keskiviikko 14. lokakuuta 2015

KANAKEITTO – FLUNSSANNUJERTAJA PITKÄN KAAVAN MUKAAN


Vellova flunssa nujerretaan perinteisesti kanakeitolla. Sopan salaisuus on hieman suurempi vaivannäkö ja pitkä haudutus. 


Täällä ei ole vieläkään muuttolaatikoita purettu, sillä ensin loppui tarmo ja sitten flunssa kaatoi sängyn pohjalle. Ryystettyäni monta päivää putkeen kuumaa mustaherukkamehua, päätin viikonloppuna ottaa järeämmät keinot käyttöön ja keitin kattilallisen jenkkisarjoista tuttua flunssalääkettä, kanakeittoa. 

Tämän keiton salaisuus on kokonainen maustamaton broileri, puntti kasvimaalta poimittuja yrttejä sekä pitkä haudutusaika. Liemen keittämiseen kannattaa nähdä vaivaa, sillä itse keitetty liemi maistuu monta kertaa valmislientä paremmalta. Ja mikäli lientä jää yli, kannattaa se pakastaa ja käyttää vaikkapa sienirisottoon.




Soppakattilan saa toki laittaa tulille, vaikkei kurkkua kutittaisikaan. Lämmittävä kanakeitto maistuu oivallisesti myös syysviikonloppuna ulkoilupäivän päätteeksi. Tarvittaessa broilerin ja liemen voi laittaa porisemaan jo heti aamusta, jolloin itse keitto valmistuu nopeasti ulkoilun jälkeen. 

Moni mieltää broilerin arjen pikaruoaksi. Näkemällä hieman enemmän vaivaa saa ruokaan usein kuitenkin enemmän makua. Se on myös Jyväbroilerin motto, ja tuoteperheeseen kuuluukin runsaasti maustamattomia tuotteita. Monissa tuotteista on myös luuta ja nahkaa mukana antamassa broilerille lisämakua. 



KANAKEITTO KOKONAISESTA BROILERISTA (kuudelle)

liemi: 
  • 1 kokonainen maustamaton Jyväbroileri
  • vettä 
  • 1 porkkana
  • 1 sipuli
  • 2–3 vartta varsiselleriä
  • laakerinlehtiä
  • nippu hauduttamisen kestäviä yrttejä (esim. timjamia, oreganoa, rosmariinia)
  • 1 rkl merisuolaa
  • kokonaisia mustapippureita


keitto:
  • lihat keitetystä kokonaisesta Jyväbroilerista
  • 1,5 l kanalientä 
  • 1 sipuli
  • loraus öljyä
  • 3 porkkanaa
  • 1 palsternakka
  • 1,5 dl jyväpastaa
  • 1 pussi (200 g) kotimaisia pakasteherneitä
  • reilusti tuoretta lehtipersiljaa
  • puristus limetti- tai sitruunamehua
  • (suolaa)


Liemen valmistus: 

Huuhtele broileri ja laita se suureen, vähintään viisilitraiseen kattilaan. Lisää vettä sen verran, että broileri peittyy kokonaan. 

Kuumenna broileria miedolla lämmöllä ja kuori pinnalle muodostuva vaahto. 

Pese porkkana ja pilko se sekä sellerinvarret muutamaan osaan. Kuori ja lohko sipuli. Lisää kasvikset sekä mausteet kattilaan. Anna kiehua hiljalleen 1,5–2 tuntia tai kunnes broilerin liha hajoaa kevyesti haarukalla painettaessa. 

Mikäli et valmista keittoa heti, voit antaa broilerin jäähtyä liemessä.

Keiton valmistus: 

Siivilöi kanaliemi. Mittaa keittoa varten 1,5 litraa lientä. Lopun voit pakastaa. 

Nosta broileri leikkuulaudalle. Poista nahka ja irrota lihat. Lihojen irrottaminen onnistuu helpoiten sormin, mikäli broileri on hieman jäähtynyt. Tarvittaessa pieni lihapaloja tai nyhdä niitä pienemmiksi kahden haarukan avulla. 

Kuori ja pilko porkkanat sekä palsternakka.


Silppua sipuli ja kuullota sitä hetki öljyssä kattilassa. Lisää kanaliemi sekä jyväpasta. Keitä viitisen minuuttia tai kunnes pasta on lähes kypsää. Lisää kypsä broileri sekä pakasteherneet. Kiehauta ja viimeiste keitto limettimehulla sekä tuoreella lehtipersiljalla. 

Yhteistyössä Jyväbroiler 




perjantai 2. lokakuuta 2015

CHILISUKLAAMUFFINSSIT


Vaikka uusi koti purkamattomine muuttolaatikoineen muistuttaa esterataa, löysin kameran ja kapustan ja laitoin leipoen. Chilikastikkeella maustetut suklaamuffinit maistuvat viikonloppuna brunssivieraille. 


Viikko sitten kannettiin muuttolaatikot uuteen kotiin. Laatikoista kaivettiin ensimmäisenä kaikista oleellisin: keittiötarvikkeet, pizzakivi ja viinilasit. Uusi leivinlautani ja uuni pääsivät heti testiin, ja pöytä katettiin koreaksi.  

Marssitin muuttoavuksi tulleen ystävän pihalle hakemaan chiliä pizzakastiketta varten. Kaksi kertaa tyhjin käsin chilinhausta palattuaan marssin itse pihamaalle todistamaan rappusilta kadonneen chilipuskan kohtaloa. Chilin vohkiminen harmittaisi, ellei kotoa olisi löytynyt useampaa putelia TABASCO® Sauce -chilikastikkeita. 

Blogiringin yhteistyökamppiksen tiimoilta sain tehtäväkseni valmistaa brunssiherkun, johon hulauttaa sekaan TABASCO® Chipotle Sauce -kastiketta. Kastike on valmistettu pekaanipähkinäpuulla savustetuista punaisista jalapeño-chileistä sekä tammitynnyreissä kypsytetystä tabasco-chilimassasta. Kastikkeessa on tunnistettava savun maku, ja uumoilin sen sopivan hyvin suklaamuffinitaikinaan. Suklaan ja chilin yhdistäminen saattaa kuulostaa hassulta, mutta yhdistelmä on tuttu meksikolaisesta keittiöstä – tosin totuuden nimissä meksikolaiset tuppaavat laittamaan chiliä oikeastaan mihin tahansa, hedelmistä ja makeisista lähtien. 




TABASCO® Sauce -chilikastikkeet ovat klassikon asemassa, eivätkä suotta. Kastike valmistetaan erityisestä tabasco-chililajikkeesta (Capsicum frutescens), joka kerätään palkojen ollessa kypsiä ja mehukkaita. Chilipalot murskataan suolan kanssa ja massan annetaan käydä tammitynnyreissä kolmen vuoden ajan. Siivilöinnin yhteydessä massaan lisätään 10-prosenttista viinietikkaa – ei mitään muuta.  TABASCO®-kastikkeet ovat siis täysin lisäaineettomia, ja resepti on pysynyt pitkälti samana jo pitkälti toistasataa vuotta. Kastikkeen valmistaminen nimittäin aloitettiin vuonna 1868 Avery Islandilla Louisianassa.



Suklaamuffinitaikinaan saa hulauttaa chilikastiketta reilulla kädellä. Itse hulautin TABASCO® Chipotle Sauce -kastiketta taikinan sekaan parin teelusikallisen verran, mikä oli juuri passeli määrä: savustetun chilikastikkeen maku ei ole liian hyökkäävä, vaan muffinsseissa on juuri sopiva pieni polte.  

CHILISUKLAAMUFFINIT (12 kpl)

  • 200 g voita 
  • 2 dl fariinisokeria 
  • 1 tl vaniljasokeria (tai ripaus vaniljajauhetta) 
  • 3 kananmunaa 
  • 4½ dl vehnäjauhoja 
  • ½ dl kaakaojauhetta 
  • 1 tl leivinjauhetta 
  • 1½ dl maitoa  
  • 2 tl TABASCO® Chipotle Sauce -kastiketta 
  • 150 g tummaa suklaata


Tarjoiluun: 
  • Paksua turkkilaista jogurttia tai smetanaa
  • Vaniljasokeria


Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. 

Vatkaa huoneenlämpöinen voi, fariini- ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen samalla vatkaten. 

Sekoita vehnäjauho, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään sekaisin. Sihtaa jauhoseos vuorotellen maidon kanssa taikinan sekaan. Sekoita tasaiseksi esimerkiksi nuolijalla. Lisää TABASCO® Chipotle Sauce -kastike. Rouhi suklaa ja lisää se taikinan sekaan. 

Jaa taikina muffinipellille kahteentoista vuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla 20 minuuttia tai kunnes muffinit ovat kypsiä. 


Mausta jogurtti tai smetana vaniljasokerilla ja tarjoa seos jäähtyneiden muffinien kanssa. 

TABASCO®, the Diamond and Bottle Logos are trademarks of McIlhenny Co.

TABASCO®
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...