keskiviikko 7. syyskuuta 2016

MITÄ TEHDÄ OMENOISTA?


Yllättikö omenasato puutarhurin? Kantaako työkaveri kassikaupalla omppuja iloksesi? Tässä vinkkejä omenatulvan taltuttamiseen.

Tänä vuonna omenasato on ollut ilmeisen runsas. Me olemme keittäneet pari maijallista vaaleanpunaista mehua, säilöneet sosetta pakastimeen sekä hillopurkkiin, ja olen leiponut omenoista niin piirakkaa kuin pullaakin.

Tässä blogista löytyviä vinkkejä avuksesi, jos kärsit niinkin positiivisesta ongelmasta kuin ylenpalttisesta omenasadosta. Kurkkaa myös jokusen vuoden takainen vinkkilista makeista syysherkuista – siinäkin listauksessa on mukana muutama herkullinen omenaresepti. 

Omenamehua mehumaijalla (kaupanpäälliseksi saat sosetta!)

Omenamehua on helppo valmistaa höyrystimellä eli niin kutsutulla mehumaijalla. Mehumaijalliseen saa kulumaan omenoita ämpärillisen jos toisenkin. Mehua varten omenoita ei tarvitse kuoria. Itselläni on tapana lohkoa omenat ja poistaa niistä huonot kohdat sekä siemenkodat. Mäski kannattaa soseuttaa sauvasekoittimella, ja omenasose syntyy mehun sivutuotteena lähes itsestään. Lisään soseeseen hieman sokeria, mutta toki soseen voi pakastaa myös sellaisenaan. Pakastettu sose sopii mainiosti puuron päälle tai jogurtin sekaan. 

Omenoiden sekaan voi sekoittaa myös muita marjoja tai hedelmiä. Erityisen hyvin sekaan sopivat puolukat, mutta kokeile kipata maijaan omppujen sekaan myös marja-aroniaa, kriikunoita tai luumuja.

Kurkkaa tarkempi ohje omenamehun valmistamisesta.  

Omenaa purkkiin

Omenasta syntyy myös hyvää hilloa. Oma suosikkini on omena-ruusunmarjahillo, jota on pakko tehdä (tai vaihtoehtoisesti laittaa äiti tekemään) joka vuosi vähintään yksi satsi. Ruusunmarjojen putsaamisessa on hieman hommaa, mutta hillo on ehdottomasti pienen näpertelyn väärti. 

Omenasadosta tulee maukasta hilloa myös kimpassa marja-aronian kanssa.

Omenaa leivontaan

Ja tietystikin omena sopii loistavasti leivontaan! Lapsuuteni suosikki on pehmeä omenapiirakka, jossa omenasiivut painuvat ihanasti osittain taikinan sisään. Satsista tulee pellillinen piirakkaa, mutta osan piiraasta voi myös sujauttaa pakastimeen vierasvaraksi. 

Äitini on perimätiedon mukaan hurmannut isäni omena-rahkakakulla. Blogista löytyvä kakku ei ole alkuperäinen hurmauskakku, mutta yhtä kaikki maistuu hurmaavan hyvältä. 

Omena-rahkapitko kätkee sisäänsä nimensä mukaisesti omenan lisäksi myös rahkatäytettä. Kannattaa kokeilla, jos olet pullan ystävä, sillä pitko on paitsi hyvän makuinen myös nätti kuin mikä. 

Muffinihampaan kolkutellessa kannattaa puolestaan leipoa sitruunankuorella maustettuja omena-murumuffineita. Niiden leipomisesta aiheutuu muistaakseni kauhea sotku, mutta maku palkitse siivosta huolimatta.

Omenapalat voi myös kevyesti karamellisoida. Ainakin itselleni siirappiomput maistuisivat tulevana viikonloppuna joko ricottavohveleiden tai rahkalettujen eli syrnikkien päällä. 

Löytyikö näistä suosikki, ja talttuisiko omenatulva näillä vinkeillä?









torstai 1. syyskuuta 2016

OMENA-RAHKAPITKO


Syksyn sato sujahti pullaan! Rahkatäyte ja omenapalat mehevöittävät pullapitkoa, jolloin pulla maistuu mehevältä vielä seuraavanakin päivänä –  mikäli sitä on silloin vielä jäljellä…


Niin mukavaa kuin pullan leipominen onkin, on siinä yksi harmittava puoli. Nimittäin pullaähky. En tiedä, onko olemassa ihmisiä, jotka malttaisivat syödä vain yhden, korkeintaan kaksi pullaa, jos uunituoretta vehnästä on tarjolla. Ainakaan itse en kuulu heihin, vaan pullanleipomista seuraa likipitäen aina huono olo. 

Vissi tosi on, että pulla on parasta tuoreena. Seuraavana päivänä pulla ei maistu alkuunkaan yhtä hyvältä. Sujautin pullapitkon sisään rahkaa ja omenapaloja. Ne mehevöittävät pitkoa sen verran, ettei kaikkea tarvitse syödä kerralla, vaan pulla maistuu liki yhtä hyvältä vielä seuraavanakin päivänä. Mikäli pitkoa on vielä silloin jäljellä.



OMENA-RAHKAPITKO (2 pitkoa)

Pullataikina: 

  • 2,5 dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 0,75 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 kananmuna
  • 0,5 tl suolaa
  • noin 7 dl vehnäjauhoja
  • 75 g huoneenlämpöistä voita

Omenatäyte: 
  • 4–6 omenaa koosta riippuen
  • 2 rkl (hillo)sokeria
  • (loraus Galliano-vaniljalikööriä)

Rahkatäyte: 
  • 100 g (puolikas purkki) maitorahkaa
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,5 tl raastettua sitruunankuorta
lisäksi :
  • 1 kananmuna voiteluun
  • raesokeria

Valmista pullataikina: Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna sekaan hiiva. Lisää sokeri, kardemumma ja kananmuna. Lisää sekaan vähitellen jauhoja. Käytä aluksi apuna puulastaa, sitten nyrkkejä tai yleiskonetta. Alusta taikinaa yhteensä kymmenkunta minuuttia. Lisää alustamisen loppuvaiheessa voi ja suola. Kohota taikina liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. 

Valmista pullataikinan kohotessa omenatäyte: Kuori omenat ja palottele ne arpanopan kokoisiksi kuutioiksi. Laita omenat, sokeri sekä halutessasi likööri pieneen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kypsennä omenia kunnes ne hieman pehmenevät, mutta älä keitä niitä mössöksi. Anna omenapalojen jäähtyä. 

Sekoita rahkatäytteen ainekset sekaisin. 

Pitkojen valmistus: Jaa kohonnut pullataikina kahteen osaan. Kauli taikina kahdeksi noin 30x40-senttiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Nosta taikinalevyt leivinpapereiden päälle. Leikkaa molemmille pitkille sivuille veitsellä "hapsuja". Lusikoi rahkatäyte ja omenat keskelle jäävälle kaistaleelle. Letitä pitkot nostamalla vuorotellen hapsuja molemmilta puolilta täytteen päälle (ks. kuva). Peitä pitkot leivinliinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista yksi kerrallaan 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 25 minuuttia. 

Vinkki: Jos haluat paistaa pitkot uunissa samaan aikaan, leikkaa ylimääräiset leivinpaperikaistaleet pitkojen ympäriltä ja liu'uta molemmat pitkot samalle pellille. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...