torstai 31. joulukuuta 2015

COLESLAW – KAALISALAATTIEN KLASSIKKO


Nyhtöpossuburgereiden väliin kannattaa lusikoida rapsakkaa kaalisalaattia. Majoneesipohjainen coleslaw on raastesalaattien klassikko. 



Nyhtöpossuburgereissa vähemmän on enemmän: kannatta unohtaa turhat täytteet ja keskittyä olennaiseen. Omasta mielestäni pulled pork -burgeri ei kaipaa sisäänsä kuin bbq-kastikkeella maustettua pitkään hautunutta nyhtöpossua, tarvittaessa hieman lisää samaista kastiketta sekä ison lusikallisen rapsakkaa kaalisalaattia. Coleslaw-kaalisalaatti raikastaa rasvaisen possun, vaikkei mistään ihan kevyehköstä salaatista olekaan kyse. Nyhtöpossuburgereiden lisäksi coleslaw sopii hyvin myös ribsien eli rimpsuluiden tai muiden grilliruokien kylkeen. 

Ei kannata pelästyä kaalisalaatin majoneesipohjaisen kastikkeen valmistamista. Kastike on superhelppo ja nopea tehdä: sen kuin mittaa huoneenlämpöiset ainekset korkeaan ja kapeaan kulhoon ja surauttaa sauvasekoittimella kastikkeeksi. 



COLESLAW (lisäkesalaattina noin 8–10 henkilölle)


  • 400 g keräkaalia
  • 3 porkkanaa
  • 1 annos majoneesikastiketta (ohje alla)

Majoneesikastike: 
  • 1 kananmuna
  • 2,5 dl rypsiöljyä (tavallista, ei kylmäpuristettua!)
  • 1 valkosipulinkynsi silputtuna
  • 1 rkl vettä
  • 0,5 rkl valkoviinietikkaa
  • 0,5 rkl Dijon-sinappia
  • 2–3 rkl sitruunamehua
  • mustapippuria
  • suolaa


Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. 

Mittaa kaikki kastikkeen ainekset pippuria ja suolaa lukuun ottamatta kapeaan ja korkeaan sekoituskulhoon. 

Surauta sauvasekoittimella kymmenkunta sekuntia tai kunnes kastike on kuohkeaa ja vaaleaa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita kastike kaali- ja porkkanaraasteen sekaan ja laita salaatti vartiksi jääkaappiin maustumaan. 


Parhaan tuloksen saavuttamiseksi kaikkien kastikeainesten tulisi olla huoneenlämpöisiä. Mikäli kastiketta jää yli, säilyy se jääkaapissa ainakin seuraavaan päivään.



keskiviikko 30. joulukuuta 2015

NYHTÖPOSSUBURGERIT JA PARAS BBQ-KASTIKE


Klassikoksi muodostuneet nyhtöpossupurilaiset eli pulled pork -burgerit sopivat mainiosti uudenvuodenjuhlien kemuihin tai taltuttamaan uudenvuodenpäivän kohmelon. 



Meillä otetaan uusi vuosi vastaan jo perinteeksi muodostuneilla blinikesteillä. Vuoden vaihtumisen kunniaksi sopisi järjestää myös burgerikemut. Vaikka nyhtöpossuburgerit olivat kuuminta hottia pari vuotta sitten, sopii niillä korkata tulevakin vuosi. 

Nyhtöpossuburgerit maistuvat myös lapsille, siitä todisteena on muisto viime juhannukselta, jolloin 40 pientä burgerisämpylää katosi muutamassa minuutissa iltapalapöydästä neljän 10–11-vuotiaan pojan mutustellessa purilaisia vauhdilla. Siinä tohinassa aikuisille iski kiire pitää puolensa. 



Nappaa ostoskoriin myös pieni kerä kaalia sekä pari porkkanaa, sillä jaan huomenna ohjeen rouskuvaan coleslaw-kaalisalaattiin, jota kannattaa lusikoida purilaisen väliin. 

Ihanan höttöisten ja pehmeiden hampurilaissämpylöiden ohjeen löydät täältä. Lusikoi uunituoreiden sämpylöiden väliin barbeque-kastikkeella mehevöitettyä nyhtöpossua sekä rouskuvaa coleslaw-salaattia – muuta burgerit eivät väliinsä kaipaakaan!



NYHTÖPOSSU (riittävä määrä 40 sliders-kokoiseen burgeriin)


Huom! Nyhtöpossu valmistetaan uunissa matalassa lämpötilassa pitkään hauduttamalla. Työvaiheita ei ole montaa, mutta lihan kypsentämiseen kuluu aikaa yhteensä reilut viisi tuntia.

  • 1,5 kg porsaan niskaa eli kassleria
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1 rkl voita
  • 1 dl vettä 

Ota liha huoneenlämpöön vähintään tunti ennen kypsentämisen aloittamista. 

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Hiero suolaa ja pippuria tasaisesti lihan pintaan. 

Kuumenna voi valurautapadassa ja ruskista lihapala joka puolelta. Lisää pataan vesi ja peitä pata kannella. 

(Mikäli sinulla ei ole pataa, voit ruskistaa lihan (valurauta)pannulla ja nostaa lihan tämän jälkeen kannelliseen uunivuokaan. Jos toimit näin, kaada myös vesi vuokaan pannun kautta.)

Kypsennä lihaa 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Laske tämän jälkeen lämpötila 120 asteeseen ja jatka kypsentämistä vielä 4 tuntia tai kunnes liha on mureaa ja hajoaa haarukalla tökätessä. 

Nyhdä liha pieniksi suikaleiksi kahden haarukan avulla. Poista ylimääräinen rasva. Vaikket käyttäisi kaikkea lihaa saman tien, kannattaa se riipiä lämpimänä. 

Nosta nyhdetyt palat uunivuokaan. Kaada päälle puolet barbeque-kastikkeesta. 

Paista nyhtölihaa ennen tarjoilua 220-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia tai kunnes liha saa hieman väriä. 

Tarjoa hampurilaissämpylöiden välissä coleslaw-salaatin ja lopun bbq-kastikkeen kanssa. 

PARAS BBQ-KASTIKE NYHTÖPOSSULLE


  • loraus öljyä 
  • 2–3 valkosipulinkynttä 
  • n. 5 sentin pätkä tuoretta punaista chiliä 
  • ½ tl jeeraa eli juustokuminaa 
  • 1 ½ dl ketsuppia 
  • 1 dl kolajuomaa (täyssokerista) 
  • 2 rkl soijakastiketta 
  • 2 rkl valkoviinietikkaa 
  • ½ tl savupaprikajauhetta 
  • mustapippuria myllystä


Silppua valkosipulinkynnet ja chili. 

Kuumenna öljy kasarissa, lisää valkosipuli- sekä chilisilppu sekä morttelilla jauhettu jeera. Pyörittele aineksia pannulla puolisen minuuttia.


Lisää marinadin loput aineet. Sekoita ja hauduta viisi minuuttia.



torstai 24. joulukuuta 2015

LUUKKU 24: HYVÄÄ JOULUA!


Joulukalenterin viimeisestä luukusta ei paljastu reseptejä, vaan hyvän joulun toivotus. Nautinnollista ja herkullista joulua jokaiselle blogin lukijalle!

Riisipuuron tuoksuista joulua! Näin jouluaattona toivon mukaan suurimmalla osalla on kaupassa käyty, askareet suoritettu ja edessä höyryävä lautanen riisipuuroa. Jos riisipuuron ohje on hakusessa, löydät sen täältä.

Jouluaaton ja viimeisen luukun myötä myös blogi hiljenee joulutauolle. 

Hyvää joulua!






keskiviikko 23. joulukuuta 2015

LUUKKU 23:
AHVENANMAAN PANNUKAKKU


Joulupuuroa kannattaa keittää suosiolla vähintään tuplasatsi, jotta riisipuuron jämät saa jemmata pannukakkutaikinaan. Ahvenanmaan pannukakku sopii vaikkapa tapaninpäivän päiväkahviseuraksi. 


Riisipuurolla ryyditettyä pannukakkua saa syödä hyvällä omallatunnolla – onhan se melkein terveysruokaa, kerta siihen on hukutettu aamupuuron tähteet. Kardemummalla maustettu pannukakku maistuu loistavasti välipäivien jälkiruokana, ja myös joulusta jäänyt luumukiisseli tai -hillo sopii hyvin pannukakun keralle. Tosin maistuu pannukakku hyvältä  joulunpunaisten pakastemansikoidenkin kanssa. 

Paista pannukakku noin puolikkaan uunipellin kokoisessa vuoassa. Tuplaa annos, mikäli haluat tehdä pannukakkua uunipellillisen. 

Kurkkaa myös riisipuuron resepti. 


AHVENANMAAN PANNUKAKKU (neljälle)

  • 0,5 litraa (täys)maitoa
  • 3 kananmunaa
  • 0,75 dl sokeria
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 4 dl riisipuuroa
  • 1,5 tl kardemummaa
  • 0,5 tl suolaa
  • Nokare voita leivinpaperin voitelemiseen. 

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Kaada puolet maidosta sekoituskulhoon. Sekoita maidon sekaan kananmunat, sokeri, jauhot, riisipuuro sekä mausteet. Lisää loput maidosta ja sekoita tasaiseksi.  

Peitä uunivuoka leivinpaperilla ja voitele paperi. Kaada pannukakkutaikina vuokaan ja paista pannukakkua noin 35 minuuttia. Voit lopussa laskea lämpötilan 200 asteeseen, mikäli pannukakku uhkaa tummua liikaa

Anna jäähtyä hetki ja tarjoa pannukakku kermavaahdon ja hillon tai vaikkapa paksun luumukiisselin kanssa. 






tiistai 22. joulukuuta 2015

LUUKKU 22: VIIME HETKEN LAHJAVINKIT x 3


Vieläkö pähkäilet mattimyöhäsenä, mitä ostaa joululahjaksi? Tässä kolme lahjaideaa, jotka sopivat hyvän ruoan ystävälle. 

Itse tehdyt ruokalahjat ovat kivoja, mutta aina kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Kivoja joululahjoja löytyy kaupastakin. Tässä kolme lahjaideaa, jotka on helppo napata kaupan hyllyltä pukinkonttiin. 

1. MAAILMAN PARAS GIN & TONIC -GINI




Kotimaisen Kyrö Distillery Companyn ruisgini meni nappaamaan kesällä maailman parhaimman gin & tonic -ginin tittelin International Wine and Spirit Copetition -kilpailussa.

Pullollinen Napue-ginia sopii oivaksi lahjaksi kotimaisia tuotteita arvostavalle kulinaristille. Alkon hyllyillä on tupannut olemaan tyhjää pohjalaistuotteen hyllypaikalla, joten kannattaa  tarkistaa ginin saatavuus ennen lähi-Alkoon ryntäämistä. Voit pakata ginipullon kylkeen myös tonic-vettä, vaikkapa paria erilaista, jolloin aattoiltana voi järjestää gin & tonic -maistelun.

2. JAUHOPEUKALON PIZZASETTI



Jauhopeukalolle sopiva lahja syntyy pizzajauhoista, tomaattisoosipurkeista ja muista tykötarpeista.   Astetta paremmat jauhot ja säilötyt tomaatit kävin nappaamassa helsinkiläisestä Hella & Herkku -herkkukaupasta. Sekin on auki vielä tämän ja huomisen päivän. 

Pizzasettiin voi pakata mukaan myös pizzakiven ja puskan tuoretta basilikaa. Onpahan lahjansaajalla varustus kunnossa kun välipäivinä alkaa tehdä mieli kunnon pizzaa. 

Pastan ystävälle sopisi puolestaan pastasetti, joka yksinkertaisimmillaan voisi olla pussillinen hyviä pastajauhoja, raviolimuotti sekä kimpale hyvää parmesanjuustoa. 


3. KOTIMAINEN TUOREPURISTETTU MEHU




Tonkasta kotimaista omenamehua on iloa koko perheelle, myös lapsille, toisin kuin vaikkapa pullollisesta viiniä.  Sakealla mehulla on ihana aloittaa joululoman aamut ja voipa mehusta keittää myös ihanaa vaaleaa glögiä





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...