perjantai 29. marraskuuta 2013

VATSASEKAISIN KILINKOLIN GOES JOULUKALENTERI


Vuosi sitten syksyllä sain ajatuksen blogijoulukalenterista. Ehti kuitenkin kulua vuoden päivät ennen kuin hitaana hämäläisenä ryhdyin ajatuksista tekoihin.




Viime aikoina blogissa on ollut vaitonaisempaa, mutta ruudun tällä puolen on pidellyt kiirettä. On suunniteltu, vaivattu, paistettu, leivottu ja kuvattu. Kotimme on jo moneen otteeseen tuoksunut joululta erilaisia jouluisia reseptejä testatessani. Toisinaan taas paperisilppu ja liimapuikot – eli erinäiset jouluaskarteluyritykseni – ovat täyttäneet kotimme lattia-alan.

Blogissa aukeaa jouluun asti joka aamu luukku, josta paljastuu jotakin jouluista. Reseptien lisäksi luvassa on myös pieniä askartelu- ja joulukoristeluvinkkejä, joiden avulla toivon jakavani joulumieltä myös lukijoilleni. 

Joulukuu kolkuttelee aivan nurkan takana. Sunnuntaina eli ensimmäisenä adventtina aukeaa Vatsasekaisin Kilinkolin -blogijoulukalenterin ensimmäinen luukku. Olkaahan kiltisti, tontutkin taitavat olla jo liikkeellä. 




Ps. Olethan jo osallistunut Filippiinejä koetelleen taifuunin uhrien auttamiseen? Auta lahjoittamalla itsellesi sopiva summa SPR:n lippaaseeni. Kiitokseksi auttamisesta arvon kaikkien marraskuussa lahjoittaneiden kesken 200 euron lahjakortin Iittalan myymälään. Lisätietoa lipaskeräyksestä ja arvonnasta löytyy >täältä<, ja lahjoittamaan pääset >tästä<.

Avainsanat: joulukalenteri, blogijoulukalenteri, joulukalenteri resepti joulu resepti, helppoja joulureseptejä

tiistai 19. marraskuuta 2013

AUTA TAIFUUNIN UHREJA


Reilu viikko sitten taifuunin uhriksi joutuneet filippiiniläiset tarvitsevat yhä apuasi.

Yli kaksi miljoonaa ihmistä on Haiyan-taifuunin jäljiltä humanitaarisen avun tarpeessa. Suomen Punainen Risti on lähettänyt katastrofialueelle terveysaseman, vedenpuhdistusyksikön sekä avustustyöntekijöitä. Filippiineillä tarvitaan kuitenkin yhä kipeästi apua, ja perusasioista on huutava pula.



Taifuunin uhrien auttaminen onnistuu myös kotisohvalta käsin. Lahjoita sopivaksi katsomasi summa perustamaani Suomen Punaisen Ristin nettilippaaseen. Pienestäkin summasta on apua, sillä esimerkiksi viidellä eurolla saa huovan kotinsa menettäneelle, ja kahdellatoista eurolla hygieniapaketin viisihenkiselle perheelle kolmen kuukauden tarpeiksi. Älä välitä asettamastani lippaan tavoitesummasta, tarkoitus on ylittää se – mielellään reilusti.  Lahjoittamaan pääset tästä tai sivubannerin lippaan kautta. Maksu suoritetaan verkkopankissa tai luottokortilla. 

Pieneksi kiitokseksi tärkeän asian tukemisesta arvon kaikkien marraskuun aikana lippaaseen lahjoittaneiden kesken 200 euron lahjakortin Iittalan myymälään. Lahjakortti on voimassa  kaikissa Suomen Iittala-myymälöissä sekä Iittala Outlet -myymälöissä. Myös kaikki aiemmin lippaaseen lahjoittaneet ovat mukana arvonnassa. Ilmoitan lahjakortin voittajalle henkilökohtaisesti voitosta joulukuun alussa. Ilmoitathan lahjoituksen tehdessäsi toimivan sähköpostiosoitteesi. 


EDIT 1.12.2013: Arvonta suoritettu ja lahjakortin voittajalle ilmoitettu voitosta. 

Fiskars Group lahjoittaa arvonnan palkinnon.


ELÄMÄÄ BLOGISTANIAN JÄLKEEN


Kiitos kaikille Blogistania-jaksoani kommentoineille – palaute on ollut todella positiivista, ja on ollut ihana huomata monien uusien lukijoiden löytäneen blogiini.  Jos olet täysin pihalla, mistä höpäjän, klikkaa alla olevan kuvan ja Yle Areenan kautta keittiööni.



tiistai 12. marraskuuta 2013

BLOGISTANIA LÄHESTYY


Tänään pärähtää ruutuun Yle Kakkosella esitettävä Blogistania-jaksoni, jossa kahvitellaan, kokkaillaan ja kikatetaan hermostuneesti. 



Tänään (YLE Kakkosella kello 19.30) esitettävän Blogistania-jakson myötä myös jokunen uusi tuttavuus löytänee blogiini. Haluankin toivottaa niin kaikki vanhat kuin uudet lukijani tervetulleiksi Vatsasekaisin Kilinkolin -blogin pariin. Toivottavasti viihdyt, löydät mieleisiä reseptejä kokeiltavaksesi ja palaat lukemaan turinoitani toisenkin kerran.

Uusille lukijoille kerrottaneen, että blogin hieman kummallinen nimi juontaa juurensa lapsuusaikaisiin leikkeihini. Minulla ja sisarellani oli leikkiravintola, jossa tarjoilimme varsin herkullisia annoksia, kuten mädätetyn kastemadon suolipullia. Kuppilan nimi oli tietysti Ravintola Vatsasekaisin Kilinkolin. Ihan yhtä eksoottisia makuja ei keittiössämme enää valmisteta, mutta intohimo kokkaamiseen ja ruokaan on säilynyt.

Keittiötouhujani voi seurata myös blogin Facebook-sivulla, jonne päivitän kuulumisia hieman blogia useammin. Halutessasi voit tilata blogipäivitykset myös suoraan sähköpostiisi oikeassa laidassa olevan lomakkeen kautta. Toki blogipäivitysten seuraaminen onnistuu myös Blogilistan tai Bloglovin´-palvelun kautta.

(Facebook tuppaa rajoittamaan tykkäämiesi sivustojen julkaisujen näkyvyyttä uutissivulla, joten mikäli mielit saada Vatsasekaisin Kilinkolin -päivitykset omalle uutissivullesi, valitse tykkäämisen jälkeen tykätty-nappulan alastulovalikosta kohta näytä uutisissa. Klikkaa tämän jälkeen asetukset-valikkoa ja valitse kohta kaikki päivitykset.)

Blogistania-jaksossa ihanaiset rouvat, lakeuksien ruokakuningattareksikin tituleerattu, Kaikki äitini reseptit -blogin Nanna sekä Kivistössä-blogin ehtoinen emäntä Mari saapuvat vieraikseni sekä sotkemaan keittiöni. Suurkiitos kumpaisellekin mukanaolosta! Lupaan jakaa myös jaksossa kokkailemani margaritasorbetin ohjeen heti toivuttuani illan tv-esiintymisestäni.

Pidetään peukut pystyssä, että leikkaaja on tehnyt työnsä kunnialla, ja puolituntiseen jaksooni on päätynyt muutakin kuin pelkkää hermostunutta kikatusta.

Avainsanat: blogistania 

sunnuntai 10. marraskuuta 2013

MITÄ TEHDÄ PÄIVÄYS-VANHASTA KERMASTA?


Kerma on useimmiten käyttökelpoista vielä päivän tai pari parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Päiväysvanhan kerman voi hyödyntää esimerkiksi leivonnassa.



Kermaa, kuten muitakaan elintarvikkeita, ei kannata heittää pois pelkän parasta ennen -päiväyksen umpeutumisen perusteella. Eviran ohjeistuksen mukaan elintarvikkeen tulee asianmukaisesti säilytettynä säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet vähintään parasta ennen -merkintään saakka. Tuotetta voidaan kuitenkin myydä tai käyttää vielä merkityn ajankohdan jälkeenkin. Pelkkien päivämäärien tuijottelun sijaan kannattaakin aina hyödyntää omaa maku- ja hajuaistia elintarvikkeen käyttökelpoisuuden selvittämiseksi. 

Rasvainen kerma paakkuuntuu helposti. Paakkuuntuminen ei kuitenkaan sinällään ole merkki tuotteen pilaantumisesta, vaan paakkuuntuneenkin kerman voi yleensä hyödyntää ruoanlaitossa tai leivonnassa. Pilaantuneen kerman sen sijaan tunnistaa esimerkiksi selvästi happamasta hajusta.

Varminta on kuitenkin käyttää päiväysvanha kerma kuumennettua joko ruoanlaitossa tai leivonnassa. Kokosin blogista löytyviä jälkiruokareseptejä, joissa voi käyttää myös päiväysmerkinnältään pari päivää vanhaa kermaa. Kaikissa listan resepteissä kerma myös kuumennetaan ruoanvalmistuksen yhteydessä. Mikäli käytät parasta ennen -päiväykseltään vanhentunutta kermaa, varmista aina myös aistinvaraisesti, että kerma on yhä käyttökelpoista.  

Päiväysvanhan kerman voit hyödyntää esimerkiksi seuraavien herkkujen valmistuksessa:




Lisää vinkkejä oman ruokahävikin pienentämiseksi löydät blogista hävikistä herkuksi -tunnisteen alta.



Avainsanat: mitä tehdä vanhasta kermasta, vanha kerma resepti, vanhentunut kerma mitä tehdä, 

perjantai 8. marraskuuta 2013

LEIPÄMUNAKAS


Pari päivää vanhasta leivästä syntyy herkullinen leipämunakas. Sopivan suolainen ja rasvainen munakas sopii loistavaksi dagen efter -aamiaiseksi tai isänpäivän brunssipöytään.

Päivänvanhasta leivästä valmistettu leipä- tai pullavanukas (englanniksi bread pudding) on suosittu herkku monessa maailman kolkassa. Usein vanukas kuorrutetaan siirapilla tai muulla makealla kastikkeella, mutta yhtä hyvin vanukkaasta voi tehdä suolaisen version. Suolainen vanukas kuitenkin kuulostaa omaan korvaani niin hassulta sanaparilta, että kutsun vanukastani mieluummin leipämunakkaaksi.



Suolainen ja rasvainen pekoni maustaa ja mehevöittää jo hieman kuivahtaneet leipäpalat, ja trendikäs lehtikaali sopii hyvin pekonin makupariksi. Kaikkia leipäpaloja ei kannata hukuttaa munamaidon sekaan, sillä rapsakat leipäpalat antavat munakkaalle mukavaa purutuntumaa. Erityisen hyvältä leipämunakas maistui Gloria Blog Awards -juhlahumun jälkeisenä aamuna viime viikonloppuna.

Leipämunakas on myös hävikkiruokaa parhaimmillaan. Kuivahtaneen leivän lisäksi munakkaaseen voi hukuttaa muitakin jääkaapin jämiä, kuten vihanneksia ja juustonkannikoita. Sovella oman mielesi ja jääkaappisi sisällön mukaan, sen takia reseptikin on sopivan suurpiirteinen.

LEIPÄMUNAKAS (SUOLAINEN LEIPÄVANUKAS) kahdelle­–kolmelle

  • 4–5 paksuhkoa siivua vaaleaa leipää 
  • noin 130 g (luomu)pekonia 
  • (öljyä) 
  • noin 100 g lehtikaalia  
  • 1 valkosipulinkynsi 
  • 4 munaa 
  • 1 dl maitoa 
  • noin 30 g parmesanjuustoa 
  • suolaa 
  • pippuria

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

Saksi pekoni kylmälle pannulle. Kuumenna ja anna pekonin paistua rapeaksi omassa rasvassaan. Jos käyttämässäsi pekonissa on vähänlaisesti rasvaa, lisää tarvittaessa loraus öljyä.

Poista lehtikaalista ruodit ja revi lehdet hieman pienemmiksi. Silppua valkosipulinkynsi. Lisää lehtikaali ja valkosipuli pannulle pekonin ollessa kypsää ja rapeaa. Paista pari minuuttia.

Leikkaa leipäviipaleet särmiltään parisenttisiksi kuutioiksi. Raasta parmesanjuusto.

Riko munat kulhoon ja sekoita niiden rakenne rikki. Lisää maito, ¾ raastetusta parmesanjuustosta sekä ripaukset suolaa ja pippuria.

Kippaa pekoni­–lehtikaaliseos sekä leipäkuutiot uuninkestävään vuokaan. Sekoita ja kaada päälle munaseos. Ripottele päälle myös loput juustosta.

Paista 180-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. 


Avainsanat: suolainen munakas, helppo aamiaismunakas, mitä brunssille, brunssi resepti, bread pudding resepti, mitä lehtikaalista, food spill, ruokahävikki, mitä vanhentuneesta leivästä, kuiva leipä resepti

keskiviikko 6. marraskuuta 2013

BANAANIKAKKU


Hedelmät ovat MTT:n tutkimusten mukaan poisheitettävien ruokien kärjessä. Ylikypsät banaanit kannattaa kuitenkin hyödyntää esimerkiksi leivonnassa.

Ulkomaalaiset usein ihmettelevät, miksi suomalaiset syövät banaaninsa raakana. Kypsän banaanin tunnistaa keltaisesta kuoresta sekä ruskeista pilkuista. Pilkullinen banaani, puhumattakaan täysin ruskeasta, on monen mielestä jo pilalla, mutta sopii silti täydellisesti leivontaan tai esimerkiksi smoothie-juoman makeuttajaksi.



MTT:n tutkimusten mukaan kodeissa heitetään eniten pois kotiruokaa, vihanneksia, maitotuotteita, leipää sekä hedelmiä ja marjoja. Tarkoitukseni onkin näin hävikkiviikolla antaa vinkkejä juurikin näiden eniten poisheitettävien tuotteiden käyttöön, miten hyödyntää kuivahtaneet leivänkannikat, paakkuuntuneet kermat sekä tummuneet banaanit.

Pähkinöillä ryyditettyyn banaanikakkuun ei kannata missään nimessä käyttää hedelmähyllyn vihertäviä banaaneja. Sen sijaan mitä pilkullisempi banaani, sitä mehevämpi kakusta syntyy. Tähän kakkuun voi siis surutta upottaa täysin tummuneetkin hedelmät. Ei haittaa vaikka jogurttikin olisi hieman hapantunutta ja jogurtin voi hyvin korvata myös piimällä.



BANAANIKAKKU (noin 1,8 litran vetoiseen tornivuokaan)

  • 4 dl vehnäjauhoja 
  • 1 tl kanelia 
  • ripaus (noin ¼ tl) jauhettua neilikkaa 
  • ripaus (noin ¼ tl jauhettua inkivääriä tai pomeranssinkuorta 
  • ripaus suolaa 
  • 1 tl ruokasoodaa 
  • 1 tl leivinjauhetta 
  • 1 tl vaniljasokeria 
  • ½ dl fariinisokeria 
  • 1 ½ dl sokeria 
  • 2 munaa 
  • 1 dl pähkinöitä (esimerkiksi sekaisin manteleita, saksan-, cashew- ja hasselpähkinöitä) 
  • 1 dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua) 
  • 1 prk (200 g) maustamatonta jogurttia (tai piimää) 
  • 3 kypsää banaania 
  • (öljyä ja korppujauhoja kakkuvuokaan)


Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Öljyä ja korppujauhota kakkuvuoka.

Paahda pähkinöitä hetki kuumalla ja kuivalla pannulla. Sekoittele pähkinöitä paahtamisen ajan, jotteivät ne pala. Kumoa pähkinät leikkuulaudalle ja rouhi veitsellä pienemmiksi.

Vaahdota munat, sokeri ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Sekoita kuivat aineet (jauhot, mausteet, ruokasooda, leivinjauhe sekä vaniljasokeri) keskenään.

Muussaa banaanit haarukalla.

Sekoita öljy sekä jogurtti kevyesti sekoittaen muna­–sokerivaahdon sekaan. Lisää taikinaan myös jauhoseos sekä lopuksi banaanimössö ja pähkinät.

Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 60 minuuttia. 



maanantai 4. marraskuuta 2013

JAUHELIHAKEITTO – ARKIHERKKU 20 MINUUTISSA


Perinteinen jauhelihakeitto lämmittää koleassa syyssäässä. Kattilallinen herkullista keittoa syntyy parissakymmenessä minuutissa.


Jauhelihakeitto on yksi kouluruokien klassikoista. Mauttomanpuoleisista vihannespaloista huolimatta muistelen keiton maistuneen suurimmalle osalle koulutovereistani. Hyvistä raaka-aineista valmistettuna keitto kohoaa uudelle tasolle, sillä vastakorjatun sadon juurekset ovat vielä täynnä makua ja väriä. Keitto valmistuu mausteita lukuun ottamatta helposti myös kokonaan kotimaisista raaka-aineista.

En meinannut ensin itsekään uskoa kattilallisen keittoa syntyvän alle 20 minuutissa. Hyvä kuorimaveitsi kuitenkin helpottaa ja nopeuttaa huomattavasti juuresten käsittelyä. Fiskarsin Functional Form -sarjan kuorimaveitsi istuu käteen tukevasti, lisäksi sillä selviää suuremmastakin perunateatterista rakoitta.



JAUHELIHAKEITTO (neljälle)

  • 1 sipuli 
  • 2 valkosipulinkynttä 
  • noin viiden sentin pätkä tuoretta chiliä 
  • 1 kevätsipuli varsineen 
  • 3 isoa, kiinteää perunaa 
  • 2 porkkanaa 
  • pieni nauris 
  • pieni palsternakka 
  • 1 pussi (200 g) kotimaisia pakasteherneitä 
  • 2 laakerinlehteä 
  • kymmenkunta mustapippuria 
  • ½ litraa lihalientä (tai ½ litraa vettä + lihaliemikuutio) 
  • litra vettä 
  • neljänneskilo vähärasvaista jauhelihaa (tässä hirvi–possujauhelihaa) 
  • öljyä  
  • suolaa ja mustapippuria jauhelihan maustamiseen 
  • tuoretta lehtipersiljaa


Laita vesi ja lihaliemi kiehumaan. (Jos käytät liemikuutiota, lisää se veteen.)

Kuori juurekset ja leikkaa ne sopiviksi suupaloiksi. Jätä perunat hieman muita juureksia suuremmiksi, sillä ne kypsyvät muita nopeammin. Silppua myös kevätsipuli.

Lisää juurekset, kevätsipulisilppu, mustapippurit sekä laakerinlehdet kattilaan veden kiehuessa.

Silppua sipuli, valkosipulinkynnet sekä chili. Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä ja lisää jauheliha pannulle. Ruskista jauheliha ja lisää lihan sekaan silputtu sipuli, valkosipuli ja chili. Mausta liha suolalla ja pippurilla.

Juuresten ollessa kypsiä, lisää kattilaan herneet. Keitä pari minuuttia, mikäli herneet ovat lisättäessä jäisiä. Lisää lopuksi kypsä jauheliha ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa keiton sekaan suolaa.

Saksi valmiin keiton päälle reilusti tuoretta lehtipersiljaa ja tarjoa keitto ruisleivän kera.


Yhteistyössä Fiskars.

Avainsanat: jauhelihakeitto resepti, helppo arkiruoka resepti, mitä tehdä jauhelihasta, jauheliha resepti ohje

sunnuntai 3. marraskuuta 2013

HÄVIKKIVIIKKO 4.–10.11.


Marraskuun ensimmäisellä viikolla vietetään valtakunnallista hävikkiviikkoa, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota poisheitettävän ruoan määrään.

Kuluttajaliitto on julistanut marraskuun ensimmäisen viikon valtakunnalliseksi hävikkiviikoksi. Viikon tavoitteena on jakaa vinkkejä ja tietoa ruokahävikin vähentämiseksi. Ensimmäistä kertaa vietettävästä hävikkiviikosta on tarkoitus tehdä jokavuotinen tapahtuma.

Tämänpäiväiset kypsät banaanit ovat ylihuomisen ylikypsiä banaaneja.

”Nelihenkisen perheen ruokahävikki on satakunta kiloa vuodessa, mikä vastaa viidensadan euron kauppalaskua”

Suomalaiset heittävät vuodessa henkeä kohden keskimärin 22–30 kiloa ruokaa roskiin. Nelihenkisen perheen ruokahävikki on siis satakunta kiloa vuodessa, mikä vastaa noin viidensadan euron kauppalaskua. Kotitalouksissa syntyvän hävikin lisäksi ruokajätettä syntyy myös ravintoloissa, vähittäis- ja tukkukaupoissa sekä elintarviketeollisuudessa. Kaiken kaikkiaan ruokahävikkiä arvioidaan syntyvän vuosittain noin 400 miljoonaa kiloa, eli 74 kiloa jokaista suomalaista kohden. Omissa keittiöissämme syntyy kuitenkin merkittävin osa – eli yli kolmannes – kokonaishävikistä.



Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) mukaan kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta heitetään pois jopa 10–15 prosenttia. Kukkaron lisäksi ruoan poisheittäminen kuormittaa myös ympäristöä, sillä ruoka on tuotettu, kuljetettu ja prosessoitu täysin turhaan.  Vähittäis- ja tukkukaupan sekä elintarviketeollisuuden hävikkiin on yksittäisen ihmisen hankala vaikuttaa. Sen sijaan jokaisen on syytä ottaa syyniinsä omat kulutustottumuksensa sekä käyttäytymisensä


Maitotuotteet ovat poisheitettävien tuotteiden kärjessä.



Kuivahtanut leipä – uhka vai mahdollisuus?


MTT:n tutkimusten mukaan kodeissa heitetään eniten pois kotiruokaa, vihanneksia, maitotuotteita, leipää sekä hedelmiä ja marjoja. Tarkoitukseni onkin näin hävikkiviikolla antaa vinkkejä juurikin näiden eniten poisheitettävien tuotteiden käyttöön: miten hyödyntää kuivahtaneet leivänkannikat, paakkuuntuneet kermat sekä tummuneet banaanit. Lisäksi listasin kuusi keinoa, joiden avulla voi yrittää laittaa omaa ruokahävikkiään kuriin. Paljasta toki kommenttiboksissa omat vinkkisi ja konstisi hävikin pienentämiseksi. Seuraa myös ruokabloggaajien ylläpitämää Hävikistä herkuksi -Facebook-sivua, johon päivittyy tasaiseen tahtiin erilaisten tähteiden tuunausideoita.

Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseksi: 

1. Käytä aistejasi

Parasta ennen tai viimeinen käyttöpäivä -merkinnät eivät aina kerro, onko tuote vielä käyttökunnossa. Joissain elintarvikkeissa myös rakenne saattaa muuttua, vaikkei tuote olisikaan vielä sinänsä pilalla. Käytä haju- ja makuaistejasi – mikäli tuote ei haise tai maistu epäilyttävältä, on se useimmiten ok syötäväksi. Parasta ennen -merkintä tarkoittaa tuotteen vähimmäissäilyvyysaikaa, ja usein tuote on käyttökelpoinen päiväyksen jälkeenkin. Viimeinen käyttöpäivä -merkintää sen sijaan käytetään herkästi pilaantuvissa tuotteissa – toisaalta kannattaa muistaa, etteivät nekään pilaannu tietyllä kellonlyömällä.

2. Suunnittele ja käytä mielikuvitustasi 

Ruokalistojen suunnittelulla on merkittävä vaikutus ruokahävikin syntymiseen kotioloissa. Suunnittele viikon ruokalista niin, että voit hyödyntää mahdolliset tähteet seuraavan päivän ruoanvalmistuksessa. Jämäperunamuusi sujahtaa sujuvasti kasvissosekeiton sekaan, ja sosekeiton tähteistä syntyy maukkaita rieskoja. Erilaiset kastikkeet sopivat usein esimerkiksi lämpimien iltapalaleipien täytteiksi.

3. Vältä hetken mielitekoja, äläkä mene nälkäisenä kauppaan

Valmista ruoka niistä aineksista, joita löytyy valmiina kotoa, äläkä anna hetkellisten mielitekojen muuttaa ruokasuunnitelmiasi. Syö tai jatkojalosta myös edellispäiviltä jääneet tähteet ennen kuin alat valmistaa uutta ruokaa, vaikka tekisikin mieli syödä jotain aivan muuta. Älä myöskään mene nälkäisenä kauppaan, sillä silloin tulee helposti tehtyä täysin turhia heräteostoksia.

4. Kokkisodi kaapin löydöistä

Jätä toisinaan kauppareissu väliin ja haasta itsesi tai puolisosi valmistamaan ruokaa kaapeista löytyvistä tuotteista. Monesti parhaimmat oivallukset syntyvät juurikin näin, pienen paineen alla!

5. Älä jemmaa ruokia jääkaapin perälle

Älä piilota jämiä läpinäkymättömiin rasioihin jääkaapin perälle, vaan raivaa jääkaapista hylly ja nimeä se vaikkapa hävikkihyökkäyshyllyksesi. Säilytä ruokien jämät sekä helposti pilaantuvat tuotteet kyseisellä hyllyllä. Näin näet jo ensisilmäyksellä jääkaapinoven avatessasi, onko tarvetta ryhtyä hävikkihyökkäykseen.

6. Syötä jämät perheen miespuoliselle

Olen oppinut, etteivät miehet ole yleensä turhan kranttuja ruoan suhteen tai alttiita hetken mieliteoille. Jos siis eilisen jämät eivät maistu itsellesi, pakkosyötä ne muille perheenjäsenillesi. 



Avainsanat: ruokahävikki, hävikkiviikko, miten pienentää ruokahävikkiä, foodspill
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...