Sisällön tarjoaa Blogger.

JOULUN IHANIN JÄLKIRUOKA – VALKOSUKLAAPANNACOTTA

LUUKKU 19:
Paahdetusta valkosuklaasta tehty pannacotta valloittaa joulun jälkiruokapöydässä. Helpon herkun voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen. 


Näin joulun alla uunimme on käynyt kuumana. Varsin monta kertaa
uunin lämpöön on sujahtanut valkosuklaata paahtumaan. Paahdetusta valkosuklaasta tehtyä vaahtoa on nähty niin pavlovan päällä kuin puolukkakeikauskakun kerallakin. Ja jos olen rehellinen, sitä on lusikoitu suuhun ihan sellaisenaankin, pari kertaa myös murusteltujen piparkakkujen ja puolukoiden kanssa. 


Paras joulujälkkäri on paitsi hyvän makuinen, myös etukäteen valmistettavissa. Eihän kukaan halua häärätä keittiössä enää jouluaterian lomassa. Paahdetusta valkosuklaasta valmistetun pannacottan voi huolella valmistaa hyvissä ajoin päivää tai paria ennen juhla-ateriaa. Riittää, että juuri ennen tarjoilua päälle lusikoi puolukoita, karpaloita tai vaikkapa lakkoja. Koristeeksi sopii myös murustella piparkakkuja tai vuolla valkosuklaalastuja. 

Lauantaiaamun ja joululoman alkamisen kunniaksi olin Liemessä-blogin Jennin kanssa tänään Ylen Aamu-tv:ssä juttelemassa jouluruoista ja syötävistä joululahjoista. Jos missasit aamun lähetyksen, löytyy pätkä myös Yle Areenasta. Meidän osuutemme alkaa suunnilleen kohdasta 39:40. 

PANNACOTTA PAAHDETUSTA VALKOSUKLAASTA (4–6 annosta)


100 g valkosuklaata 
2 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa 
1 dl (täys)maitoa 
1 rkl sokeria 
1 vaniljangon siemenet (tai vastaava määrä vaniljauutetta tai -jauhetta)  
2 (–3) dl maustamatonta jogurttia

Lämmitä uuni 130-asteiseksi. Rouhi valkosuklaa palasiksi (noin 1 cm x 1 cm) ja laita palat teräskulhoon. Paahda suklaata uunin alatasolla teräskulhossa 30 minuuttia.

Suklaan paahtuessa vielä uunissa, laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi. Mittaa kerma, maito ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja raaputa siemenet kattilaan. Kiehauta seos ja nouki vaniljatanko pois. Huuhtele ja kuivaa vaniljatanko, sillä sen voi hyvin käyttää vielä uudelleen.

Purista liivatelehdistä vesi pois ja lisää ne suoraan kuumaan kerma-maitoseokseen. Sekoita hyvin.

Ota paahtunut valkosuklaa pois uunista, lisää suklaa kattilaan ja sekoita seos sauvasekoittimella sileäksi.

Anna seoksen jäähtyä hetken ja lisää sekaan jogurtti. Voit lisätä jogurtin määrää, mikäli pannacotta maistuu mielestäsi liian makealta.

Jaa seos annosvuokiin (esimerkiksi pienehköihin laseihin, satsista tulee 4–6 annosta koosta vuokien koosta riippuen). Peitä jäähtyneet annosvuoat kelmulla ja nosta ne jääkaappiin hyytymään vähintään muutamaksi tunniksi. Parhaimmillaan pannacotta on seuraavana päivänä.

Tarjoa jälkiruoka happamien marjojen, kuten puolukoiden, karpaloiden tai lakkojen kanssa. Voit murustella päälle lisäksi myös piparkakkuja tai vuolla valkosuklaata. 

5 kommenttia

  1. Tämä blogin joulukalenteri on osunut kyllä tänä vuonna niin nappiin! Joulumenuun päätyy monikin sun resepteistä. Kiitos siis ja ihanaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Minni! Kiitos itsellesi, ihana kuulla, että olet tykännyt! <3
      Ihanaa joulua myös ruudun sille puolen. :)

      Poista
  2. Kiitos reseptistä, tämä keräsi paljon kehuja eilisen aterian päätteeksi :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos reseptistä, herkulta kuullostaa :) voiko tämän laittaa johonkin suurempaan astiaan? Esim kakkuvuokaan?

    VastaaPoista