
Täyte:
  • 3 munaa 
  • hyppysellinen suolaa 
  • 100 g sokeria 
  • 250 g mascarpone-tuorejuustoa
Kostutus:
  • espressoa
  • Kahlúa-kahvilikööriä
  • konjakkia

  • päälle kaakaojauhetta


Riko kananmunat lasiin ja mittaa toiseen lasiin tilavuudeltaan sama määrä sokeria ja kolmanteen lasiin jauhot (noin puolet vehnäjauhoja ja puolet perunajauhoja + leivinjauhe). Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää jauhoseos varovasti sekaan.
Levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille (tai irtopohjavuokaan) ja paista 200-asteisessa uunissa n. 8 minuuttia.

Erottele täytettä varten munista keltuaiset ja valkuaiset. Lisää valkuaisten sekaan hyppysellinen suolaa ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Vaahdota toisessa kulhossa keltuaiset ja sokeri. (Mikäli vatkaat ensin valkuaiset, ei vispilöitä tarvitse välissä pestä, vaan voit siirtyä samoilla vempaimilla keltuaisvaahdon kimppuun.) Notkista mascarponejuusto ja lisää se keltuaisvaahdon sekaan. Lisää varovasti lopuksi valkuaisvaahto.

Sekoita kostutusseosta varten kahvi ja viinakset keskenään. (Palttiarallaa 2 osaa espressoa, 1 osa Kahlúaa ja 1 osa konjamiinia)

Tiramisun voi koota annosvuokiin, isompaan kulhoon tai vaikkapa irtopohjavuokaan. Leikkaa kakkupohjasta sopivia palasia ja aseta palanen vuoan pohjalle. Kostuta pohja ja lusikoi päälle täytettä. Aseta toinen palanen kakkupohjaa, kostuta, lusikoi, aseta, kostuta ja lusikoi. Lopuksi sihtaa päälle kaakaojauhetta.

Tiramisua tulisi pantata seuraavaan päivään asti, sillä silloin maut ovat ehdottomasti parhaimmillaan. Tosin hermothan sellaisessa odottamisessa menee.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...