tiistai 27. tammikuuta 2015

LASKIAISSKONSSIT


Rakastan tuoretta pullaa, ja laskiasispullat ovat parasta, mitä kevättalvella on tarjota. En kuitenkaan välitä taikinan vaivaamisesta käsin, ja yleiskoneemme ollessa remonttievakossa kaiken materiaalisen omaisuutemme muassa, ei meillä tulla lähiaikoina herkuttelemaan uunituoreilla vehnäsillä.


Laskiaispullahimon iskiessä nopea apu löytyy kardemummalla maustetuista skonsseista.  Mascarponevaahdolla ja tuoreilla vadelmilla täytetty skonssi ei jää laskiaispullalle kakkoseksi – varsinkaan kun ottaa huomioon, että uunituoreet skonssit syntyvät nopeasti ja vaiva(ama)tta. Tuoreet marjat voi toki vaihtaa hillosilmään ja mascarponevaahdon simppeliin sipaisuun tuorejuustoa tai lusikalliseen kermavaahtoa. Siihen toiseen laskiaispullakoulukuntaan kuuluva täyttää skonssinsa luonnollisesti mantelimassalla.

Ja sitäpaitsi, tuoreet skonssit valmistuvat myös vaikkapa laskiaissunnuntain aamiaispöytään ilman heräämstä kukonlaulun aikaan.



Tänä vuonna pitkiä pellavia, hienoja hamppuja sekä lautasenkokoisia nauriita toivotellaan laskiaissunnuntain merkeissä 15.2. sekä laskiaistiistaina 17.2. Onneksi laskiaispullakausi kestää kuitenkin paljon pidempään.

LASKIAISSKONSSIT (noin 8 kpl)
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta (tai 1 tl leivinjauhetta ja 1 tl ruokasoodaa)
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl sokeria
  • ripaus suolaa
  • 50 g huoneenlämpöistä voita kuutioituna
  • 2 dl maustamatonta jogurttia tai piimää

  • Voiteluun maitoa tai kananmuna

SKONSSIN TÄYTTEEKSI:
  • 1 dl kuohukermaa
  • 125 g (puoli purkillista) mascarponejuustoa
  • sokeria

  • tuoreita vadelmia tai vadelma-/mansikkahilloa
  • (mantelimassaa)
  • tomusokeria 


Kuumenna uuni 200 asteeseen. 

Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi voi sekaan ja lisää lopuksi jogurtti tai piimä. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa taikinaa. Kumoa taikina jauhoitetulle alustalle. Taputtele tai kauli taikina noin kahden sentin paksuiseksi levyksi. Ota pyöreällä muotilla tai esimerkiksi lasilla (halkaisija noin 6 cm) taikinasta paloja. Nosta pyöryläiset leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele maidolla tai munalla. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. 

Valmista mascarponevaahto: annostele kerma ja tuorejuusto kulhoon ja vispaa vaahdoksi. Mausta sokerilla.

Anna uunituoreiden skonssien jäähtyä hetki. Halkaise ja täytä mascarponevaahdolla sekä vadelmilla tai hillolla. Sihtaa päälle tomusokeria. 





7 kommenttia:

  1. Mahtavaa, yksi laskiaspullan muoto lisää. Kävin tänään omassa blogissa läpi erilaisia laskiaspullia ja nyt siihen listaan voisi lisätä nämä ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävinkin juuri kuolaamassa pullakranssisi perään. :)

      Poista
  2. Ei pöllömpi idea, suorastaan nerokas! En muista, että olisin koskaan leiponut skonsseja, Mari on meillä vastannut niiden leipomisesta, mutta nyt täytyy tämäkin aukko korjata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei pöllömpi, kun ovat niin helppoja ja nopeita, sopivat tällaiselle laiskalle köksälle. Laita se kälys hommiin!

      Poista
  3. Oijoi, nyt näyttää niin herkulta että pakoo varmaan jo heti huomenna kokeilla! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Skonssit ovat siitäkin kivoja, että niitä voi varioida vaikka kuinka. Eikä helpolla kyllästy. :)

      Poista
  4. Hauska idea, varmasti napakymppi laskiaissunnuntai brunssilla :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...