torstai 26. syyskuuta 2013

KALAKUKKOA VIINISSÄ


Voin kuvitella niin savolaisten kuin EU:n virkamiestenkin kihisevän kiukusta. Menin nimittäin törkeästi rikkomaan Euroopan unionin neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2082/92 kolmannentoista artiklan ensimmäistä kohtaa nimetessäni leipomukseni erheellisesti kalakukoksi.


Strömsö-tv-sarjastakin tuttu kokki Michael Björklund haastoi Ruotsin, Norjan ja Suomen bloggaajat kokkaamaan Cono Sur Bicicleta -viinille pohjoismaista makuparia. Pääraaka-aineeksi sai valita joko perunan, omenan, lohen tai lampaan. Suomalaisista kisaajista kutsutaan myöhemmin syksyllä kaksi Tukholmassa järjestettävään finaaliin, jonka pääpalkintona lennätetään toinen bloggareista Cono Sur -viinitilalle Chileen.

Maisteltuani kisaviinit, päädyin Riesling-rypäleestä valmistettuun valkoviiniin, joka on mukavan hedelmäinen ja omaan makuuni juuri sopivan hapokas. Päädyin tekemään viinille makuparin lohesta. Leipomukseni esikuvana on perinteinen savolaisherkku, kalakukko, jonka päivitin vuoteen 2013. Oikeastihan luomustani ei sovi kutsua kalakukoksi, sillä kalakukolle – kuten myös sahdille sekä karjalanpiirakalle – on myönnetty EU:n aito perinteinen tuote ­(ATP) -nimisuoja, eikä oma kukkoni nyt aivan täytä perinteisen kalakukon valmistuksen kriteerejä. Jotteivät savolaislukijani laita blogiani kuitenkaan boikottiin, kerron puolustuksekseni, etten ollut tietoinen kalakukon nimisuojasta osallistuessani kilpailuun.

Alkupalaksi tekemistäni pienistä kukoista tuli kuitenkin niin hyviä, että ne takuulla sulattavat nyrpeimmänkin EU-byrokraatin sydämen. Kukkojen pohjan leivoin riihiruisjauhoista, joissa on ihana savun aromi ja täytteeseen käytin tavallisen lohen lisäksi myös kylmäsavustettua lohta tuomaan lisämakua ja suolaisuutta. Kalakerroksen alle sipaisin kerroksen limetillä maustettua mascarpone-juustoa. Lohikukkoni tarjoillaan valkoviinipohjaisen, sopivasti hapokkaan, kastikkeen sekä Cono Sur Bicicleta Riesling -valkoviinin kera.
  
Halutessasi voit tehdä kukosta myös suuremman version, silloin aineet kannattaa tuplata ja taikina kaulia pellille tai piirasvuokaan isoksi pyöryläksi. Kalakukon voi tarjota myös ilman kastiketta; sellaisenaan se sopii mainiosti esimerkiksi evääksi metsäretkelle. Viinipullo toki kannattaa pakata metsäänkin mukaan.


Käy äänestämässä reseptiäni Cono Sur -kampanjasivulla ja tutustu samalla myös muihin huikeisiin kilpailuresepteihin. Äänestysaikaa on 11.10. saakka. Äänestäneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja. 

KALAKUKKOA VIINISSÄ (alkuruoaksi neljälle)


Kalakukon kuoritaikina:
  • ¾ dl kylmää vettä
  • ½ tl suolaa
  • ¼ dl vehnäjauhoja
  • 1 ½ dl riihiruisjauhoja
  • 20 g voita

 Kalakukon täyte:
  • 4 rkl mascarpone-juustoa
  • 1 limetti (mehut puristettuna, puolikkaan limetin kuori raastettuna)
  • 1 rkl tilliä
  • 200 g lohifileetä
  • 100 g kylmäsavulohta
  • suolaa


Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.

Valmista kuoritaikina. Mittaa jauhot sekä suola kulhoon. Kaada päälle kylmä vesi ja sekoita. Vaivaa taikinan sekaan huoneenlämpöinen voi.

Jaa taikina neljään osaan ja pyöräytä osat palloiksi. Kauli palloista ohuita pyöreitä tai soikeita, halkaisijaltaan noin 12-senttisiä lettuja.

Sekoita mascarponejuuston sekaan puolikkaan limetin mehu ja raastettu kuori sekä tilli.

Leikkaa lohifileestä ohuita siivuja. Mausta lohisiivut puolikkaan limetin mehulla sekä suolalla. Siivuta tarvittaessa myös kylmäsavulohi.

Nosta kuoriletut uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä nokare mascarponetahnaa jokaiselle kuorelle.  Jätä pari senttiä vapaata kuoriletun reunoille. Asettele juuston päälle vuorotellen siivuja molemmista lohista. Rypytä lopuksi reunat.

Paista 250-asteisen uunin alatasolla ensin 10 minuuttia, sitten 200-asteessa 15 minuuttia. Tarjoa voi–viini-kastikkeen kera.

VALKOVIINIKASTIKE


  • 1 salottisipuli
  • 1 dl Cono Sur Bicicleta Riesling -valkoviiniä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 laakerinlehti
  • 5 kokonaista mustapippuria
  • 2 rkl kuohukermaa
  • 100 g kylmää voita kuutioituna


Silppua sipuli hienoksi. Laita kattilaan sipulisilppu, viini, viinietikka, laakerinlehti sekä mustapippurit. Keitä seosta hiljalleen, kunnes nestettä on jäljellä noin 2 ruokalusikallista

Siivilöi ja kaada siivilöity liemi takaisin kattilaan. Lisää kerma ja anna seoksen kiehahtaa. Vähennä levystä lämpöä ja vispaa kastikkeen sekaan voikuutiot pienissä osissa. Tarjoa kastike kalakukon kera.


Kilpailun järjestävät Winestate Oy sekä Cono Sur. 
Winestate Oy sponssasi postauksen viinin.

sunnuntai 22. syyskuuta 2013

SUNNUNTAIAAMIAINEN


Ainakin meillä saa sunnuntaiaamuisin ottaa rennosti. Arjen vastapainoksi nautimme silloin aamiaisen pidemmän kaavan mukaan.

Viikonloppuaamu on ihana aloittaa hyvällä aamiaisella, joka nautitaan meillä usein aamupäivän puolella. Manailen usein, ettei kotimme lähellä ole hyvää leipomoa, josta voisi viikonloppuaamuisin kipaista hakemassa uunituoreet vehnäset aamupalapöytään. Toisin kuin Kivistön Liisa, en voisi kuvitellakaan herääväni viideltä vaivaamaan taikinaa. Kelpo konsti saada tuoretta aamupalaleipää onkin leipoa sämpylät jo illalla jääkaappiin kohoamaan. Tällöin aamutuimaan ei tarvitse kuin tyrkätä pelti uuniin.



Näihin aamiaissämpylöihin käytin Alpron kasviperäistä soijajogurttia. Näin ollen ne sopivat mainiosti myös vegaaneille tai maitotuotteita karttaville. Sämpylöistä tuli ihanan pehmeitä ja kuohkeita. Jogurtin takia taikinasta tulee hieman hapan, joten sämpylät säilyvät hyvin myös maanantaiaamuun – mikäli niitä on silloin vielä jäljellä.

Alpron jogurttityyppiset tuotteet sopivat monenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan. Kannattaa kuitenkin huomioida, että myös maustamaton Mild & Creamy -soijajogurtti on sokeroitua. Itse huomasin tämän, kun yritin tehdä soijajogurtista tuorejuustotyyppistä levitettä. Valutin jogurttia harsokankaan läpi yön yli jääkaapissa ja valutetun jogurtin maustoin suolalla ja yrteillä. Lopputulos oli jogurtin makeuden takia aika kauheaa. Onneksi en kuitenkaan pilannut kaikkea valuttamaani jogurttia mausteilla, sillä valutettu jogurtti oli oikein oivallista hunajan ja paahdettujen pistaasipähkinöiden kanssa. Valutettuna jogurtista tuli vielä alkuperäistäkin paksumpaa ja täyteläisempää – kuin ehtaa kreikkalaista jogurttia.

SUNNUNTAIAAMUN SÄMPYLÄT


  • 3 dl Alpro Mild & Creamy – pehmeän täyteläinen -soijajogurttia 
  • 1 rkl hunajaa 
  • 1 dl kaurahiutaleita 
  • 5 dl jauhoja (esim. speltti- tai täysjyvävehnäjauhoja) 
  • ½ pussia (6 g) kuivahiivaa 
  • 1 tl suolaa

ILTAPUHTEET:

Sekoita hiiva ja jauhot. Mittaa jogurtti, hunaja, kaurahiutaleet ja jauhot taikinakulhoon. Sekoita aineet sekaisin ja vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia tai käsin vähintään vartti. Lisää suola vaivaamisen loppuvaiheessa.

Kumoa taikina työpöydälle tai leivinlaudalle. Jaa taikina kahteentoista osaan ja pyöritä osat sämpylöiksi.

Nosta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille. Siivilöi sämpylöiden päälle jauhoa ja peitä pelti leivinliinalla. Laita pelti yöksi jääkaappin.

AAMUPUHTEET:

Nosta pelti huoneenlämpöön vähintään puoleksi tunniksi. (Lue päivän lehti.)

Lämmitä uuni 220 asteeseen ja paista sämpylöitä keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

VALUTETTU SOIJAJOGURTTI (kahdelle)

  •  3 dl Alpro Mild & Creamy – pehmeän täyteläinen -soijajogurttia 
  • hunajaa 
  • (pistaasi)pähkinöitä

 ILTAPUHTEET:

Peitä siivilä harsokankaalla ja aseta siivilä sopivan kulhon päälle. Kaada jogurtti siivilään ja valuta jogurttia jääkaapissa yön yli.

AAMUPUHTEET:

Paahda pähkinät kuivalla pannulla siten, että ne saavat hieman väriä.

Annostele jogurttia annoskulhoihin. Valuta päälle hunajaa ja viimeistele annokset paahdetuilla pähkinöillä.


Yhteistyössä Alpro.

Viikko sitten Alpron soijajogurttituotteilla herkuteltiin Murupullan keittiössä. Vastaavasti ensi  sunnuntaina aamiaispöytänsä esittelee Sillä Sipulin väki.

Avainsanat: sämpylät kylmäkohotuksella, yön yli sämpylät, sämpylätaikina kohotus jääkaapissa

torstai 19. syyskuuta 2013

SADONKORJUUN TABOULEH


Nyt on käsillä viimeiset hetket korjata kylmälle arka kasvimaan sato ennen hallaa. Couscoussalaattiin saa ujutettua ison nipullisen sadon yrttejä.

Pistäydyimme viime viikonloppuna maalla korjaamassa loput kasvimaani sadosta. Istutin osan basilikasta sekä lehtipersiljasta ruukkuihin ja toivon niiden pysyvän edes joitain viikkoja hengissä ikkunalaudalla. Leikatut yrtitkin säilyvät yllättävän hyvin jääkaapissa, kun sopivan muoviastian pohjalle laittaa kastellun kankaan, sen päälle yrtit ja astian peittää kelmulla.

Saimme viime sunnuntaina ystäviä kyläilemään. Leivoin iltapalaksi pitaleipiä, jotka täytettiin karitsanlihapullilla, hummuksella, tsatsikilla sekä tabouleh´lla. Tabouleh-salaattiin sain uppoamaan oman maan kurkun sekä isot nipulliset lehtipersiljaa ja minttua. Kasvatuslaatikossa rehottanut lehtipersiljani on sen verran voimakkaan makuista, etten tohtinut laittaa sitä enempää – kaupan miedompaa versiota suosittelen laittamaan vieläkin enemmän. Ei haittaa lain, vaikka salaatti olisi väriltään aivan vihreää. Tein tabouleh´n kylmään nesteeseen Soppaa ja silmukoita -Marjan tavoin. Näin tehtynä salaatin tekeytymiseen kannattaa varata useampi tunti aikaa. Jos kokkailussa on kova hoppu, kannattaa vesi kuumentaa, jolloin salaatti syntyy hetkessä. 



TABOULEH COUSCOUSISTA
(neljälle pääruoan lisukkeena )

  • 2 ½ dl couscousia 
  • 1 dl sitruunamehua (mehut 1–2 sitruunasta) 
  • ½ dl sokeria 
  • 2–3 dl  vettä (laita ensin vain noin desi ja lisää vettä tarvittaessa)
  • 1 dl oliiviöljyä 
  • 500 g kypsiä tomaatteja 
  • 1 kurkku 
  • iso nippu lehtipersiljaa (1–2 kaupan persiljaruukkua) 
  • 3–4 oksaa minttua 
  • 1 tl raastettua sitruunankuorta (kuori puolikkaasta sitruunasta) 
  • suolaa 
  • mustapippuria


Yhdistä sitruunamehu, öljy, sokeri sekä desin verran kylmää vettä ja kaada seos couscous-ryynien päälle isoon kulhoon.

Kuutioi tomaatit sekä kurkku pieniksi kuutioiksi ja lisää ne sekä niistä irtoava neste couscousin sekaan. Silppua ja sekoita salaatin sekaan myös yrtit sekä raastettu sitruunankuori.

Rouhi sekaan suolaa ja pippuria. Anna couscousin turvota ja lisää tarvittaessa nestettä. Ryynit turpoavat yllättävän nopeasti kylmässäkin vedessä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria tai muita mausteita. Anna tabouleh´n tekeytyä vähintään nelisen tuntia ennen tarjoilua. 

Asiasanat: couscous salaatti, tabouleh salaatti tabbouleh salaatti, mitä tehdä couscousista, kuskus, kuskussalaatti

tiistai 17. syyskuuta 2013

BLOGISTANIA


Blogistanian toisella tuotantokaudella tutustutaan kahteentoista blogiin ja niiden tekijään – myös Vatsasekaisin Kilinkolin -blogiin. 
Tänään alkaa Yle Kakkosella toinen tuotantokausi kotimaisia blogeja  ja bloggaajia esittelevästä Blogistania-sarjasta. Siinä, missä ensimmäinen kausi koostui kymmenestä – pääasiassa vaatteistaan tai kädentaidoistaan – bloggaavasta naisesta, on toisella kaudella mukana vähän erilaisempia blogeja sekä myös pari bloggaavaa miestä.

Ylen toimittaja kyseli minulta viime vuoden lopulla, josko olisin kiinnostunut ajatuksesta olla mukana Blogistanian toisella kaudella. Ensimmäinen ajatukseni oli ehdoton ei, mutta lupasin kuitenkin tavata toimittajan aamukahvin merkeissä ja pohtia asiaa vielä uudemman kerran. Niinhän siinä sitten kävi, että toimittaja osasi hommansa, ja pari kertaa tavattuamme aloin itsekin innostua ajatuksesta, enkä enää lopulta joko osannut tai kehdannut antaa kieltävää vastausta. Niinpä Vatsasekaisin Kilinkolin on mukana Ylen Blogistaniassa ja kohta tuttu myös TV:stä!

Oman jaksoni kuvaamisesta tuntuu olevan jo ikuisuus. Täällä siis odotellaan pelonsekaisin tuntein, mitä sitä tulikaan helmikuussa sönkötettyä ja häärättyä kameroiden edessä – ja pidetään sormet ristissä, että leikkaaja ymmärsi taltioida edes ne pari fiksulta kuulostanutta lausahdustani. Joka tapauksessa omassa jaksossani muun muassa kahvitellaan ja etsitään ruokakuvauksiin sopivia astioita sekä häärätään keittiössä. Saan vieraakseni myös kaksi hersyvää rouvashenkilöä, Kivistössä-blogin Marin sekä lakeuden kuningattaren, Kaikki äitini reseptit -blogin Nannan, joiden kanssa kokkaamme, kilistelemme ja kikatamme. Oman jaksoni valmistuttua toimittaja laittoi minulle viestiä ja kertoi jaksoni olevan juuri sopivasti hömppä. Toisaalta, niin taidan olla minäkin.

Blogistanian toisen kauden jaksot YLE Kakkosella tiistaisin 17.9.–3.12.2013 klo 19.30. Uusinta keskiviikkoisin klo 16.

Blogistanian toisen tuotantokauden blogit esitysjärjestyksessä:



sunnuntai 15. syyskuuta 2013

HURMAAVA
OMENA–RAHKAKAKKU


Vanhan kansan mukaan omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Otan siis neuvosta vaarin ja toisen palan kakkua.



Kävimme Apupojan kanssa omenavarkaissa, ja sen jälkeen olen säilönyt omppuja sekä soseena pakastimeen että hillona purkkiin. Vielä olisi tarkoitus iskeä kiinni putsaamista odotteleviin ruusunmarjoihin ja kutituspulverileikkien lisäksi keitellä suosikkiani, omena–ruusunmarjahilloa.

Äitini teki lapsuudessani usein omenakakkua, jota hän muistini mukaan kutsui isäni hurmauskakuksi. Toisinaan omenat vaihtuivat myös säilykepersikoihin. Tämä ei ole alkuperäinen hurmauskakkuresepti, mutta maku oli hyvin samanmoinen. Maitorahkan ansiosta kakku ei ole liian tuhti, joten sitä voi syödä toisenkin palan ilman soimaavaa omaatuntoa. Tuleepahan samalla täytettyä päivittäinen omenatarvekin.

OMENA–RAHKAKAKKU 

(8–10 annosta, halkaisijaltaan noin 24-senttiseen irtopohjavuokaan)


Pohjataikina:
  • 100 g voita 
  • 1 dl sokeria 
  • 1 muna 
  • 1 dl kaurahiutaleita 
  • 2 dl vehnäjauhoja

 Täyte:
  • 400 g (2 purkkia) maitorahkaa 
  • 2 kananmunaa 
  • 1 rkl maissitärkkelystä 
  • 1 dl sokeria 
  • 1 tl vaniljasokeria

 Päälle:
  •  2–3 hapahkoa omenaa 
  • kanelia


Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan (= noin 24 cm) pohja leivinpaperilla. 

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää muna sekä kaurahiutaleet ja vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille jauhoja apuna käyttäen. 

Sekoita kaikki täytteen ainekset sekaisin. (Voit säästää tiskiä käyttämällä samoja välineitä, joilla teit pohjataikinan.) Kaada täyte pohjan päälle. 

Viipaloi omenat ja lado niitä vieretysten täytteen päälle. (Voit painaa omenat osittain täytteen sisään, jolloin saat mahtumaan enemmän omenaviipaleita.) Ripottele lopuksi pinnalle kanelia.

Paista uunin alatasossa 180 asteessa noin 60 minuuttia. Peitä kakku leivinpaperilla jos se uhkaa tummua paiston aikana liikaa. 

Jäähdytä ja irrota vuoasta. Tarjoa kakku jääkaappikylmänä, mielellään seuraavana päivänä. 


Avainsanat: omenakakku, helppo omenapiirakka, omena resepti, omena piiras resepti, mitä tehdä omenoista



perjantai 6. syyskuuta 2013

GLORIA BLOG AWARDS 2013


Blogimaailma sekoaa taas hetkeksi, kun Gloria-lehtien isännöimässä gaalassa jaetaan bloggaajille kunniaa ja missinauhoja.


Marraskuun ensimmäisenä juhlitaan viime vuoden tavoin kotimaisten blogien parhaimmistoa. Parhaimpien ja kauneimpien sisustus- ja ruokablogien lisäksi kilistellään tänä vuonna myös tyyliblogeille. Vatsasekaisin Kilinkolin -blogi kisaa missitiara päässään kauneimman ruokablogin tittelistä. Asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsee suosikkinsa ehdolle asetettujen blogien joukosta, minkä lisäksi valitaan lukijoiden suosikkiblogit. Käy siis antamassa äänesi suosikkiblogeillesi. Samalla kannattaa käydä tutustumassa myös ehdolla oleviin blogeihin – kanssani missinauhasta kilpailee muun muassa oma suosikkini, huiman kaunis Suvi sur le vif.

Äänestämään pääset  >>tästä<<. Äänestäneiden kesken arvotaan palkintoja gaalalipuista maalipurkkeihin. 


tiistai 3. syyskuuta 2013

MAKEITA SYYSHERKKUJA


Karhut ja muut metsäneläimethän sen tietävät – syksyllä pitää herkutella ja kerätä vararavintoa pitkän talven varalle. Sitä paitsi nyt herkutteluun on muutenkin parhaat edellytykset, sillä kotimaiset raaka-aineet ovat alkusyksystä parhaimmillaan.

Satokauden herkuista kannattaa nauttia, vaikkei syksyistä rasvakerrosta kerryttäisikään ihan karhujen lailla. Niin puolukat kuin kotimaiset omenat ja luumutkin alkavat olla nyt parhaimmillaan.

Omenia tai luumuja halajavan pihattoman kaupunkilaisen kannattaa turvautua paikallisen torin tai pihallisen ystävän antimiin. Monelle omena- tai luumupuulliselle kun tuppaa kertymään satoa yllin kyllin yli omien käyttö- tai säilöntätarpeiden. Saattaa käydä niin, että päätyy omenavarkaisiin ihan luvan kanssa. Myös Satokartta-palveluun on kerätty kartta Helsingin julkisista ruokapuista ja -pensaista, joista saa käydä vapaasti satoa keräämässä. 



Listasin blogista löytyviä, satokauteen sopivia makeita syysherkkuja, joiden raaka-aineet ovat nyt parhaimmillaan. Takaan, että kymmensenttisen rasvakerroksen hankkiminen onnistuu näillä huomattavasti helpommin, kuin syömällä pelkkiä marjoja ja muurahaisia. Näiden jälkeen voikin kaivaitua talveksi tuhisemaan vällyjen alle...

1. Omenapannukakkuun saa jemmattua omenaa niin soseen kuin siivujenkin muodossa. Mannapuuroon tehty pannari sopii hyvin myös syysbrunssille.

2. Pähkinöiltä ja kanelilta maistuvaa syksyistä porkkanakakkua on mahdoton vastustaa. Kakun väliin voi sivellä myös kerroksen omenasosetta. 

3. Luumutarhurin syyspaistos viimeistellään muruseoksella ja nautitaan kanelisen kermavaahdon kera. Luumujen sijaan paistoksen voi tehdä myös omenista, kriikunoista tai esimerkiksi karviaisista. 

4. Metsät ovat nyt puolukkaa punaisenaan. Paras vispipuuro tulee, kun puolukoiden kaveriksi kaivaa pakastimesta rasiallisen mansikkaa. Ainakin itse tykkään, kuin hullu puurosta!

5. Perinteisen piirakan sijaan omput voi kääräistä filotaikinan sisään omenakolmioiksi. Samalla ohjeella voit tehdä myös isomman omenastruudelin. 

Näiden lisäksi blogista löytyy myös omenamurumuffinien sekä perinteisemmän omenapiirakan ohje. 

Avainsanat: mitä leipoa omenasta, syysleivonnainen, sadonkorjuu leivonnainen, mitä tehdä omenasta

sunnuntai 1. syyskuuta 2013

PORKKANAKAKKU


Syksy on sadonkorjuun aikaa. Sokerihiiri jemmaa ryytimaan herkut kakkuun.



Syksyisessä porkkanakakussani maistuvat pähkinät sekä kaneli. Loppukuusta laittaisin kanelin seuraksi myös hyppysellisen neilikkaa ja ripauksen kardemummaa. Kesä on kuitenkin niin liki, etten vielä kaipaa kakkuuni syksyn syviä makuja.

Porkkanakakku ei ole kakku eikä mikään ilman kunnon kerrosta tuorejuustokuorrutetta. Paksuinkaan kuorrutekerros ei kuitenkaan pelasta täysin kuivaa kakkua. Oman kakkuni mehevöitin hienoksi raastetun porkkanan lisäksi maustamattomalla jogurtilla. Turkkilaisella jogurtilla kevennettyä tuorejuustokuorrutetta laitoin sekä kakun päälle että väliin. En tosin malttanut antaa kuorrutteen jähmettyä kylmässä tarpeeksi kauan ennen tarjoilua, siksi päällys on hieman valuvampaa sorttia. Kuorrutteesta saa jämäkämpää myös lisäämällä tomusokerin määrää, mutta kuorrutteesta ei kannata tehdä kuitenkaan liian makeaa.



PORKKANAKAKKU (halkaisijaltaan noin 24-senttiseen vuokaan)

  •  3 kananmunaa 
  • 3 dl (noin 210 g) fariinisokeria 
  • 4 dl vehnäjauhoja 
  • ¾ dl hasselpähkinärouhetta 
  • 1 dl mantelijauhetta 
  • 2 tl ruokasoodaa 
  • 2 tl kanelia 
  • (neilikkaa, kardemummaa, inkivääriä) 
  • 2 tl vaniljasokeria 
  • 120 g voisulaa 
  • 200 g maustamatonta jogurttia 
  • 3–4 dl hienoksi raastettua porkkanaa (noin 300 g porkkanoita kuorineen punnittuna) 
  • 1 limetin kuori raastettuna


Kuorrute
  • 200 g tuorejuustoa 
  • 200 g paksua turkkilaista jogurttia 
  • 1 rkl limettimehua 
  • 1–2 dl tomusokeria
  • koristeeksi (pistaasi)pähkinöitä


Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija noin 24 cm) pohja leivinpaperilla.

Kuori porkkanat ja raasta ne hienoksi. Raasta limetistä kuori porkkanaraasteen sekaan. (Voit hienontaa kuoritut ja paloitellut porkkanat myös sauvasekoittimella. Lisää tällöin tarvittaessa porkkanoiden sekaan loraus vettä tai esim. omenamehua, jotta hienontaminen onnistuu.)

Vatkaa munat ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Sekoita kuivat aineet (vehnäjauho, pähkinärouhe, mantelijauhe, ruokasooda sekä mausteet) keskenään.

Lisää kuiva-aineseos, voisula sekä jogurtti varovasti muna–sokerivaahdon sekaan. Lisää porkkanaraaste lopuksi taikinan sekaan.

Kaada seos irtopohjavuokaan. Paista uunin keskitasolla noin 45 minuuttia tai kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei jää taikinaa. Jäähdytä.

Kumoa jäähtynyt kakku tarjoilulautaselle ja halkaise kakku.

Valmista kuorrute. Sekoita tuorejuusto ja jogurtti tasaiseksi. Mausta limettimehulla. Siivilöi tomusokeri kuorrutteen sekaan. Maistele kuorrutetta, jottei siitä tule makuusi liian makea.

Lusikoi puolet kuorrutteesta kakun väliin ja loput kakun päälle. Koristele kakku halutessasi kuorituilla pistaasipähkinöillä. Anna kuorrutteen jähmettyä puolisen tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua. 

Avainsanat: porkkanakakku resepti, helppo porkkanakakku, helppo leivonnainen, mitä leipoa syksyllä
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...