maanantai 29. syyskuuta 2014

SITRUUNAVOISSA
PAISTETUT MUIKUT


Joitain viikkoja sitten paljastin olleeni mukana Valion tuotekehitysprosessissa ja päässeeni testaamaan, maistelemaan sekä kehittelemään reseptejä maustettujen voiden ympärille. Valion maustetuista voista suosikikseni sukeutui sitruunavoi, joka taipuu hyvin sekä makeaan että suolaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan. Sitruunan pusertaminen tai valkosipulin pilkkominen luonnistuvat – ainakin meidän keittiössämme – ilman suurempaa vaivannäköä, joten halusin haastaa itseni pohtimaan, mihin ruokaan maustetut voit ihan oikeasti tuovat lisäarvoa sekä -makua. Suolattomasta sitruunavoista saisi esimerkiksi maukkaan voikreemin täytekakkuun sokerikuorrutteen alle, mutta hyvin se sopii myös muikkujen paistamiseen. Niin hyvin, että tuotekehityksen aikana meillä paistettiin sitruunaisia muikkuja lähes jokaisena maalla vietettynä kesäviikonloppuna.



Muikut ovat parasta kesäruokaa. Kesällä muikkujen paistaminen kannattaa ulkoistaa ja hoitaa muurinpohjapannulla, jottei sisällä tarvitse kärytellä. Muikkujen paras pyyntiaika on kuitenkin syksyllä ja jatkuu vielä vähintään jäiden tuloon asti. Vielä on siis muikkukautta jäljellä! Parhaat muikut paistetaan valurauta- tai muurinpohjapannussa reilussa voissa ihanan rapeiksi. Sitruunavoi tuo muikkuihin juuri passelin ja sopivasti raikastavan maun, ja kuori pysyy täydellisen rapeana. 



SITRUUNAVOISSA PAISTETUT MUIKUT (neljälle)
  •  kilo perattuja muikkuja
  • 2 dl karkeita täysjyväruisjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • paistamiseen Valio sitruunavoita

Mittaa ruisjauhot syvälle lautaselle ja sekoita suola jauhojen joukkoon. Pyöräytä muikut ruisjauhoissa.

Paista muikut valurautapannulla reilussa sitruunavoissa rapeapintaisiksi. Pienet muikut kypsyvät kolmessa–neljässä minuutissa. Rouhi tarvittaessa valmiiden muikkujen päälle lisää suolaa.
Tarjoa paistetut muikut välittömästi esimerkiksi perunamuusin kera.

VINKKI: Jos käytät perkaamattomia muikkuja, varaa niitä neljälle syöjälle noin 1,2 kiloa. Perkaa ja huuhtele muikut tällöin ennen niiden paistamista. Kesällä muikkujen paistaminen onnistuu myös muurikkapannulla.

Yhteistyössä Valio.





maanantai 8. syyskuuta 2014

OMENAMEHUA MEHUMAIJALLA


Luonto pukkaa satoa sellaisella vauhdilla, ettei minunlaiseni – hitaat hämäläisgeenit perinyt – meinaa perässä pysyä. Teimme viikonloppuvisiitin geeniperimäni alkulähteille ja palasimme kaupunkiin monta pussukkaa ja nyssykkää täynnä satokauden herkkuja. Lähipäivinä ei siis ole iltapuhteista puutetta. Eilen ehdimme pyöräyttää pari mehumaijallista kauniin vaaleanpunaista omenamehua, mutta hillopurkit yhä odottelevat täyttymistään.



Höyrymehun valmistaminen on yllättävän helppoa puuhaa. Omenamehua varten ei hedelmiä tarvitse edes kuoria, mutta kodat ja siemenet kannattaa poistaa, sillä mehunkeiton sivutuotteesta, mäskistä, saa oivaa sosetta tai hilloa. Kuorenrippeetkään eivät haittaa, kun soseen ajelee sauvasekoittimella sileäksi.

Höyrymehustimen koosta ja omenalajikkeesta riippuen saa yhdestä mehustimellisesta omenamehua parin litran verran – siis selvästi esimerkiksi herukkamehua vähemmän. Omenoita kannattaakin pilkkoa samalla vaivalla reippaasti yhtä maijallista reilummin ja lisätä mehustimeen omenoiden painuessa kasaan. Toisin kuin tuoremehua puristaessa, on höyrymehu kuitenkin tiivistettä. Sopiva laimennussuhde omenamehulle on noin 1:4. Mikäli omaa mehumaijaa ei kaapin tai varaston perukoilta löydy, voi pääkaupunkiseudulla sellaisen lainata esimerkiksi Anton&Antonin lainausringin kautta.

Punakuorisista omenoista tulee kauniin punertavaa mehua. Mehun ainut huono puoli on sen säilyvyys – meillä pullollinen ei meinaa säilyä paria päivää kauempaa.



OMENAMEHU MEHUMAIJALLA (valmista mehutiivistettä 2–3 litraa)

  • 5–6 kiloa omenoita
  • 1 –1½ kiloa sokeria
  •  lisäksi: höyrymehustin (eli ns. mehumaija), kattila, vettä, mehupulloja
Pese ja lohko omenat. Poista siemenkodat, siemenet sekä huonot kohdat.

Täytä höyrymehustimen pohjakattila kuumalla vedellä. Nosta pohjakattilan päälle kattilan keskimmäinen osa. Varmista, että letku on tiiviisti kiinni ja sulkija paikallaan. Nosta päällimmäiseksi reiällinen siiviläosa ja täytä se omenalohkoilla. Peitä kannella ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä, kunnes mehu irtoaa hedelmistä. Halutessasi lisää omenalohkoja hedelmien painuttua kasaan.

Valuta valmis mehu kattilaan. Lisää sokeri ja kuumenna mehua, jotta sokeri sulaa. Pullota valmis mehu kuumana kuumennettuihin pulloihin piripintaan. Sulje pullot desinfioiduilla korkeilla. Tarkemmat ohjeet pullojen ja purkkien käsittelemiseen löydät täältä.

Jäähdytä pullot ja säilytä ne viileässä. Oikein säilöttynä mehu säilyy hyvin talven yli – jopa paljon pidempään. Vaihtoehtoisesti voit valmistaa sokeritonta tai vähäsokerista mehua pakastimeen.

Psst. Hukutko omenoihin? Kurkkaa myös muut blogin omenareseptit.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...