torstai 10. joulukuuta 2015

LUUKKU 10: ROSMARIININÄKKÄRI PURKISSA


Paras joululahja ei jää kaappiin pölyyntymään, vaan tulee käyttöön ja tuo iloa sekä lahjanantajalle että -saajalle. Purkkiin kerroksittain pakatusta seoksesta syntyy pellillinen rosmariinilla maustettua näkkileipää, joka sopii oivallisesti joulun juustotarjottimen kaveriksi. 




Ruokalahjoja on kiva saada, mutta sitäkin kivempi valmistaa. Nättiin purkkiin pakattu näkkileipäseos ei varmasti saa lahjansaajan naamaa näkkärille. Liitä purkin kylkeen valmistusohje tai koko resepti, jolloin lahjansaaja voi tehdä näkkäriä uudemmankin kerran. Sillä rosmariinilla maustettuun, itse tehtyyn näkkäriin saattaa jäädä koukkuun!




Loppuvuodesta on hyvä tehdä pieni inventaario kuiva-ainekaapin kätköihin. Näkkileipätaikinaan voi suosiolla jemmata kaapista löytyvät pussinpohjat. Voit vaihtaa vehnäjauhot vaikkapa speltti- tai grahamjauhopussin jämiin ja hyödyntää kaapista valmiiksi löytyviä siemeniä. Kivoimman näköisen näkkileipäseoksesta kuitenkin saa, kun purkkiin kerrostaa erilaisia ja -värisiä siemeniä sekä jauhoja.

Toissa vuonna joulukalenterin kymmenennestä luukusta paljastui graavisiian ohje. Graavattu kala sopisi loistavasti myös näkkileivän päälle. 



ITSE TEHTY ROSMARIININÄKKILEIPÄ

  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl ruisleseitä
  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 3 dl erilaisia siemeniä (esim. auringonkukan-, kurpitsan-, seesamin- ja chiansiemeniä)
  • 0,5 tl sormisuolaa
  • 1 tl tuoretta tai kuivattua rosmariinia hienonnettuna

Lisäksi:
  • 3 dl vettä 
  • tilkka öljyä leivinpaperin voiteluun
  • noin puolen litran vetoinen kannellinen lasipurkki

Lusikoi jauhot, siemenet sekä mausteet kerroksittain purkkiin. Laita korkki kiinni. Kirjoita alla oleva valmistusohje saatesanoiksi ja anna purkki lahjaksi jollekulle tärkeälle.


ROSMARIININÄKKÄRI


  • 1 purkki näkkäriaineksia
  • 3 dl vettä
  • tilkka öljyä

Kippaa purkin ainekset kulhoon ja lisää vesi. Sekoita ja anna turvota 30 minuuttia. 

Laita uunipellille leivinpaperi ja voitele se öljyllä. Lusikoi ja levitä taikina pellille. Paista 150 asteessa 1 tunti. 

Leikkaa kuumana palasiksi.




16 kommenttia:

  1. Ihana joululahjaidea, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! :) Hyvää joulunodotusta!

      Poista
  2. Nyt meni liian ihanaksi!
    Oon tehny monena vuonna kekseistä tämäntyyppisiä lahjapurkkeja, mutta tämä on vielä suloisempi purkki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi! Noista erilaisista siemenistä tulee kyllä kivoja kerroksia. Pitää vain olla tarkka, ettei pukki ihan kauheasti ravistele säkkejä tai muuten kerrokset menevät sekaisin. :)

      Poista
  3. On todella hauska idea. Tämä olisi hyvä lahja opettajille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta muuten! Mietin myös, pitäisiköhän näitä tehtailla työkavereille.

      Poista
  4. Tällaiset siemennäkkärit on just parhaita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näihin tulee kieltämättä himo. Ja reseptiä voi soveltaa sen mukaan, mitä kaapista ja maustehyllystä löytyy.

      Poista
  5. Ihana ohje. Itselläni testauksessa sunnuntaille siemennäkkäri.. Tämäkin kyllä houkuttaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkäpä sitten seuraava satsi näitä. :)

      Poista
  6. Luulen, että tämä päätyy pukinkonttiin tänä vuonna :)

    VastaaPoista
  7. Tästä näkkärstä tuli huippuhyvää! Innostuneena pakkasin tarvikkeet kauniisti kerroksittain lasipurkkiin. Ihailin sitä liian kauan ja niin tämä lahjaksi tarkoitettu seos kaatui kulhoon ja vettä päälle. Nyt me ollaan kahteen pekkaan syöty melkein koko pellillinen. Huomenna kauppaan siemenostoksille, auringonkukat loppuivat. Tuhannet kiitokset. Nyt koko suku saa lasipurkkilahjat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, ilo on täysin minun puolellani! :D Nyt sitten vain purkittamaan näkkäriä koko suvulle. Ihanaa joulua sinulle!

      Poista
  8. Apua! Ostin 0,5l purkkeja ja eihän tuo koko resepti mahdu niihin. Mietin asiaa reseptiä lukiessa mutta kokeilin sitten kuitenkin, siemeniä meni vain 1,5dl kolmen sijaan. Oisko vettä sitten vain 2,5dl vai osaatko sanoa? Mä myös lisäisin vähän suolaa mutta se on toki makuasia, kukin voi mielensä mukaan lisätä tarvittaessa :) Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Varmaksi en osaa sanoa, kun en ole noilla määrillä testannut, mutta toisaalta eihän ne siemenet sinänsä kyllä ime vettä... Yksi vaihtoehto olisi vähentää kaikkien raaka-aineiden määriä samassa suhteessa. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...