maanantai 31. maaliskuuta 2014

MÄMMIOLUT–SUKLAAKAKKU


Mämmiä oluessa ja olutta kakussa. Molemmat kuulostavat epäilyttävältä, mutta maistuvat hämmentävän hyvältä!

Laitilassa on keksitty sekoittaa oluen joukkoon mämmiä. Yllättävä yhdistelmä maistuu paremmalta kuin miltä kuulostaa. Mämmioluesta leivottu suklaakakku sopii niin mämmiä ja olutta karsastavan kuin rakastavankin pääsiäispöytään. Päälle kannattaa lusikoida reilusti tuorejuustokuorrutetta.





Pääsin maistamaan Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan pääsiäisen uutuustuotetta, Kievari Mämmi Stout -olutta, toissa viikolla järjestetyillä Gastro-messuilla. Messuilla kiertelimme bloggaajakollegoideni kanssa näytteilleasettajien bloggaajille järjestämiä rasteja, kuin alakouluikäiset luokkaretkeläiset konsanaan. Perusluokkaretkestä poiketen Laitilan juomapisteellä saimme eteemme tuoppitolkulla kevään uutuusoluita sekä oluille sopivia makupareja. Mämmiolut ihastutti ajatuksena, mutta pääsi yllättämään myös maullaan.

Kievari Mämmi Stout -oluen sekaan on kipattu perinteistä Kymppimämmiä, ja etiketti kuvailee olutta vaatimattomasti maailman parhaimmaksi mämmiolueksi. Lieneekö missään muualla koskaan pantukaan olutta mämmillä. Itse en ole kovinkaan suuri mämmifani ja olutasioissakin varsin noviisi. Silti oluen ja mämmin hämmentävä yhdistelmä maistui varsin hyvältä. Heti ensikulauksella ajattelin, että mämmiolut sopisi loistavasti leivontaan ­– enkä ollut väärässä! Tuhti mämmiolutkakku sopii pääsiäispöydän ihastuttajaksi. Kyytipojaksi sopii tujakka espresso tai lasillinen mämmiolutta. Tuhtien suklaakakkujen tavoin kakku vain paranee vanhetessaan, joten se kannattaa leipoa hyvissä ajoin ennen kemuja. 



MÄMMIOLUT–SUKLAAKAKKU (halkaisijaltaan noin 18-senttiseen vuokaan)
  • 100 g voita
  • 50 g tummaa suklaata (70 %)
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 dl sokeria
  • 1,5 dl Kievari Mämmi Stout -olutta
  • 1 muna
  • ½ prk (75 g) ranskankermaa
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 1 tl ruokasoodaa

Keralle:
  • ½ prk (75 g) ranskankermaa
  • 100 g tuorejuustoa
  • 2 rkl (tai maun mukaan) tomusokeria

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan (ø ≈ 18 cm) pohja leivinpaperilla.

Sulata voi pienessä kattilassa ja lisää sekaan paloiteltu suklaa sekä sokerit. Anna suklaan ja sokerin sulaa. Lisää olut.

Sekoita muna ja ranskankerma sekaisin. Lisää hieman jäähtynyt voiseos taikinan joukkoon.

Sekoita sooda ja jauhot sekaisin. Lisää muun taikinan joukkoon.

Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin keskitasolla 30 minuuttia.

Jäähdytä kakku. Sekoita ranskankerma, tuorejuusto ja tomusokeri tasaiseksi. Kuorruta kakku tai tarjoa kuorrute kakun keralla.



www.blogirinki.fi
 Yhteistyössä Suomen Messut.

maanantai 24. maaliskuuta 2014

MEKSIKOLAISTA KATURUOKAA
Tacos al pastor & Chelada


Lapin Kulta haastoi liudan Blogiringin bloggaajia kokkaamaan katuruokaa. Omaan kokkaukseeni hain inspiraation meksikolaisilta kujilta.

Katuruoka on nyt nosteessa, ja siitä kohistaan katujen lisäksi turuilla ja toreilla. Pohtiessani parasta koskaan syömääni katuruokaa, matkasin oitis ajatuksissani meksikolaiseen kadunkulmaan herkuttelemaan tacoilla.

Katuruoan lisäksi myös meksikolainen ruoka on nyt supertrendikästä. Vietin kymmenkunta vuotta sitten vaihto-oppilasvuoden Meksikossa ja kotiin palasin sydän haikeana, tacot ja tortillat tukevasti lantiollani. Rakkauteni meksikolaiseen ruokaan on näkynyt kuitenkin harmillisen vähän blogissani, vaikka olenkin innoissani seurannut aidon meksikolaisen ruoan, mex mexin, maailmanvalloitusta ja kokannut sitä usein myös keittiössäni.

Tacos al pastor – possua, ananasta, korianteria, sipulia ja limettiä maissitortillalla. Kyytipoikana Lapparia.




En voi parhaalla tahdollanikaan kuitenkaan sanoa pitäväni kaikesta meksikolaisesta ruoasta. Friteeratuista ja sittemmin pitkään haudutetuista siannahkasipseistä, chicharrones, tehty pataruoka tai aamiaiseksi nautittava vatsalaukkukeitto, menudo, saavat makumuistojen lisäksi aikaan kylmiä väreitä.

Sen sijaan rakastan esimerkiksi tacoja. Tacot, eli pienet maissilättyset, joiden sisään kääräistään useimmiten salsakastikkeella höystettyä lihaa tai kanaa, ovat meksikolaista katuruokaa parhaimmillaan. Erilaiset tacokojut, -kärryt tai -ravintolat, taqueríat, aukeavat usein vasta auringon laskiessa ja ovat auki aamun pikkutunneille tarjoten huikopalaa yöllisille juhlijoille ja kulkijoille.

Meksikolaisten tacojen kyytipojaksi sopii erityisen hyvin kylmä Lapin Kulta 5,2-prosenttinen lager-olut. Nauti se joko sellaisenaan hyvin jäähdytettynä, 6–8-asteisena, tai meksikolaisittain limettimehulla, suolalla ja jäillä tuunattuna. Salut!



Suosikkitacoissani, tacos al pastor, on maistettavissa perinteisten meksikolaismakujen lisäksi myös ripaus Lähi-idästä Meksikoon saapuneiden siirtolaisten mukanaan tuomaa eksotiikkaa. Kyseisten tacojen marinoitu liha kypsennetään kebab-vartaassa. Lihavartaan päällä on useimmiten tuore ananas, josta lihan sekaan valuu ihanaa, makeaa ananasmehua. Kotioloissa kypsennys onnistuu parilalla tai kuumalla grillipannulla. Marinadiin tulevien kokonaisten kuivattujen chilien metsästys Suomen kamaralla on haastavaa, mutta ainakin itse onnistuin löytämään guajillo-chililajiketta lukuun ottamatta kaikki tarvittavat ainekset. Valmistin tacot Allrecipes Mexico -sivuston ohjetta mukaillen. Sivuilta löytyy myös selkeä video työvaiheista. 

TACOS AL PASTOR (neljälle)
  • noin 700 g porsaan kassleria eli niskaa
marinadi:
  • 2 kokonaista, kuivattua guajillo-chiliä
  • 1­–2 kokonaista, kuivattua ancho-chiliä
  • 2 chipotle-chiliä adobo-kastikkeessa (La Costeña)
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 sipuli
  • 1 tomaatti
  • ½ dl valko- tai omenaviinietikkaa
  • 1 dl appelsiinimehua
  • 2 dl pilkottuja ananaspaloja (tuoreesta ananaksesta!)
  • 3 neilikkaa
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • suolaa
  • (öljyä paistamiseen) 

Lisäksi tarjoiluun:
  • maissitortilloja (joko itse masa harina -jauhosta tehtyjä tai kaupasta ostettuja. Jos ostat valmiina, osta Nuevo Progreso -merkkisiä)
  • tuore ananas
  • sipulisilppua
  • tuoretta korianteria
  • limettejä

Poista kuivatuista chileistä kannat sekä siemenet. Keitä chilejä vedessä viitisen minuuttia tai kunnes ne pehmenevät.

Paahda tomaattia kuumalla parilalla tai pannulla kunnes se saa väriä. Kuori tomaatti.

Kuori valkosipulinkynnet ja pilko sipuli muutamaan osaan.

Mittaa kaikki marinadin ainekset tehosekoittimineen ja aja seos tasaiseksi.

Leikkaa kassler mahdollisimman ohuiksi pihveiksi. Asettele kulhoon vuorotellen lihasiivuja sekä marinadia. Peitä kulho kelmulla ja anna lihojen marinoitua jääkaapissa vähintään nelisen tuntia, mieluiten yön yli.

Paista marinoitunut liha kuumalla pannulla tai parilalla kunnes liha on kypsää ja saanut väriä. Leikkaa kypsä liha pieniksi paloiksi.

Leikkaa ananas siivuiksi ja paista parilalla tai grillipannulla kunnes ananas saa väriä. Leikkaa pieniksi paloiksi.

Silppua tacojen lisukkeeksi myös sipulia sekä korianteria. Lämmitä tortillat mikrossa, uunissa tai pannulla. Kokoa lämpimän tortillaletun päälle lihaa, ananas-, sipuli- ja korianterisilppua ja viimeistele taco limettimehulla.

CHELADA
  • Lapin Kulta 5,2 % -lager-olutta
  • limetti
  • suolaa
  • jääpaloja

Pyöräytä olutlasin reuna limettisiivulla ja suolaa lasin reuna. Purista lasiin limettimehua. Kahden desin juomaan riittää puolikkaan limetin mehut.

Täytä lasi jäillä ja kaada päälle hyvin jäähdytetty Lapin Kulta -olut.


Salut!




www.blogirinki.fi

Yhteistyössä Lapin Kulta.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...