maanantai 31. maaliskuuta 2014

MÄMMIOLUT–SUKLAAKAKKU


Mämmiä oluessa ja olutta kakussa. Molemmat kuulostavat epäilyttävältä, mutta maistuvat hämmentävän hyvältä!

Laitilassa on keksitty sekoittaa oluen joukkoon mämmiä. Yllättävä yhdistelmä maistuu paremmalta kuin miltä kuulostaa. Mämmioluesta leivottu suklaakakku sopii niin mämmiä ja olutta karsastavan kuin rakastavankin pääsiäispöytään. Päälle kannattaa lusikoida reilusti tuorejuustokuorrutetta.





Pääsin maistamaan Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan pääsiäisen uutuustuotetta, Kievari Mämmi Stout -olutta, toissa viikolla järjestetyillä Gastro-messuilla. Messuilla kiertelimme bloggaajakollegoideni kanssa näytteilleasettajien bloggaajille järjestämiä rasteja, kuin alakouluikäiset luokkaretkeläiset konsanaan. Perusluokkaretkestä poiketen Laitilan juomapisteellä saimme eteemme tuoppitolkulla kevään uutuusoluita sekä oluille sopivia makupareja. Mämmiolut ihastutti ajatuksena, mutta pääsi yllättämään myös maullaan.

Kievari Mämmi Stout -oluen sekaan on kipattu perinteistä Kymppimämmiä, ja etiketti kuvailee olutta vaatimattomasti maailman parhaimmaksi mämmiolueksi. Lieneekö missään muualla koskaan pantukaan olutta mämmillä. Itse en ole kovinkaan suuri mämmifani ja olutasioissakin varsin noviisi. Silti oluen ja mämmin hämmentävä yhdistelmä maistui varsin hyvältä. Heti ensikulauksella ajattelin, että mämmiolut sopisi loistavasti leivontaan ­– enkä ollut väärässä! Tuhti mämmiolutkakku sopii pääsiäispöydän ihastuttajaksi. Kyytipojaksi sopii tujakka espresso tai lasillinen mämmiolutta. Tuhtien suklaakakkujen tavoin kakku vain paranee vanhetessaan, joten se kannattaa leipoa hyvissä ajoin ennen kemuja. 



MÄMMIOLUT–SUKLAAKAKKU (halkaisijaltaan noin 18-senttiseen vuokaan)
  • 100 g voita
  • 50 g tummaa suklaata (70 %)
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 dl sokeria
  • 1,5 dl Kievari Mämmi Stout -olutta
  • 1 muna
  • ½ prk (75 g) ranskankermaa
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 1 tl ruokasoodaa

Keralle:
  • ½ prk (75 g) ranskankermaa
  • 100 g tuorejuustoa
  • 2 rkl (tai maun mukaan) tomusokeria

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan (ø ≈ 18 cm) pohja leivinpaperilla.

Sulata voi pienessä kattilassa ja lisää sekaan paloiteltu suklaa sekä sokerit. Anna suklaan ja sokerin sulaa. Lisää olut.

Sekoita muna ja ranskankerma sekaisin. Lisää hieman jäähtynyt voiseos taikinan joukkoon.

Sekoita sooda ja jauhot sekaisin. Lisää muun taikinan joukkoon.

Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin keskitasolla 30 minuuttia.

Jäähdytä kakku. Sekoita ranskankerma, tuorejuusto ja tomusokeri tasaiseksi. Kuorruta kakku tai tarjoa kuorrute kakun keralla.



www.blogirinki.fi
 Yhteistyössä Suomen Messut.

11 kommenttia:

  1. Voi ei, ttä on nyt jo toinen pääsisäisenä kokeiltava kakkuresepti. Voisko niitä pyhiä saada siihen lisää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä puolestani taidan vielä hukuttaa simpukat olueen! Laitilan oluset olivat inspiroineet yhtä jos toistakin meikäläisistä. :)

      Poista
  2. Oluen määrä on tainnut jäädä ohjeesta pois..? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups, kiitos huomautuksesta – nyt korjattu! :)

      Poista
  3. Kakku meikän makuun, ilmoittaa tämä oluen ja mämmin ystävä. Ja uskon, että olut ja mämmi (ja suklaa) toimivat hyvin yhteen. Onhan esim portterit aika mämmimäisiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen siis kokeilemaan sekä olutta että kakkua. :)

      Poista
  4. Kuulostaa vähintäänkin epäilyttävältä, vaikka tykkään erityisesti oluesta, mutta mämmiäkin syön ihan mielelläni. Makuyhdistelmä on niin outo, että maistais uteliaisuudesta ihan mielellään. Vaniljajäätelön kanssa varmasti passain myös mainiosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika mieto mämmin maku oluessa lopulta on, mikä ei varmaan ole ollenkaan huono juttu. :) Ilmeisesti Länsi-Suomessa mämmi on perinteisesti valmistettu oluenpanossa käytetyistä maltaista, nyt homma on vain käännetty päälaelleen. :) Ja vaniljajätskiä, todellakin!

      Poista
  5. Maistoin myös mämmiolutta gastromessuilla. Siinä ei ollut mitään ihmeellistä, mutta voisiko joku selittää mulle eilen sähköpostiini STT Info -tiedotepalvelun kautta tulleen tiedotteen sisällön: "Kristillisen perimätiedon mukaan mämmi toimi vapautuksena pahuuden hapatuksesta. Tähän tietoon nojaten Laitilassa syntyi ajatus kahden vahvan pääsiäisperinteen eli oluen ja mämmin yhdistämisestä." Mitä hittoo toi oikein tarkoittaa ja miten toi vapautus pahuuden hapatuksesta liittyy mitenkään tähän? Polkkapossu siis Vesa ei vaan tajuu.

    VastaaPoista
  6. Oooh! Tumma olut ja suklaa toimivat kokemuksesta kakussa paremmin kuin hyvin. Mutta että mämmiolut! Aivan varmasti sekin toimii mainiosti, vaikken mämmin ystävä olekaan. Kaikki kuitenkin sellaisia "tummia" makuja. Täytyypä seuraavalla kauppareissulla pitää silmät auki :) Kiitos mahtavan näköisestä reseptistä, Riikka!

    VastaaPoista
  7. Hihihih, tää oli just se mun toinen vaihtoehto - ihanaa että sä teit sen mun puolesta ja nyt voin vaan kopioida sulta reseptin :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...