Joitain viikkoja sitten paljastin olleeni mukana Valion tuotekehitysprosessissa ja päässeeni testaamaan, maistelemaan sekä kehittelemään reseptejä maustettujen voiden ympärille. Valion maustetuista voista suosikikseni sukeutui sitruunavoi, joka taipuu hyvin sekä makeaan että suolaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan.
Sitruunan pusertaminen tai valkosipulin pilkkominen luonnistuvat – ainakin meidän keittiössämme – ilman suurempaa vaivannäköä, joten halusin haastaa itseni pohtimaan, mihin ruokaan maustetut voit ihan oikeasti tuovat lisäarvoa sekä -makua. Suolattomasta sitruunavoista saisi esimerkiksi maukkaan voikreemin täytekakkuun sokerikuorrutteen alle, mutta hyvin se sopii myös muikkujen paistamiseen. Niin hyvin, että tuotekehityksen aikana meillä paistettiin sitruunaisia muikkuja lähes jokaisena maalla vietettynä kesäviikonloppuna.
Muikut ovat parasta kesäruokaa. Kesällä muikkujen
paistaminen kannattaa ulkoistaa ja hoitaa muurinpohjapannulla, jottei sisällä
tarvitse kärytellä. Muikkujen paras pyyntiaika on kuitenkin syksyllä ja jatkuu
vielä vähintään jäiden tuloon asti. Vielä on siis muikkukautta jäljellä! Parhaat muikut
paistetaan valurauta- tai muurinpohjapannussa reilussa voissa ihanan rapeiksi. Sitruunavoi
tuo muikkuihin juuri passelin ja sopivasti raikastavan maun, ja kuori pysyy täydellisen rapeana.
SITRUUNAVOISSA PAISTETUT MUIKUT (neljälle)
- kilo perattuja muikkuja
- 2 dl karkeita täysjyväruisjauhoja
- 1 tl suolaa
- paistamiseen Valio sitruunavoita
Mittaa ruisjauhot
syvälle lautaselle ja sekoita suola jauhojen joukkoon. Pyöräytä muikut
ruisjauhoissa.
Paista muikut
valurautapannulla reilussa sitruunavoissa rapeapintaisiksi. Pienet muikut
kypsyvät kolmessa–neljässä minuutissa. Rouhi tarvittaessa valmiiden muikkujen
päälle lisää suolaa.
Tarjoa paistetut
muikut välittömästi esimerkiksi perunamuusin kera.
VINKKI: Jos käytät
perkaamattomia muikkuja, varaa niitä neljälle syöjälle noin 1,2 kiloa. Perkaa
ja huuhtele muikut tällöin ennen niiden paistamista. Kesällä muikkujen
paistaminen onnistuu myös muurikkapannulla.
Yhteistyössä Valio.
Muikut voi varmaan korvsta silakallakin. Pomppas het tän viikon ruokalistalle. Valion lähettämäs syystervehdyksessä oli näitä molempia voita js mäkin aaattelin kokeilla täytekakkuun kuorritteen alle. Muikut on siis ihania. Mutta lun asun lähempänä silakoita. Niin siksi niitä. Hypinkö mä jotenkin aiheesta toiseen?
VastaaPoistaNo ainakin tää kännykkänäppäily tuottaa suunnattoman määrän typoja....
PoistaMakkarasta silakkaa ;)
VastaaPoistaJossain just väitettiin, että silakka olisi pyyntikiellossa, mutta ehkä teillä siellä lakeuksilla on omat kiintiöt. Älä vain vahingossa laita valkosipulivoita kakun väliin, vois tulla vähän hurjaa…
Lakeuksilla on aina aivan omat säännöt :D
PoistaTämä muikkuidea täytyy kertoa anoppilaan - paistetut muikut ovat heidän herkkua.
Tavallisesti tykkään puristaa sitruunaa muikkujen päälle, mutta se kyllä helposti lötkistää rapean kuoren ja jos sitruunankuorta raastaa paistovoin sekaan, palaa se helposti. Eli tässä maustevoi toimii kyllä tosi hyvin. :)
PoistaPuruveden rannalla kasvaneena, muikut on lähellä sydäntä :) Miksei niitä tule paistettua enemmän omassa keittiössäkin täällä Tampereella! Kiva idis käyttää tuota uutta Valion sitruunavoita. Olen hulluna maustevoihin noin yleisestikin, joten keksisin sille lopulle kyllä vaikka mitä käyttöä!
VastaaPoistaNo niinpä, sanopa se! Ovat vieläpä edullisiakin! Olipa kiva nähdä sinut eilen!
PoistaAah paistettuja muikkuja! Ruoan ainoa huono puoli on tosiaan tuo käry, johon ei sisätiloissa auta oikein mikään...
VastaaPoista