keskiviikko 14. lokakuuta 2015

KANAKEITTO – FLUNSSANNUJERTAJA PITKÄN KAAVAN MUKAAN


Vellova flunssa nujerretaan perinteisesti kanakeitolla. Sopan salaisuus on hieman suurempi vaivannäkö ja pitkä haudutus. 


Täällä ei ole vieläkään muuttolaatikoita purettu, sillä ensin loppui tarmo ja sitten flunssa kaatoi sängyn pohjalle. Ryystettyäni monta päivää putkeen kuumaa mustaherukkamehua, päätin viikonloppuna ottaa järeämmät keinot käyttöön ja keitin kattilallisen jenkkisarjoista tuttua flunssalääkettä, kanakeittoa. 

Tämän keiton salaisuus on kokonainen maustamaton broileri, puntti kasvimaalta poimittuja yrttejä sekä pitkä haudutusaika. Liemen keittämiseen kannattaa nähdä vaivaa, sillä itse keitetty liemi maistuu monta kertaa valmislientä paremmalta. Ja mikäli lientä jää yli, kannattaa se pakastaa ja käyttää vaikkapa sienirisottoon.




Soppakattilan saa toki laittaa tulille, vaikkei kurkkua kutittaisikaan. Lämmittävä kanakeitto maistuu oivallisesti myös syysviikonloppuna ulkoilupäivän päätteeksi. Tarvittaessa broilerin ja liemen voi laittaa porisemaan jo heti aamusta, jolloin itse keitto valmistuu nopeasti ulkoilun jälkeen. 

Moni mieltää broilerin arjen pikaruoaksi. Näkemällä hieman enemmän vaivaa saa ruokaan usein kuitenkin enemmän makua. Se on myös Jyväbroilerin motto, ja tuoteperheeseen kuuluukin runsaasti maustamattomia tuotteita. Monissa tuotteista on myös luuta ja nahkaa mukana antamassa broilerille lisämakua. 



KANAKEITTO KOKONAISESTA BROILERISTA (kuudelle)

liemi: 
  • 1 kokonainen maustamaton Jyväbroileri
  • vettä 
  • 1 porkkana
  • 1 sipuli
  • 2–3 vartta varsiselleriä
  • laakerinlehtiä
  • nippu hauduttamisen kestäviä yrttejä (esim. timjamia, oreganoa, rosmariinia)
  • 1 rkl merisuolaa
  • kokonaisia mustapippureita


keitto:
  • lihat keitetystä kokonaisesta Jyväbroilerista
  • 1,5 l kanalientä 
  • 1 sipuli
  • loraus öljyä
  • 3 porkkanaa
  • 1 palsternakka
  • 1,5 dl jyväpastaa
  • 1 pussi (200 g) kotimaisia pakasteherneitä
  • reilusti tuoretta lehtipersiljaa
  • puristus limetti- tai sitruunamehua
  • (suolaa)


Liemen valmistus: 

Huuhtele broileri ja laita se suureen, vähintään viisilitraiseen kattilaan. Lisää vettä sen verran, että broileri peittyy kokonaan. 

Kuumenna broileria miedolla lämmöllä ja kuori pinnalle muodostuva vaahto. 

Pese porkkana ja pilko se sekä sellerinvarret muutamaan osaan. Kuori ja lohko sipuli. Lisää kasvikset sekä mausteet kattilaan. Anna kiehua hiljalleen 1,5–2 tuntia tai kunnes broilerin liha hajoaa kevyesti haarukalla painettaessa. 

Mikäli et valmista keittoa heti, voit antaa broilerin jäähtyä liemessä.

Keiton valmistus: 

Siivilöi kanaliemi. Mittaa keittoa varten 1,5 litraa lientä. Lopun voit pakastaa. 

Nosta broileri leikkuulaudalle. Poista nahka ja irrota lihat. Lihojen irrottaminen onnistuu helpoiten sormin, mikäli broileri on hieman jäähtynyt. Tarvittaessa pieni lihapaloja tai nyhdä niitä pienemmiksi kahden haarukan avulla. 

Kuori ja pilko porkkanat sekä palsternakka.


Silppua sipuli ja kuullota sitä hetki öljyssä kattilassa. Lisää kanaliemi sekä jyväpasta. Keitä viitisen minuuttia tai kunnes pasta on lähes kypsää. Lisää kypsä broileri sekä pakasteherneet. Kiehauta ja viimeiste keitto limettimehulla sekä tuoreella lehtipersiljalla. 

Yhteistyössä Jyväbroiler 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...