maanantai 27. heinäkuuta 2015

ROPSU ELI POHOJALAINEN PANNUKAKKU


Ropsu, eli tavanomaisemmin pannukakku, paistetaan valurautapannussa voita säästämättä. Ainakin Apupojan mummin mukaan. 



Apupojan – ja erityisestsi Apupojan isän – tavattuani on sanavarastoni laajentunut huimasti. Edelleen Apupojan kotikonnuilla Pohojanmaalla käydessäni täytyy toisinaan pyöritellä silmiä ja korvia, mutta nykyään sentään tiedän, mitä kurkoone, köppääne, häjy, juluppi, kärmes sekä ropsu tarkoittavat. Kurkoosia on lennellyt tuulilasiin tänä kesänä varsin vähän, ja Apupojan mummi tuppasi pakata kotopuolessa pistäytyville tyttärenpojilleen aina ropsua junamatkalle evääksi. 

Pohjanmaalla käydessämme on tapanamme aina poiketa Jalasjärvellä sijaitsevassa Juustoportin myymälässä ja kahvilassa maistelemassa pohjalaisen meijerin juustoja. Alun perin leipäjuustoja valmistanut juustotalo on vuosikymmenten varrella laajentunut hurjasti, ja nyt Juustoportin valikoimassa on monipuolisesti erilaisia meijerituotteita. Bongasin Juustoportin uudet Vapaan lehmän maitotuotteet kaupan kylmähyllystä puolisen vuotta sitten, ja siitä lähtien sitä on luomumaidon rinnalla kannettu kaupasta kotiin. 


Vapaat lehmät eivät elä villinä ja vapaina kuin pellossa konsanaan, mutta saavat liikkua vapaasti pihatossa ja saavat apilaa syödäkseen. Maitotilat ovat myös sitoutuneet eläinten hyvinvoinnin kehittämiseen. Juustoportin sivuilta löytyy lisää tietoa Vapaan lehmän tuotteista.

Useampi Blogiringin bloggaaja on kesän aikana kehitellyt reseptejä Vapaan lehmän maitotuotteista. Muun muassa Lotta pyöräytti maapähkinävoijäätelöä, ja Chez Jasu mustikkapannacottaa. Minä puolestaan päätin pysyä pohojalaislehmien kotikonnuilla ja tehdä toisinnon Apupojan monesti puhumastaan lapsuuden herkusta, ropsusta. Ja ilmeisen hyvin onnistuin, sillä sohvannurkasta kuului ropsun valmistuttua tyytyväistä hyminää. 

ROPSU ELI POHJALAINEN PANNUKAKKU (2 valurautapannullista)

  • 5 dl Juustoportin Vapaan lehmän täysmaitoa
  • 2 kananmunaa
  • 3 dl vehnäjauhoa
  • 2 rkl sokeria
  • ripaus suolaa
  • 50 g Juustoportin (luomu) kirnuvoita


Mittaa maito kulhoon. Vispaa sekaan kananmunat, vehnäjauho, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 30 minuuttia. 

Lämmitä uuni 225 asteeseen. 

Sulata puolet voista kahdella valurautapannulla (halkaisija noin 20 cm). Kaada sulanut voi taikinan sekaan. Jaa taikina kahdelle pannulle ja vuole loput voista ropsutaikinan pinnalle. 

Paista uunissa noin 35 minuuttia tai kunnes ropsun pinta on kauniin ruskea. 



Tarjoa tuoreiden tai pakastettujen mansikoiden kera.


Yhteistyössä Juustoportti





tiistai 21. heinäkuuta 2015

KOTIINPALAAJAN NOPEA PESTOPASTA


Nopea pestopasta pelastaa kurnivan nälän, ja tykötarpeet voi napata mukaansa vaikkapa lentokentältä. 


Palasimme viikko sitten kotiin kesälomareissulta croissantien ja patonkien parista. Tällä kertaa ei haitannut, vaikka reissaajia odotti jääkaapissa vain valo, sillä olin edellisenä päivänä käynyt kaupassa ja ostanut sapuskat valmiiksi – virtuaalisesti nimittäin. Paluulentomme laskeuduttua Helsinki-Vantaalle, poikkesimme saapumisaulan Alepalla nappaamassa tilaamani ostokset mukaan. Ei tarvinnut tuumailla nälkäisenä hyllyjen välissä, mitä ruokaa sitä laittaisi tai odotella kassajonossa –  sen kuin näppäili koodin Alepan Kauppakassi-palvelun noutopisteen pömpeliin ja suuntasi kotia  kohti ruokaa laittamaan. 

Erityisen kätevä lentokentän noutopiste on, mikäli kodin lähellä ei ole kauppaa tai saapuu lennolta myöhään, ja jääkaappi ammottaa kotona tyhjänä. Omaan kauppakassiin voi klikkailla niin pienen iltapalan tai aamiaisen tykötarpeet kuin suuremmankin satsin ruoka- ja päivittäistavaraostoksia. Harvoin sitä nimittäin jaksaa reissusta tullessa suunnata ensimmäisenä ruokaostoksille, ja monesti se ei ole edes mahdollista. 

Alepan Kauppakassi-palvelun käyttäminen on helppoa – vaikkapa Pariisista käsin. Klikkaa tuotteet ostoskoriin ja nouda Helsinki–Vantaalta.




Alepan Kauppakassi-palvelu toimii pääkaupunkiseudulla. Voit tilata ostokset myös kotiin tai voit noutaa ne myymälästä esimerkiksi työpäivän päätteeksi. Palvelu sopii erityisesti niille, jotka eivät pidä kaupassa vaeltelemisesta tai ovat persoja heräteostoksille. 

Itse klikkailin ostoskoriin luottoruoan eli pestopastan reseptin – sen ainesosat osaan listata vaikkapa unissani. Mikäli ostosten rustaaminen virtuaalisesti reissusta (tai muuten vain tietokoneelta) käsin tuntuu vaikealta, löytyy Alepan Kauppakassi-sivustolta myös liuta valmiita reseptejä (myös minun pestopastani), ja reseptin tykötarpeet voi kätevästi lisätä suoraan ostoskoriin. Palvelun käyttäminen ei varmasti jää omalta osaltani ensimmäiseen kertaan. 



PESTOPASTA (neljälle)

  • 400–500 g pastaa 
  • suolaa keitinveteen

  • 1/2 dl auringonkukansiemeniä 
  • 1 valkosipulinkynsi 1
  •  litra basilikanlehtiä 
  • 1/2 dl rypsiöljyä 
  • 1/4 dl oliiviöljyä 
  • 2 rkl sitruunamehua 
  • 30 g parmesaanijuustoa 
  • suolaa ja mustapippuria 
  • 1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja

Keitä pasta suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Mittaa auringonkukansiemenet, silputtu valkosipulinkynsi, basilikanlehdet, öljyt sekä sitruunamehu kapeaan ja korkeaan kulhoon. Surauta sauvasekoittimella pestoksi. Lisää tarvittaessa öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Raasta parmesaanijuusto ja lisää se peston sekaan. 


Valuta pasta ja sekoita pestokastike pastan sekaan. Viimeistele annos halkaistuilla kirsikkatomaateilla. 

Yhteistyössä Alepa Kauppakassi



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...