torstai 24. lokakuuta 2013

HELLA & HERKKU


Hyvää pastaa, oliiviöljyä tai muita välimerellisiä herkkuja kaipaavan on syytä poiketa Helsingin Töölöön. Museokadulle avatussa puodissa on aidon italialaisen herkkukaupan tunnelmaa.



Helsingin Töölöön on auennut ihastuttava pieni herkkukauppa, jonka tiskin takana häärää unelmansa toteuttanut yrittäjä. Italialaisille mauille sydämensä menettänyt Anna päätti hankkia oman hintalappukoneen ja pistää kauan haaveilemansa puodin pystyyn. Lopputuloksena on kauniisti sisustettu, valoisa herkkukauppa, josta tuskin kukaan hyvää ruokaa rakastava onnistuu poistumaan tyhjin käsin. Kauppiaaksi ryhtynyt Anna valottaa yrityksensä syntytarinaa myös omassa Soul Kitchen -blogissaan.

Hella & Herkussa on kattava napolilaisten pastojen valikoima. Pastahyllystä löytyy myös italialaisia gluteenittomia pastoja. Näiden lisäksi hyllyiltä löytyy muun muassa pasta- ja pitsataikinoihin hyvin soveltuvaa erikoishienoa 00-jauhoa, risottoriisiä (kuulemma kolmen tähden Michelin-kokki Heston Blumenthalsin suosikkiriisiä), paljon erilaisia öljyjä, tahnoja, Amedein suklaata sekä keramiikkaa ja keittiötekstiilejä. Jokainen puodin hyllyyn päätynyt tuote on läpäissyt Annan tarkan seulan. Kauniiden pullojen ja purnukoiden lisäksi tuotteet ovat ennen kaikkea toimivia ja hyvänmakuisia. Asiakkaana kannattaa ehdottomasti ottaa vastaan kauppiaan tarjoamat maistiaiset, hyödyntää Annan tietämys tuotteista ja kysellä vinkkejä niiden käyttöön. Kauppiaalle kannattaa myös vinkata, jos etelänmatkalta on jäänyt mieltä kaihertamaan jokin ihana makumuisto, joka voisi sopia puodin hyllyyn. Sillä suuren sydämen lisäksi kauppiaalta löytyy myös halua kuunnella ja toteuttaa asiakkaidensa toiveet.










Hella & Herkku 

Museokatu 15 
00100 Helsinki

Auki ma–pe 10–18, la 11–15



maanantai 21. lokakuuta 2013

LOHIPASTA VARTISSA


Myös kotiruoka voi olla pikaruokaa. Kermainen lohipasta syntyy parhaimmillaan alle vartissa.

Munakellon pärähtäessä vartin merkiksi, olin jo kuvaamassa valmista pasta-annosta. Lohipastan valmistamiseen kului itseltäni 11 minuuttia, tosin samalla ehdin saada keittiön sellaisen pyörremyrskyn valtaan, että sen siivoamiseen meni lähemmäs puoli tuntia. Induktiolietemme tehotoiminnolla kahden vesilitran keittämiseen ei kulunut neljää minuuttia kauempaa. Tavallisellakin liedellä kokatessa pastan saa pöytään lähes vartissa, mikäli käyttää nopeasti kypsyvää tuorepastaa. Kokemattomampikin kauhanpyörittäjä pyöräyttää pasta-annoksen parissakymmenessä minuutissa. 

Lohipasta on keittiössämme tuttu näky. Se on osoittautunut monta kertaa kurnivan vatsanpohjan pelastukseksi. Pasta on simppeli ja nopea valmistaa, minkä lisäksi ainekset löytyvät yleensä pienenkin lähikaupan valikoimasta.




Myös terävät veitset ja hyvät välineet nopeuttavat – ja ennen kaikkea helpottavat – ruoanlaittoa. Ainakin osittain ruoanlaitto on välineurheilua. Fiskarsin Functional Form -ruoanlaittovälineet – paitsi tunnustavat Lahden Reippaan legendaarisia värejä – ovat ainakin meidän keittiössämme testattu myös erittäin toimiviksi. Pidän varsinkin tuotteiden hyvin käteenistuvista kahvoista, joista ote ei lipsu vähän kovemmassakaan vauhdissa. Fiskarsin Facebook-sivuilla voi muuten käydä tutustumassa Jennin, Hannan sekä Johannan  mahtaviin kokkailuvideoihin ja osallistua samalla Fiskars-tuotteiden arvontaan. 

NOPEA LOHIPASTA (kolmelle–neljälle)

  • noin 70 g spagettia per ruokailija
  • merisuolaa pastaveteen 

  • 1 valkosipulinkynsi 
  • 3–4 kevätsipulin vartta  
  • loraus öljyä 
  • 2 dl (ruoka)kermaa 
  • ½ kasvis- tai kalaliemikuutio 
  • puolikkaan limetin mehu + puolikkaan limetin kuori raastettuna 
  • 1 tl dijon-sinappia 
  • rouhaisu mustapippuria myllystä 
  • noin 150 g kylmäsavulohta 
  • tuoretta tilliä


Laita pastavesi kiehumaan ja lisää veteen suolaa. Lisää pasta kiehuvaan veteen ja kypsennä pastaa paketin ohjeen mukaan.

Silppua valkosipulinkynsi sekä sipulinvarret ja kuullota niitä kevyesti öljyssä. Lisää kasvisliemikuutio ja pieni tilkka vettä. Anna liemikuution sulaa pannulla, lisää kerma, limetin raastettu kuori ja mehu sekä sinappia. Mausta mustapippurilla.

Silppua kylmäsavulohi sopiviksi suupaloiksi ja saksi tilli silpuksi. Lisää lohipalat ja tilli kastikkeen sekaan pastan ollessa kypsää. Kippaa lopuksi myös valutettu pasta kastikkeen joukkoon ja sekoita. 

Yhteistyössä Fiskars.

Avainsanat: helppo pastaruoka, lohipasta ohje, pasta kylmäsavulohi resepti, helppo lohispagetti

maanantai 14. lokakuuta 2013

AAMIAISOMELETTI


Omeletti kruunaa aamiaispöydän, mutta sopii yhtä hyvin myös lounaaksi tai iltapalaksi.

Kesällä vietimme ihanat pari päivää Nellen perheen luona kauniissa saaristossa. Sanomattakin lienee selvää, että visiitti oli myös erittäin herkullinen kaikkine ihanine grilliherkkuineen. Aamulla kaivauduttuamme vierasmajasta, oli Nelle loihtinut aamiaispöytään valtavan hyvän munakkaan – ehkä parhaimman koskaan syömäni. Saaristovisiitin jälkeen meillä on monen monta kertaa tehty jonkinlainen toisinto Nellen omeletista. Munakkaan ainekset löytyvät kaapistamme melkein aina, ja omeletti onkin aamiaisen lisäksi pelastanut kurnivan vatsan monesti myös lounas- tai ilta-aikaan.



OMELETTI kahdelle (osana aamiais- tai brunssipöytää useammallekin)
  • 4 munaa 
  • 1 rkl vettä 
  • pyöräytys mustapippuria myllystä 
  • loraus öljyä 
  • 3 siivua ilmakuivattua kinkkua (tai esim. Schwarzwaldinkinkkua) 
  • 2 rkl smetanaa tai ranskankermaa
  • 1 avokado 
  • 1 tomaatti (tai kourallinen kirsikkatomaatteja) 
  • runsaasti lehtipersiljaa tai korianteria

Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää vesitilkka ja pyöräytä sekaan mustapippuria.

Kuumenna halkaisijaltaan noin 20-senttinen paistinpannu ja lorauta sille öljyä. Lisää munat. Peitä pannu kannella ja vähennä lämpöä. Kun omeletti on hieman hyytynyt, aseta kinkkuviipaleet munakkaan pinnalle. Paista omeletti lähes kypsäksi miedolla lämmöllä. Omaan makuuni omeletti saa jäädä pinnalta jopa hieman raa’aksi.

Pilko tomaatti ja avokado sopiviksi suupaloiksi.

Liu’uta omeletti pannulta lautaselle. Levitä omeletin päälle smetana tai ranskankerma sekä tomaatti- ja avokadopalaset. Saksi päälle runsaasti lehtipersiljaa tai korianteria. 



Avainsanat: omeletti aamiainen, munakas ohje, helppo omeletti resepti, avokado resepti

lauantai 5. lokakuuta 2013

SYÖ!MÄÄN!


Tänäkin syksynä SYÖ!-kampanja valtaa liudan ravintoloita. Kampanjassa on mukana 37 ravintolaa, joista saa kahden viikon ajan annoksia kympillä.


SYÖ!-kampanja on City-lehden sekä ravintoloiden yhteistempaus paremman ruoan puolesta. Mukana kampanjassa on 37 ravintolaa, joista jokainen tarjoaa kahden viikon ajan annoksia kymmenen euron hintaan. Helsinkiläisravintoloiden lisäksi kampanjassa on mukana ravintoloita myös Espoosta, Vantaalta, Porvoosta, Turusta ja Tampereelta.

Sain arvottavakseni kolme kympin kolikkoa, jotka oikeuttavat kampanja-annokseen vapaavalintaisessa, kampanjassa mukana olevassa helsinkiläisravintolassa. Arvottavat kolikot eivät siis valitettavasti käy muiden kaupunkien SYÖ!-viikoille. Osallistu arvontaan jättämällä kommentti tähän postaukseen. Kommentissa voit esimerkiksi kertoa, mikä kampanja-annoksista vaikuttaa kaikista houkuttelevimmalta. Jätä kommenttisi perään myös sähköpostiosoitteesi, mikäli yhteystietojasi ei saa ongittua nimimerkkisi kautta.

Osallistumisaika arvontaan umpeutuu maanantaina 7.10. klo 12, jolloin myös suoritan arvonnan. Onnea arvontaan!

City-lehti tarjoaa arvonnan palkinnot.

perjantai 4. lokakuuta 2013

KOKKISOTAA JA
HERLEVIN HERKKUJA


Samsungin jaettavassa kiertoilmauunissa onnistuu useamman ruokalajin kypsennys samanaikaisesti eri lämpötiloissa. Leivo vaikkapa syksyisen keiton kylkeen pellillinen focacciaa samalla, kun keitto hautuu uunin alaosan lempeässä lämmössä.

Osallistuin jokin aika sitten Blogiringin järjestämään tilaisuuteen, jossa testasimme illan isännän, Akseli ”top chef” Herlevin, johdolla Samsungin uutuusuuneja. Samsungin Dual Cook -kiertoilmauunin voi jakaa kahteen osaan, jolloin uunissa onnistuu kahden eri ruokalajin kypsennys samanaikaisesti. Uuni jaetaan tällöin lämpöeristetyllä levyllä, ja ruokalajit voi kypsentää myös eri lämpötiloissa. Uunista voi lämmittää myös pelkästään ylä- tai alaosan, jolloin säästyy myös sähköä lämmitettävän tilan ollessa tavallista pienempi.
Itse valmistaisin tuplauunissa esimerkiksi italialaista häränhäntäkeittoa, jonka kylkeen leipoisin pellillisen focacciaa. Häränhäntäkeiton kannattaa antaa muhia uunissa miedossa lämmössä, kunnes liha irtoaa luista lähes itsestään. Iso kattila tai valurautapata ei mahdu uuniin sen ollessa jaettuna kahteen osaan, mutta häränhäntäkeiton voi hyvin valmistaa myös laakeassa, foliolla peitetyssä uunivuoassa. Paista focaccia keiton kylkeen uunin yläosassa juuri ennen keiton valmistumista. 

KOKKISOTA HERLEVIN HERKUISTA 

Blogiringin Samsung-iltamissa joukkuejohtajamme Raakel Lignell sekä White Trash Disease -Nata jakoivat meidät kaksitoista bloggaajaa kahteen ryhmään. Kumpaisenkin ryhmän tehtävänä oli joukkuejohtajansa avustuksella loihtia toisinnot Akselin ennakkoon valmistamista annoksista. Reseptejä tai listaa tarvittavista raaka-aineista emme saaneet, mutta tarkan maistelun jälkeen pääsimme aika hyvin kärryille Herlevin herkuista. Minä ja Nanna otimme vastuullemme ryhmämme pääruoan – eli höyrytetyn lohen, kapriskastikkeen, kukkakaalipyreen sekä lämpimän parsasalaatin – valmistamisen. Niinhän siinä kävi, että annetussa ajassa ei kaikki mennyt aivan putkeen, tuli kiire, ensimmäinen versio lohesta  paistui ylikypsäksi ja jälkimmäinen jäi lähes sashimiksi. Kastikkeenkin ehdin polttaa kertaalleen. Tiukan taistelun tuloksena joukkueemme vei kuitenkin voiton, ja ilta oli muutenkin kaikenkaikkeaan oikein herkullinen. Bloggaajakollegoita oli ihana tavata, ja ihastuttava duo Eva & Manu viimeistelivät onnistuneen illan.  

Akseli opetti tuplauunin salat.

Joukkueenjohtajat Nata ja Raakel. 
Tarkkana kuin porkkanat maistelemassa Akselin loihtimia annoksia. 
Tadaa! Pääruoka valmiina. Annoskoko ei ihan noudata yleistä standardia.


Voittajien on helppo hymyillä! – Hyvä meidän joukkue!









Ilta päättyi illalliseen sekä Evan & Manun sulosäveliin.


Kuvat: Satu Kemppainen



Ps. Samsungin sivuilla on kilpailu, jossa voit voittaa Samsung Dual Cook -tuplauunin omaksesi! Minä ainakin aion osallistua. 

Yhteistyössä Samsung.


keskiviikko 2. lokakuuta 2013

HYVIN PYYHKII


Paria poikkeusta lukuun ottamatta keittiöpyyhesuosikkini koostuvat mustavalkoisesta sekä harmaan eri sävyistä – vähän niin kuin meikäläinenkin. 



tiistai 1. lokakuuta 2013

MARIANNE-SUKLAAKAKKU


Mikäli kalsea syyskeli tuppaa masentamaan, suosittelen laittamaan leipoen. Suklaakakkupalasen kera on nimittäin aika kiva hautautua lämpimään sohvannurkkaan herkuttelemaan.

Löysin kaapinperältä lapsuudenaikaisen reseptikansioni, jonne olen varsin seikkaperäisesti kirjannut ylös monet tärkeät ohjeet. Ohjeiden seasta löytyi monta vanhaa – ja jo unohtamaani – bravuuriani. Kansion välistä tipahti myös muistilappuselle rustaamani Marianne-suklaapalojen ohje. Muistan kirjanneeni reseptin ylös monta vuotta sitten serkkuni rippijuhlissa, jossa kyseisiä herkkupaloja oli tarjolla.

Tuunasin alkuperäistä ohjetta hieman ja muutin reseptin gluteenittomaksi. Näin ollen kakku sopii mainiosti myös gluteenia tai muuten vain viljoja välttäville. Gluteenittomille ohjeille kun tuppaa itselläkin olemaan silloin tällöin tarvetta. 

MARIANNE-SUKLAAKAKKU (gluteeniton) 

(noin 28-senttiseen irtopohjavuokaan)

  • 150 g tummaa suklaata 
  • 150 g (suolatonta) voita 
  • 2 ½ dl sokeria 
  • 3 munaa 
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl perunajauhoja 
  • 1 dl mantelijauhoja 
  • 1 pussi (150 g) Marianne Crush -karkkimurskaa tai vastaava määrä Marianne-karkkeja murskattuna

  • tarjoiluun kermavaahtoa 

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Vuoraa (halkaisijaltaan noin 28-senttinen) irtopohjavuoka leivinpaperilla.

Sulata voi pienessä kattilassa tai kasarissa. Pilko suklaa ja lisää se voisulan sekaan. Sekoittele miedolla lämmöllä kunnes suklaa sulaa.

Vaahdota munat, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita hieman jäähtynyt voi–suklaaseos varovasti vaahdon sekaan.

Sihtaa peruna- ja mantelijauhot taikinan sekaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi karkkimurska.

Kaada seos kakkuvuokaan ja kypsennä uunin keskitasolla noin 35 minuuttia.

Jäähdytä ja tarjoa kermavaahdon kera.

Parhaimmillaan kakku on seuraavana päivänä, joten ihan kaikkea ei kannata syödä kerralla.

Avainsanat: mutakakku ohje, marianne kakku, mitä tehdä marianne crushista, marianne leivonta, helppo suklaakakku resepti, gluteeniton leivonta ohje, helppo gluteeniton kakku, gluteeniton suklaakakku, viljaton kakku, suklaakakku ilman gluteenia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...