tiistai 2. helmikuuta 2016

LASKIAISPULLAT


Helmikuun herkuttelu sen kuin jatkuu. Sulassa sovussa runebergintorttujen ohessa maistuvat myös laskiaispullat. 



Suomalaisissa perinneruoissa yleensä vähemmän on enemmän. Niukkojen raaka-aineiden (ja vaatimattoman luonteen?) pakottamina herkut on muinoin pitänyt pyöräyttää saatavilla olevista raaka-aineista. Vaikka nostalgiafriikkinä olenkin perinteiden suuri ystävä, on minusta jotain hassua siinä, että yhä yltäkylläisyyden ajalla nautimme pääsiäisenä mämmiä ja muusaamme lanttuja laatikkoa varten. 

Onneksemme länsinaapurimme eivät ole aivan yhtä vaatimattomia, ja tulevana viikonloppuna saa herkutella ihanan övereillä laskiaispullilla. Sen, ken onkaan keksinyt laittaa sokeripullan väliin sekä mantelimassaa että kermavaahtoa, on täytynyt olla viisas. Ja se, joka on tajunnut vaihtaa mantelimassan hilloon, on ollut suorastaan nero. 



Puoleen maitolitraan valmistetusta pullataikinasta tulee neljä pellillistä laskiaispullia. Kutsu siis tupa täyteen ystäviä, puolita taikinamäärä tai leivo osasta vaikkapa korvapuusteja pakastimeen. Tai tee kuten minä ja vedä laskiaispullaöverit. 

LASKIAISPULLAT 

  • 5 dl (täys)maitoa
  • 50 g tuorehiivaa
  • 1 kananmuna
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • noin 14 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 150 g pehmeää voita
lisäksi: 
  • kananmuna voiteluun
  • ripaus suolaa
  • raesokeria
väliin: 
  • 4 dl kuohukermaa
  • vaniljasokeria
  • mansikka- tai vadelmahilloa (tai mantelimassaa)

Murenna hiiva kädenlämpöisen maidon joukkoon. Lisää sokeri, kananmuna ja kardemumma. Lisää vehnäjauhoja vähitellen, aluksi vispaten ja kun taikina alkaa olla vellimäistä, siirry vaivaamaan taikinaa nyrkillä tai yleiskoneella – jauhoja samalla lisäten. 

Lisää vaivaamisen loppuvaiheessa pehmeä voi sekä suola. Malta jättää taikina tarpeeksi pehmeäksi. 

Peitä taikinakulho vaikkapa puhtaalla suihkumyssyllä ja leivinliinalla. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. 

Kumoa taikina kevyesti jauhoitetulle pellille, jaa taikina neljään osaan. Jaa kukin osa vielä kahdeksaan osaan ja pyörittele ne pyöreiksi pulliksi. Nosta pullat leivinpaperilla peitetyille uunipelleille ja kohota pullia lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia. 

Voitele munalla, jonka sekaan on lisätty ripaus suolaa, jotta muna levittyy tasaisesti. Ripottele päälle raesokeria. 

Kypsennä pullia 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Pullien täyttäminen: 

Leikkaa pullien lakki pois. 

Vatkaa kerma ja mausta se vaniljasokerilla. 


Lusikoi pullalle hilloa (tai mantelimassaa) ja pursota tai lusikoi päälle kermavaahtoa. 




2 kommenttia:

  1. Nam pullia, mahtavia laskiaispullia. Minunkin piti eilen leipoa, mutta menikin sitten nitro päiväksi ja niin jäi hommat ajatukseksi.
    Hyvää helmikkuta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää helmikuuta sinulle myös! Toivottavasti pääset uudemman kerran leivontapuuhiin. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...