lauantai 18. kesäkuuta 2016

RUUHKAA KAHVIPÖYDÄSSÄ – RISTIÄISTEN MAKEAT


Ristiäisten kahvipöydässä oli havaittavissa pienoista ruuhkaa, sillä pöytään nostettiin useampi sortti kakkuja. Ennen reseptien jakamista muutama huomio juhlien makeista tarjottavista.


Useampi sortti korvaa määrän 

Saattaa olla, että hieman riistäydyin kun päätin leipoa Sintin ristiäisiin kolme erilaista kakkua. Tuumin kuitenkin, että kakkujen menekki on melkolailla sama, on kakkuja sitten yhtä tai useampaa sorttia. Eli sen sijaan, että olisin leiponut useamman samanlaisen kakun, päätin leipoa kolme erilaista kakkua. Ja vaikka kutakin kakkua oli vain yksi ja syöjiä reilut parikymmentä, riittivät kahvipöydän tarjottavat oikein mainiosti vierasjoukolle. Lisäksi kakuista jäi juuri sopivasti rääpittävää seuraavalle viikolle.

Huomioi erityisruokavaliot juhlatarjoiluissa

Vieraidemme joukossa oli pari erityisruokavalioita noudattavaa, joten valmistin kaikki kahvipöydän antimet gluteenittomina sekä laktoosittomina. On paljon helpompaa, kun ei tarvitse  päivystää tarjoilupöydän ääressä tai eritellä, mitä kukin voi tai ei voi syödä. Tosin  yhdelle vieraalle leivoin oman pienen gluteenittoman ja kananmunattoman kakkusen, sillä koin kaikkien kakkujen valmistamisen ilman kananmunaa vähän turhan haastavana. 

Leivo kakkupohjat hyvissä ajoin

Kakkupohjat kannattaa leipoa hyvissä ajoin ja pakastaa. Vaikka kakkujen leipominen on verrattain nopeaa, edeltää juhlia (ainakin meillä) sellainen härdelli, että mahdollisimman moni asia kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Kakkupohjat on myös oman kokemukseni mukaan helpompi leikata hieman kohmeisina. Täytekakut kannattaa täyttää juhlia edeltävänä päivänä. Tällöin kakkupohja ehtii kostua ja maut tekeytyä. Usein juhlapäivälle kannattaa jättää vain koristelu. Myös pavlovan marenkipohjan voi leipoa hyvissä ajoin etukäteen ja säilyttää huoneenlämmössä. Tosin pavlova kannattaa täyttää vasta juuri ennen tarjoilua. 

Kahvipöytään katettiin suklaista kirsikkakakkua, lakka-kinuskikakkua, raparperi-mansikkapavlovaa sekä pieniksi paloiksi leikattuja Marianne-browniepaloja. Pysy kuulolla, sillä reseptit ovat pian tulossa eetteriin.

Kurkkaa myös mitä muuta ristiäisissä tarjottiin

torstai 16. kesäkuuta 2016

RISTIÄISTEN KESÄINEN BUFFETPÖYTÄ


Pieni Sintti Monosemme sai oikean nimen, ja ristiäispöytään katettiin kesäinen kattaus.

Meillä juhlittiin kesäkuun alussa uuden perheenjäsenemme ristiäisiä. Sintti-nimi tuntuu olevan yllättävän tiukassa, ja pienokaisen kutsuminen uudella nimellä haastavaa. Eiköhän  nimi kuitenkin omaksuta rippijuhliin mennessä.

Tarjolla olisi ollut useampaakin sorttia. :) Kuva: Ville Henriksson
Suurin osa ristiäisvieraista saapui pidemmän matkan takaa, joten kokosimme juhlapöytään alkukesään sopivaa ruokaisampaa syötävää. Suunnittelimme tarjottavat niin, että kaiken voi tehdä etukäteen valmiiksi. Juhlapäivälle piti jäädä vain kakkujen koristelu, lohen savustaminen ja perunoiden höyrytys. Todellisuudessa sekä juhlapäivää edeltävänä päivänä että juhlapäivän aamuna oli tuhoton kiire, ja ainakin kolmannes suunnitelluista asioista jäi tekemättä.     Ensimmäiset vieraatkin tuli otettua vastaan papiljotit päässä. Kiitos Apupojan vanhempien, sentään nurkissa ei vilistänyt villakoiria tai hampaissa narskunut multa. 

SINTTI MONOSEN KESÄINEN RISTIÄISMENU

Uusia perunoita
Vihersalaattia
Tomaatti-mozzarellasalaattia & pestoa
Savustettua lohta
Paahtopaistia
Piparjuurifraichea

Maalaisleipää
Voita


Suolaisten lisäksi pöytään katettiin myös kattaus makeita sortimentteja. Niistä lisää myöhemmin, sillä kakkupöydästä ehdin juhlien tuoksinnassa jopa napata muutaman kuvan. 


maanantai 13. kesäkuuta 2016

RAPARPERIPAISTOS

HELPPO HERKKU VAIKKAPA SILMÄT UMMESSA


Raparperit ovat alkukesästä parhaimmillaan. Nappaa kasvimaalta, torilta tai kaupan vihanneshyllystä nippu raparperinvarsia ja pyöräytä englantilaistyyppinen raparpericrumble. Helppo, muruseoksella viimeistelty raparperipaistos syntyy todistetusti vaikkapa vauva-arjen keskellä silmät puoliummessa. 



Täällä on nautittu vauvantuoksuisesta elosta, ja blogi on jäänyt aivan heitteille. Pikkuhiljaa rutiinit alkavat löytyä, ja pidentyneiden yöunien myötä pääkopassanikin on taas havaittavissa jonkinasteista aivotoimintaa. Jospa siitä saisi kanavoitua osan blogin päivittämiseen. :)

Vauva-arjesta huolimatta meillä on syöty hyvin, joskin keittiössä ja grillissä on syntynyt lähinnä helppoja ja nopeita ruokia. Alkukesän raparperisadosta innostuneena olen pyöräyttänyt useamman kerran jälkiruoaksi englantilaistyyppisen raparpericrumblen – eli muruseoksella päällystetyn raparperipaistoksen. Paistos on niin helppo valmistaa, että se syntyy todistetusti myös silmät puoliummessa.




Erityisen hyvä raparperipaistoksesta tuli kun lisäsin raparperin kaveriksi tuoreita mansikoita. Ne kannattaa lisätä vasta samaan aikaan muruseoksen kanssa. Lämmin paistos kannattaa puolestaan nauttia vaniljajäätelön kera. 

Intiaanisokeri antaa paistokselle kinuskimaisen maun. Aivan yhtä hyvin voit käyttää myös fariini- tai muscovadosokeria tai korvata tumman sokerin tavallisella sokerilla. 

RAPERPERIPAISTOS (kuudelle)
  • 1,5 litraa raparperipaloja 
  • (0,5 litraa mansikoita)
  • 1 dl intiaanisokeria
  • 1,5 dl sokeria

Muruseos:
  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl kaurahiutaleita

Tarjoiluun: 
  • vaniljajäätelöä


Lämmitä uuni 200 asteeseen. 

Levitä raparperipalat uunivuokaan. Ripottele päälle sokerit ja sekoita.  Kypsennä uunissa 15 minuuttia. 

Valmista muruseos: Kuutioi kylmä voi ja nypi kuivat aineet voin kanssa murumaiseksi seokseksi. Laita muruseos jääkaappiin siksi aikaa kunnes raparperit ovat uunissa. 

Ota uunivuoka pois uunista ja lisää halutessasi vuokaan halkaistut mansikat. Ripottele päälle muruseos ja paista uunissa keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes muruseos on saanut hieman väriä. 

Tarjoa paistos vaniljajäätelön kera. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...