sunnuntai 17. toukokuuta 2015

MANSIKKAINEN RAPARPERIKIISSELI


Kevään ensimmäisistä raparinvarsista syntyi keittiössämme perinteinen raparperikiisseli, joka sai lisämakua mansikasta ja vaniljasta. 


Kevät etenee nyt vauhdilla! Nappasin torilta kainalooni nipun täyteen mittan ehtineitä raparperinvarsia. Keitin kevää ensimmäiset raparperit kiisseliksi ja nakkasin sekaan pakastimesta kaivetun rasiallisen mansikoita. Tyhjenevä pakastinkin kielii keväästä, ja nyt onkin korkea aika hyödyntää ne viimeiset, pakastimen perukoille jemmatut viime satokauden herkut. Joko sielläkin alkaa pakastimen takaseinä näkyä?

Raparperin sisältämä oksaalihappo sitoo kalsiumia, ja raparperin keralla suositellaankin nautittavan jotakin kalsiumpitoista. Kiisselin kylkeen sopii esimerkiksi nokare kermavaahtoa tai paksua jogurttia. 

RAPARPERI-MANSIKKAKIISSELI 
  • 1½ litraa vettä 
  • 1 litra raparperinpaloja (noin sentin paksuisia) 
  • 1½ dl sokeria 
  • 1 vaniljatanko 
  • 4 rkl perunajauhoja + 1 dl kylmää vettä 
  • ½ litraa pakastemansikoita 
  • (+sokeria kiisselin pinnalle)
  • Kiisselin kaveriksi: kermavaahtoa tai paksua jogurttia

Kuori ja pilko raparperinvarret. Kuumenna vesi kattilassa ja lisää sekaan sokeri. Halkaise vaniljatanko pitkittäissuunnassa ja raaputa siemenet veitsen kärjellä. Lisää siemenet sekä tanko kattilaan. 
Kuumenan kiehuvaksi, lisää raparperipalat ja keitä hiljalleen kunnes raparperipalat pehmenevät. 
Sekoita perunajauho kylmään veteen. Nosta kiisselikattila liedeltä ja kaada perunajauho-vesiseos kiisselin sekaan ohuena norona samalla vispaten. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kiisselin pulpahtaa muutaman kerran. 
Nosta kattila liedeltä ja lisää jäiset mansikat kattilaan. Anna mansikoiden sulaa ja sekoita ne kiisselin sekaan. Ripottele kiisselin päälle sokeria, jottei pinnalle muodostu kalvomaista kerrosta. 

Tarjoa kiisseli jäähtyneenä kermavaahto- tai jogurttinokareen kera. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...