keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

PULLA UUNISTA ULOS


Pulla eli nisu eli vehnänen on vehnäjauhoista, kananmunista, sokerista, maidosta tai vedestä, suolasta ja voista valmistettu leivinhiivalla kohotettu makea leivonnainen.* Tai sitten se on suloinen pieni Sintti Mononen. 


Viimeaikaiselle blogihiljaisuudelle on hyvä syy: ruokakuntamme on kasvanut yhdellä pienellä ja suloisella jäsenellä, ja päivät ovat kuluneet Sintti Monoseksi kutsutun tulokkaan ehdoilla. Yhteisen taipaleen varrella on jo käynyt selväksi, että Sintti on ainakin yhdessä asiassa tullut vanhempiinsa: ruoka maistuu – jopa ähkyksi asti. 




Äitiysvapaalla ennen Sintin syntymää minulle ei iskenyt tyypillistä puunaus- tai jynssäysviettiä. Sen sijaan meillä ovat jauhot pöllynneet. Erityisesti pullataikinoita pykäsin useammin kuin koskaan aiemmin. Pullat ovat olleet uunissa siis sekä kirjaimellisesti että kuvainnollisesti. Pakastin pursuilee puusteja siihen malliin, että vieraat ovat tervetulleita tutustumaan uuteen pieneen tulokkaaseen. 

* Lähde: Wikipedia


KORVAPUUSTIT

  • 5 dl (täys)maitoa
  • 50 g tuorehiivaa
  • 1 kananmuna
  • 1,5 dl sokeria
  • 1–2 rkl kardemummaa
  • noin 14 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 150 g huoneenlämpöistä voita


Lisäksi: 
  • noin 100 g huoneenlämpöistä voita
  • sokeria
  • kanelia
  • 1 kananmuna voiteluun
  • ripaus suolaa
  • raesokeria

Murenna hiiva kädenlämpöisen maidon joukkoon. Lisää kananmuna, sokeri ja kardemumma. Lisää vehnäjauhoja vähitellen. Käytä aluksi apuna puukapustaa, sitten nyrkkejä tai yleiskonetta. Alusta taikinaa yhteensä kymmenkunta minuuttia. Lisää vaivaamisen loppuvaiheessa voi ja suola. Malta jättää taikina tarpeeksi pehmeäksi. 

Peitä taikinakulho vaikkapa puhtaalla suihkumyssyllä ja leivinliinalla. Kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. 

Kumoa taikina kevyesti jauhoitetulle leivinlaudalle tai pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli taikina noin 40 x 60 -senttiseksi levyksi. Sivele levy voilla, ripottele päälle sokeria ja kanelia. Rullaa löysähköksi rullaksi ja leikkaa vinottain paloiksi. Nosta palat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille kapea pää pystyyn nostettuna ja paina taikina peukaloilla pullan päältä. 

Peitä pullat leivinliinalla ja kohota niitä vielä noin 45 minuuttia. 

Voitele kananmunalla (lisää munan sekaan ripaus suolaa, jotta se levittyy tasaisesti) ja ripottele pullien päälle raesokeria. 

Paista pullia 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...