keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

PARSAA & VÄSTERBOTTENSOSTIA


Olen viime aikoina pohtinut, mahtaako jollakulla olla tarvetta ostaa kotiinsa kuminauhoja. Keväiset tulppaanikimput sekä parsaniput pitävät ainakin meidän huushollimme kumilenkeissä.


Pikkuhiljaa alkaa olla paras parsa-aika vuodesta. Lähes jokaisella kauppareissulla nappaan ostoskoriini nipullisen vihreää parsaa. Useimmiten paistan parsat voissa kuumalla pannulla tai nakkaan ne hetkeksi kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Parsat sopivat melkein minkä tahansa ruoan rinnalle tai sellaisenaan napsittaviksi. Pääsiäispöytään raastan parsojen päälle ruotsalaisten kansallisaarretta, Västerbottensost-juustoa.



Parsan voi mokata oikeastaan vain kypsentämällä sitä liikaa. Täydellinen parsa rapsahtaa mukavasti hampaita vasten – ylikypsä parsa sen sijaan on säikeistä ja maistuu pelkältä vedeltä.

Käy kurkkaamassa myös eilinen pääsiäismenu-postaukseni. Rustaamalla kommentin voit päästä sokkotreffeille allekirjoittaneen (sekä parin muun tyypin) kanssa.

Vihreää parsaa ja Västerbottensostia (neljälle)
  • 1 kg (2 nippua) vihreää, tuoretta parsaa
  • vettä
  • suolaa ( 2 tl / vesilitra)
  • sokeria (1 tl / vesilitra)
  • 100 g Västerbottensostia

Ota parsasta kiinni kaksin käsin ja katkaise parsan tyvestä pala pois – käsin napsauttamalla parsa katkeaa oikeasta kohdasta.

Kuori halutessasi parsan varsi kuorimaveitsellä. Ohuita parsoja ei tarvitse kuoria.

Kiehauta laakeassa kattilassa (tai kapeassa parsakattilassa, mikäli kaapin kätköistä löytyy sellainen) vesi ja mausta se suolalla ja sokerilla.

Nakkaa parsat veteen ja keitä al denteksi – keittoaika riippuu parsojen tuoreudesta sekä paksuudesta. Tavallisesti keittoaika on 3–5 minuuttia.

Nosta parsat tarjolle ja raasta päälle Västerbottensostia. Tarjoa välittömästi. 

Yhteistyössä Västerbottensostin kanssa.

2 kommenttia:

  1. Oih, parsa on kyllä parasta ja olen muuten monesti tehnyt myös uunissa sekä grillissä. Varsinkin grillissä parsoihin saa ihanat raidat. Ja ompa kiva idea raastaa naapurimaan juustoa pinnalle, hyvän makuista juusto kun onkin!
    Milleköhän muuten perinteinen hollandaise maistuisi kun sekaan heittäis Västerbottens-juustoa? Täytyypä ehkä kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on! Grillattuna parsat ovat kyllä tosi hyviä! Kerroha lopputulos vbo-hollandaisesta, mikäli sitä kokeilet. :) Hyvää pääsiäistä!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...