keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

PERINTEINEN RAHKAPIIRAKKA PULLATAIKINAPOHJALLA


Pullataikinapohjaan leivottu, ananaspaloilla kruunattu rahkapiirakka on pääsiäisleivonnaisista suosikkini. Otin varaslähdön pääsiäiseen ja työnsin näppini jo hyvissä ajoin pullataikinaan. 



Toiset tuppaavat laittamaan rahkapiirakkaan rusinoita, mutta meillä pääsiäisen rahkapiirakkaan ovat aina kuuluneet ananaspalat. Sitruunalla ja ananaksella ryyditetty rahkapiirakka on pääsiäisajan leivonnaisista suosikkini. 

Leivoin pellillisen piirakkaa, josta kuvittelin jemmaavani suurimman osan pakastimeen. Niin vain kävi, että pelliltä katosi pala toisensa jälkeen, joten täytyy ryhtyä piirakanpaistopuuhiin vielä uudemman kerran ennen pääsiäispyhiä. 

Itse olen todennut, että taloudessamme on aivan turha edes harkita alle puolen litran pullataikinan tekemistä. Niinpä pullataikinasatsi kannattaa tuplata ja leipoa lopputaikinasta vaikkapa korvapuusteja. 



RAHKAPIIRAKKA ANANAKSELLA (uunipellillinen)

Pullataikinapohja: 
  • 2,5 dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 0,75 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 kananmuna
  • 0,5 tl suolaa
  • noin 7 dl vehnäjauhoja
  • 75 g huoneenlämpöistä voita


Rahkatäyte:
  • 500 g maitorahkaa
  • 2 kananmunaa 
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • puolikkaan (luomu)sitruunan kuori ja mehu
  • 2 prk (à 140 g) ananaspaloja


Valmista ensin pullataikina: Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna sekaan hiiva. Lisää sokeri, kardemumma ja kananmuna. Lisää sekaan vähitellen jauhoja. Käytä aluksi apuna puukapustaa, sitten nyrkkejä tai yleiskonetta. Alusta taikinaa yhteensä kymmenkunta minuuttia. Lisää alustamisen loppuvaiheessa voi ja suola. Kohota taikina liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. 

Kumoa taikina kevyesti jauhoitetulle leivinlaudalle tai pöydälle. Kauli taikinasta hieman uunipeltiä suurempi suorakaide. Nosta taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Nosta taikinaa pellin reunoille ja halutessasi voit taittaa reunoista hieman paksummat. Peitä pelti leivinliinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa puolisen tuntia. 

Valmista rahkatäyte: Riko kananmunat kulhoon ja vispaa niiden rakenne rikki. Ota kananmunista talteen noin 1 rkl piirakan reunojen voitelua varten. Lisää munien sekaan rahka, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää sekaan myös raastettu sitruunankuori sekä sitruunamehu. Levitä täyte kohonneen piirakkapohjan päälle. 

Painele täytteen päälle ananaspaloja. 

Voitele piirakan reunat.

Paista rahkapiirakkaa 180-asteisessa uunissa keskitasolla noin 35 minuuttia tai kunnes se on kypsä. 


6 kommenttia:

  1. No täällähän muistuttaa olemassaolostaan vanha tuttu suosikkipiirakka!

    VastaaPoista
  2. Me ostetaan näköjään haarukat samasta kaupasta, tai siis kirpparilta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, kävinkin just katselemassa tuon haarukan kaveria blogissasi. :)

      Poista
  3. Nam! Yksi mun ehdottomista suosikeista. :P Itse en ole tosin koskaan (vielä) tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä sitten tänä pääsiäisenä...? :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...