sunnuntai 11. joulukuuta 2016

MAUSTETUT SUOLAT PUKINKONTTIIN
+ ARVONTA



Mietitkö, mitä lahjaksi kummille, kaimalle tai päiväkodin henkilökunnalle? Läpinäkyvään myllyyn pakattu maustettu suola on oiva lahja pukinkonttiin ja muistuttaa antajastaan pitkään. 

YHTEISTYÖSSÄ HEIROL

Onko Heirol tuttu merkki? Olen mukana Heirolin ja Foodloverin kampanjassa, jossa minut haastettiin kehittelemään syötävä joululahja. 

Heirol on Kaarinassa sijaitseva perheyritys, jonka Heimo Lehtonen perusti vuonna 1991 poikansa Rolf Moborgin kanssa. Yrityksen nimi kumpuaa hauskasti perustajien etunimistä. Heirol haluaa innostaa suomalaisia valmistamaan kotona useammin ruokaa ja viettämään enemmän aikaa keittiön ja ruokapöydän äärellä. Ruoanlaitto kotona on hauskaa ja helpompaa kuin usein ajatellaankaan. Vaikka ruoanlaiton ei tarvitse olla välineurheilua, on se paljon kivempaa kun välineet ovat kunnossa. 



Itse muistan ostaneeni Heirolin metallipäisiä Steely-sarjan keittiövälineitä kapiokirstuuni  asuessani vielä lapsuudenkodissani ja vasta haaveillessani omasta huushollista. Steely-sarjan tuotteita on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta, ja olen totta tosiaan kantanut oman korteni kekoon niiden ostamisessa. Yrityksen tuotevalikoimaan kuuluu kuitenkin paljon muutakin. Surffailin Heirolin verkkokaupassa tarkoituksenani tilata täytettä pukinkonttiin, mutta täytyy myöntää, että lähti vähän lapasesta. Aika monen paketin päälle pitää rustata oma nimi, sillä Heirolin verkkokaupasta löytyi niin monta kivaa tuotetta, jotka oli pakko saada itselle. Esimerkiksi tuo kuvissakin vilahtava ihana pikkuinen kuparikasari.

Tilasin kaupasta myös kasan läpinäkyviä akryylisia suolamyllyjä. Myllyissä on keraaminen koneisto ja ne sopivat myös kuivattujen yrttien jauhamiseen – siispä täydellisiä maustetuille suoloille. Valmistin kahdenlaista maustettua suolaa: kalaruokien maustamiseen sopivaa sitruunankuorella, tillillä ja valkopippurilla maustettua suolaa sekä rosmariinilla ja suppilovahveroilla maustettua suolaa.





Heirolin myllyt on valmiiksi täytetty merisuolalla, joten maustetun suolan tekeminen on helppoa. Yrtit ja muut makuaineet vain sekoitetaan suolan joukkoon. Tuoreet yrtit sekä sitruunankuori toki kannattaa kuivata, jotta suola pysyy käyttökelpoisena pitkään. Kuivasin suolaseokset 40-asteisessa uunissa, mutta kuivattaminen onnistuu tarvittaessa myös huoneenlämmössä. Toki halutessaan voi suoristaa mutkat ja käyttää suolan maustamiseen valmiiksi kuivattuja yrttejä. Omien suolasekoitusten tekemisessä oikeastaan vain mielikuvitus on rajana, ja kaunis mylly on kiva joululahja. 


Olen pitkään suunnitellut kirjoitussarjaa, jossa nostaisin esiin keittiöni suosikkituotteita. Steely-sarjan koristerauta olisi ehdottomasti mukana sarjassa. Rauta on meillä kovassa käytössä, sillä raudalla on superkätevää raastaa sitrushedelmistä kuoret. Moni vannoo hommassa viilamaisen raastimen nimeen, mutta mielestäni koristerauta on hommassa paljon näppärämpi. Älkää siis sukulaiset ihmetelkö, jos paketistanne kuoriutuu koristerauta. 


***ARVONTA***

Minkä Heirolin tuotteen toivoisit löytyvän omasta joulupaketistasi? Käy tutustumassa Heirolin verkkokaupan antimiin. Kommentoi ja linkitä oma toivetuotteesi kommenttikenttään ja olet mukana 75 euron arvoisen lahjakortin arvonnassa. Verkkokaupassa on muuten kätevä lahjaksi-osio, josta voi etsiä tuotteita muun muassa lahjansaajan mukaan. 

Kilpailun säännöt löydät tästä. Lahjakortti arvotaan kaikkien 18.12. klo 10.00 mennessä ohjeiden mukaan kommentoineiden kesken. 



SITRUUNALLA, TILLILLÄ JA VALKOPIPPURILLA MAUSTETTU SUOLA

  • Heirolin suolamylly (noin 1,5 dl karkeaa merisuolaa)
  • 1 sitruuna 
  • 1 dl tuoretta tilliä (tai kuivattua tilliä noin 1 rkl)
  • 1 rkl valkopippuria

Raasta sitruunasta kuori ja silppua tilli. Sekoita kaikki mausteseoksen ainekset sekaisin ja levitä seos leivinpaperin päälle uunipellille. Kuivata 40-asteisessa uunissa luukku rakosellaan noin 2 tuntia tai kunnes yrtit ja sitruunankuoriraaste ovat täysin kuivia. 

Täytä myllyt seoksella. 

METSÄLTÄ MAISTUVA SIENI-ROSMARIINISUOLA

  • Heirolin suolamylly (noin 1,5 dl karkeaa merisuolaa)
  • 1 rkl tuoretta rosmariinia (tai hieman vähemmän kuivattua)
  • 1 rkl pieniä, kuivattuja suppilovahveroita

Nypi rosmariinista lehdet ja kuivaa niitä 40-asteisessa uunissa luukku rakosellaan tai huoneenlämmössä kunnes ne ovat kuivia. 

Sekoita mausteseoksen ainekset. Tarvittaessa voit murtaa suppilovahveroita hieman pienemmiksi. (Suola imee itseensä makua sienistä, joten suola maistuu sieniltä, vaikkei myllyn jokaisella rouhaisulla tulisikaan sientä.) 


Täytä myllyt seoksella. Käytä liha- ja kasvisruokien maustamiseen. 




TallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallenna
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...