Sisällön tarjoaa Blogger.

VOITAIKINAVOHVELIT JA SILLIJÄÄTELÖ



Silli kuuluu joulupöytään, uusien perunoiden kaveriksi sekä akateemisiin kohmeloaamiaisiin eli silliksiin. Sekä tietystikin aprillipäivään, jolloin kulautetaan kuravedet päälle. Suhtauduin silliin hieman epäilevästi, mutta koin valaistumisen: sillistähän on yllättävän moneksi!

YHTEISTYÖSSÄ AHTI-SILLIT
Hihkaisin innosta kun minua pyydettiin mukaan Blogiringin Ahti-sillien kampanjaan. En ole koskaan liiemmin pitänyt sillistä (tai niin ainakin luulin) ja otin innolla vastaan haasteen kehittää sillistä jotakin uudenlaista herkkua. Olen aina pitänyt ennakkoluulojen nujertamisesta, eritoten omieni. Tällä kertaa ennakkoluuloilta oli jopa yllättävän helppo laittaa niskat nurin. Kävi nimittäin niin, että suorastaan valaistuin ja innostuin: Ensinnäkään silli ei ole pahaa. Ja toisekseen siitähän voi tehdä vaikka ja mitä!

Monessa perheessä sillipurkki katetaan joulupöytään, jossa se saattaa helposti jäädä sen seitsemän sortin varjoon. Niinpä aloinkin pohtia, miten sillin voisi nostaa varjosta valokiilaan. Valmistin sillistä jäätelöä (tiedän, kuulostaa aprillipäivän pilalta tai vähintään sangen epäilyttävältä), joka sopii talvikauden alkupalaksi tai vaikkapa brunssille. Jäätelöstä voi pyöräyttää pallon höyryävänkuumien blinien päälle tai jäätelön voi tarjota valmiista voitaikinasta tehtyjen vohvelien keralla, kuten minä tein.





Ahti Perinteinen sillifilee, jota käytin jäätelön teossa, on valmiiksi fileoitua rasvasilliä. Aiemmin tuote löytyi hyllystä Boy kevytsuolatun sillin nimellä. Siniseen kääreeseen pakattu silli on maustettu ainoastaan suolalla ja sokerilla, joten se sopii loistavasti monenlaiseen ruoanlaittoon ja sen voi maustaa haluamallaan tavalla. Perinteiset sillifileet kannattaa liottaa kylmässä vedessä parin tunnin ajan, jotta ylimääräinen suola liukenee pois. Sillikoulu.fi-sivustolta löytyy perinteisten sillireseptien lisäksi myös villimpiä ideoita sillikokkailuun. Perinteisen sillifileen lisäksi Ahtin antimista löytyy myös vihreään kääreeseen pakattu matjessisillifilee, joka on valmiiksi maustettua silliä. 

Molemmat sillituotteet valmistetaan Turussa, ja ne ovat vastuullisesti kalastettuja, mistä on takeena myös pakkauksesta löytyvä MSC-sertifikaatti.

idkuva

VOITAIKINAVOHVELIT JA SILLIJÄÄTELÖ (alkupalaksi kuudelle)

  • kolme voi- tai torttutaikinalevyä
  • 1 Ahti Perinteinen sillifilee
  • 2 dl kuohukermaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl silputtua tilliä
  • puolikas sitruuna
  • 1 tl dijonsinappia
  • mustapippuria


Liota sillifileetä kylmässä vedessä kahden tunnin ajan, jotta ylimääräinen suola liukenee pois. Vaihda vesi liottamisen aikana kerran tai pari. 

Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. 

Silppua sillifilee.

Lisää kermavaahdon sekaan tuorejuusto, silputtu silli, tilli, puolikkaan sitruunan raastettu kuori sekä mehu, sinappi sekä mustapippuri. 

Sekoita tasaiseksi ja tarkista maku. 

Lusikoi seos pakastuksen kestävään astiaan ja peitä tuorekelmulla. Anna pakastua vähintään neljä tuntia. 

Ota sillijäätelö huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua tai anna sen pehmentyä jääkaapissa noin tunti. Tarjoile sillijäätelö voitaikinavohvelien tai esimerkiksi blinien kanssa. 

Vohvelien valmistus:


Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa valmiit levyt puoliksi ja paista vohveliraudalla keskilämmöllä noin viiden minuutin ajan. 

Voit paistaa vohvelit etukäteen valmiiksi ja lämmittää ne ennen tarjoilua esimerkiksi leivänpaahtimessa tai uunissa.



Yhteistyössä Ahti-sillit



45 kommenttia

  1. Luettuani reseptin en epäile enää yhtään, varmasti hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä jätski on myös siitä kivaa, ettei se sula sellaiseksi luiruksi, vaan muuttuu ennemmin moussemaiseksi. :)

      Poista
  2. Voi miten hauskat ohjeet, olin otsikosta varma, että nyt vitsailet, mutta mitä vielä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kai minä nyt koskaan vitsaile! :D Jostain syystä sillijäätelö oli ensimmäinen ajatus, jonka jostain sain kun kamppiksesta kuulin ja oli pakko kokeilla.

      Poista
  3. En tiedä kummasta oon enemmän innoissani - voitaikinavohveleista vai sillijädestä! Nerokkaita molemmat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Söin maanantaina lounaaksi ensin yhden vohvelin sillijädellä ja sitten kaksi hillolla ja kermavaahdolla... hups... 😋

      Poista
  4. En tiedä kummasta oon enemmän innoissani - voitaikinavohveleista vai sillijädestä! Nerokkaita molemmat!

    VastaaPoista
  5. Oho mikä ohje! :o Mielenkiintoinen, ehkä pitää kokeilla! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha tuo mielenkiintoinen on kyllä hyvä adjektiivi kuvaamaan tätä. :D Kerro jos kokeilet. :)

      Poista
  6. Hih, vohveli kuulostaa kyllä kivalle mutta silliä en ihan jätskiin uskalla laittaa kun en sitä muutenkaan syö. =))))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo vohvelit kannattaa pitää mielessä jos tekee mieli jotain hyvää. Maistui hyvältä myös kermavaahdon ja hillon kanssa. Mutta hei, mäkin luulin etten tykkää sillistä, mutta nyt olen kokenut valaistumisen! :)

      Poista
  7. Uuh, sillijätski ei kuulosta yhtään pahalta; olen suuri sillijäädykkeiden fani ja tämähän on vain kuohkeampi ja pehmeämpi versio siitä. Kiva idea yhdistää vohveleihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Sillijäädyke ei kuulosta ihan yhtä hassulta kuin -jätski! :)

      Poista
  8. Sillijäätelö kuulostaa jännältä;D Onneksi täällä saa IKEAsta ruotsalaista silliä,minä kun tykkään sillistä.Tuosta sillijäätelöstä muuten tulee mieleen jäätelöpaikka Venezuelan Meridassa,jossa kävin;siellä on suurin valikoima koko maailmassa jäätelöitä ja taisi olla sillijäätelökin siellä mukana;D

    http://www.atlasobscura.com/places/coromoto-ice-cream-shop

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta? Ohoh, eipä ensimmäisenä tulisi mieleen, että Venezuelasta saa sillijäätelöä. Kiitos linkkivinkistä! :)

      Poista
  9. Oli kyllä aika epäuskoinen YÄK-reaktio otsikosta, mutta pakko olla hyvää kun luki reseptin. Silli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! Olisi siis mennyt aprillipilastakin :)

      Poista
  10. Sillijäätelö kuulostaa niin hullulta, että sen on pakko olla hyvää! Mun pää alkoi pursuilla just nyt ideoita suolaisista jäätelöistä. Sikäli huono homma, että pitäs nukkumaan ruveta... :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljasta muutama! En tiedä miksi, mutta sillijäätelö oli eka ajatus joka jostain tulvahti kun sain tehtävänannoksi keksiä reseptin sillistä.

      Poista
  11. Ihan törrrrkeen hyvän näköistä! Oon sillifani ja tuo sillijätski kuin unelma. Söin hetki sitten yhden ihanan sillitartarin, joka tarjoiltiin sinappijäden kanssa.

    VastaaPoista
  12. Tää on kyllä tosi hauska idea, niin jätski kuin vohvelit :D Oon tehny itekin kylmäsavulohijäätelöä blineille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Kylmäsavulohijätski kuulostaa tosi hyvältä, pakko testata jossain vaiheessa. :)

      Poista
  13. Ihanat kuvat ja yhdistelmät! Sillijäätelö - mikä idea :)

    VastaaPoista
  14. Tän on pakko olla hyvää! Mahtavia ideoita molemmat!

    VastaaPoista
  15. Siis tämähän kokonaisuus on SILKKAA NEROUTTA!!! VoitaikinaVOHVELIT = NEROUTTA, silliJÄÄTELÖ = NEROUTTA, neroutta neroutta! (huomaahan tästä, että rakastan sekä voitaikinaa että silliä?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Juulia! Onko sulla jotain sillisuosikkia?

      Poista
  16. Voitaikinavohveleita olen tässä himoinnut jo jonknin aikaa, kun sattumalta huomasin pakkasessa sinne joulutorttuja varten jemmaamani taikinan...
    Sillistäkin tykkään, mutta lasten kanssa tuntuu olevan vähän hankalaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noi voitaikinavohvelit on kyllä kätsiä kun makeanhimo (tai pikkusuolaisen himo) yllättää. Taikina sulaa aika näppärästi (itse pikasulatan espressokoneen päällä) ja herkuttelemaan pääsee hetkessä.

      Poista
  17. juu, miten tästä nyt päättäis kumpi respti on nerokkaampi. Onneks ei oo tarviskaa. Ja yhdessähän nämä on ehkä taivaasta!

    VastaaPoista
  18. Ravintola Meccassa oli aikoinaan jäätelöjä suolaisissa ruoissa. Toimi mainiosti. Tämäkin varmasti tosi herkkua.

    VastaaPoista
  19. Tuntui vähän aprillipilalta tuo sillijäätelö, mutta pidemmälle tarinaa lukiessa sehän käiv hyvin järkeensä. Mahtava idea myös noi voitaikinavohvelit!

    VastaaPoista
  20. Tiedän, että rakastaisin tätä heti! Sillit on mun suuri heikkous, ja jäätelönä niissä on ihana kikka. Itse tein ensimmäisen keeran sillijäätelöä lähes 20 vuotta sitten kun sain mahtavan reseptin silloiselta Savoyn keittiömestarilta. Joo, oudoltahan tuo ruokalaji kuulostaaa, mutta herkkua se on.

    VastaaPoista
  21. You grazy girl! Hillitön idea ja sormet syyhyää, että pääsen testaamaan.

    VastaaPoista
  22. Voitaikinavohvelit on kyllä huippuidea! Ostin jo jotain lehtitaikinaa, kokeiltava on. Sillijäätelö kuulostaa myös kiinnostavalta!

    VastaaPoista
  23. Aika kreisi idea! Mutta miksei suolainen jäätelö voi toimia ihan yhtä hyvin kuin makeakin.. Silti, ei tämä kyllä itselläni olis tullut ensimmäisenä mieleen. :D

    VastaaPoista
  24. Ihan kreisiä! Mutta nerokasta!

    VastaaPoista
  25. Your thorough understanding of topics and your knack for engaging readers effortlessly never cease to impress me. Your commitment to maintaining excellence and your meticulous attention to even the tiniest details are truly remarkable. If you're in need of assignment support, look no further! We offer finance assignment help services within your reach, led by a proficient team of over 2000 assignment experts. Be assured, we are dedicated to guiding you through your assignments. Have queries? Reach out to us without hesitation.

    VastaaPoista