sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

HAUKIPURILAISET


Onnistuimme Apupojan kanssa syömään 27 annosta kahteen pekkaan taannoisen Taste of Helsinki -ruokafestarin illalliskattauksessa. Jostain syystä Bistro O matin kehuttu haukipurilainen jäi kuitenkin kokeilematta.

Helsingin kansalaistorilla järjestetty Taste of Helsinki oli kerrassaan mahtava tapahtuma. Ensimmäisen festaripäivän illalliskattaukseen oli saapunut satapäin hymyileviä ihmisiä, eikä tuuli tuivertanut viinilaseja kumoon, kuten seuraavana päivänä oli kuulemani mukaan tapahtunut. Maistelimme Apupojan kanssa puoliksi kunnioitettavat 27 annosta. Jotenkin, kirkkonummelaisen Bistro O mat -ravintolan, houkuttelevalta kuulostanut haukipurilainen jäi kuitenkin testaamatta.

Haukipurilainen jäi kummittelemaan takaraivooni, joten sellaista oli saatava. Oman purilaiseni välistä löytyy voissa rapeapintaiseksi paistettu haukipala sekä runsaasti tartarkastiketta. Idea niihin tuli Kirkkonummen sijaan lahden takaa tallinnalaisravintola F-Hooneesta, jossa söin alkuvuodesta taivaallisen, tartarkastikkeella höystetyn, turskaburgerin. Bistro O matin purilaisen välistä taisi sen sijaan löytyä haukimurekepihvi. Voissapaistetun haukipalan voi vaihtaa yhtä hyvin sellaiseen, varsinkin jos ei halua purilaiseensa, haukifileeseen helposti jääviä, ruotoja. Tartarkastiketta kannattaa kuitenkin lusikoida purilaisen väliin reilusti.




HAUKIBURGERIT TARTARKASTIKKEELLA (kahdelle)
  • 2 purilaissämpylää 
  • 1 pieni haukifilee  (tai tee haukimurekepihvejä)
  • suolaa 
  • 1 limetti 
  • voita paistamiseen 
  • salaatinlehtiä 
  • tomaattia 
  • kevätsipuli 
  • tartarkastiketta (ohje alla)

Valmista ensin tartarkastike (ohje alla).

Siivuta tomaatti ja sipuli.

Leikkaa haukifilee neljään osaan. Paista kalapalat voissa rapeapintaisiksi. Mausta suolalla ja limettimehulla.

Halkaise hampurilaissämpylät. Paahda sämpylöitä hetki kuumalla, kuivalla paistin- tai parilapannulla.
Lusikoi sämpyläpuoliskoille tartarkastiketta. Asettele sämpylän väliin salaatinlehtiä, tomaattisiivut, sipulirenkaat, paistetut haukipalat sekä vielä aimo annos kastiketta.

TARTARKASTIKE
  • 1 prk (200 g kermaviiliä) 
  • ½ dl majoneesia (ohje alla) 
  • 1 rkl kapriksia 
  • 2 kevätsipulin vartta 
  • 1 tl dijon-sinappia 
  • 1 limetin kuori 
  • (suolaa) 
  • (pippuria)

Valmista ensin majoneesi (ohje alla) tai käytä valmismajoneesia. Silppua kevätsipulin varret ja raasta limetistä kuori. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset sekaisin. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen tekeytyä jääkaapissa hampurilaisten valmistumisen ajan.

MAJONEESI
  • 2 kananmunankeltuaista 
  • 2 rkl omenaviinietikkaa 
  • 1 tl dijon-sinappia 
  • 1 ½  dl rypsiöljyä 
  • suolaa 
  • pippuria

Mittaa kaikki, mielellään huoneenlämpöiset, ainekset korkeaan ja kapeareunaiseen kulhoon. Aja seos sauvasekoittimella paksuksi, emulsiomaiseksi kastikkeeksi. Yleensä muutama ylös–alas-liike riittää.


Avainsanat: majoneesi resepti, majoneesi ohje, haukiburger resepti, haukipurilainen resepti, hauki ohje resepti, tartarkastike ohje, helppo kastike kalalle, kylmä kastike kalalle, mitä hauesta

torstai 20. kesäkuuta 2013

HAUKIMUREKEPIHVIT


Suomen Gallup Elintarviketieto julkaisee vuosittain listan suomalaisten suosituimmista ruokalajeista. Ykkössijalla komeilee jauhelihakastike, mutta suomalaiset innostuvat myös kalasta.

Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n kyselyn mukaan jauhelihakastike on suomalaisten suosituin ruokalaji. Jauhelihaa löytyy parista muustakin kärkikymmenikön  ruokalajista. Paistettu kala jäi suosituimpien ruokalajien listalla täpärästi kakkossijalle.  Joidenkin arvioiden mukaan kolme neljästä Suomessa syödystä kalakilosta on kuitenkin tuontikalaa, pääasiassa norjalaista lohta. Suomalaiset kalalajit ovat jääneet kalatiskeillä paitsioon, vaikka monesti, maun lisäksi myös hinnan puolesta, ne päihittävät kaukomaiden sukulaisensa. Esimerkiksi haukifileen hinta ei päätä huimaa, ja hauki taipuu moneksi – jopa kanteleeksi.

Hauki sopii loistavasti murekkeisiin ja kalapulliin, jolloin kalan pirulliset y-ruodot voi huoletta jauhaa lihan sekaan. Vähärasvaisesta kalasta valmistetut murekepihvit kannattaa paistaa kullankeltaiseksi runsaassa voissa ja viimeistellä kypsiksi uunissa.



HAUKIMUREKEPIHVIT (neljälle/ kuusi isohkoa pihviä)
  • 300 g haukifileetä 
  • 2 limettiä (yhdestä kuori, kahdesta mehut) 
  • 2 munaa 
  • 1 dl korppujauhoja + korppujauhoja kuorruttamiseen 
  • 3 kevätsipulia varsineen 
  • 1 valkosipulinkynsi 
  • 1 rkl omenaviinietikkaa 
  • 1 rkl tuoretta tilliä silputtuna
  • suolaa
  • mustapippuria 
  • voita paistamiseen

Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Raasta toisesta limetistä kuori ja purista molemmista mehut. Mittaa kaikki ainekset, haukifilee pariin osaan leikattuna, monitoimikoneen tai sauvasekoittimen kulhoon. Aja seos tasaiseksi massaksi.

Anna mureketaikinan turvota noin 20 minuuttia. Lisää hieman korppujauhoja ja jatka turvottamista, jos taikina tuntuu löysältä.

Käytä pihvien muotoilemiseen pyöreää rengasmuottia. Kaada lautaselle reilusti korppujauhoja ja aseta rengasmuotti korppujauhojen päälle. Lusikoi muottiin taikinaa ja painele pihveiksi korppujauhojen avulla. Pyöräytä pihvit lopuksi kauttaaltaan korppujauhossa.

Paista murekepihveihin voissa kaunis pinta ja nosta pihvit uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Halutessasi voit paistaa pihvit myös pelkästään miedolla lämmöllä pannulla.

Tarjoa pihvit perunoiden, raikkaan salaatin ja kermaviilikastikkeen (ohje alla) kanssa.


KERMAVIILIKASTIKE
  • 1 prk (200 g) kermaviiliä 
  • 1 rkl dijon-sinappia 
  • 1 rkl limettimehua 
  • 1 kevätsipulin varsi 
  • tuoretta tilliä
  • ripaus suolaa 
  • ripaus sokeria

Silppua kevätsipulin varsi sekä tilli kermaviilikastiketta varten. Sekoita kastikeainekset sekaisin ja anna kastikkeen maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.



Avainsanat: haukiresepti, paistettu kala resepti, hauki resepti, mitä hauesta, ei kaipaa kalaa kun on lohta

torstai 13. kesäkuuta 2013

PIKAPYRÄHDYS
VALKO-VENÄJÄLLE


Valko-Venäjän toiseksi suurin kaupunki, Gomel, yllätti positiivisesti. Tuliaisina yksi MM-karsintapiste ja purkillinen siitepölyä.



Kävimme pikaisella, puolentoista vuorokauden mittaisella, pyrähdyksellä Valko-Venäjällä katsomassa potkupalloa. Suomen MM-karsintaottelu Valko-Venäjää vastaan pelattiin Gomelissa, joka on maan toiseksi suurin kaupunki. Olin odottanut kaupungilta, vuodentakaiselta Ukrainan reissulta tuttua, vahvasti neuvostohenkistä tunnelmaa, mutta kaupunki pääsikin yllättämään minut kauniilla, siistillä ja hyvin hoidetulla vanhalla keskustallaan.

Gomel sijaitsee maan kaakkoisosassa lähellä Ukrainan rajaa. Gomelista on linnunteitse lyhyt matka Pripjatin kaupunkiin, jossa tapahtui vuonna 1986 surullisenkuuluisa Tšernobylin voimalaonnettomuus. Onnettomuuden pahin radioaktiivinen laskeuma osui juurikin Gomelin alueelle, ja moni alueen lähikylistä evakuoitiin ja julistettiin suljetuksi alueeksi onnettomuuden jälkeen. Gomelin kaupunkia ei kuitenkaan koskaan evakuoitu.

Kauppahallit ja ruokatorit ovat monesti reissujen suosikkikohteitani. Toreilla pääsee seuraamaan paikallisten asiointia ja aika usein myös huokailemaan kateellisena moninaisille tuotevalikoimille. Gomelilaisessa kauppahallissa ihailua herättivät myynnissä olevien possujen kymmenkunta senttiä paksut ihrakerrokset, jollaisen nähdessään kotimainen rypsipossu epäilemättä saisi slaagin. Tiedän unelmoivani moisesta silavakimpaleesta jokaisen tulevan valurautapannun huolto-operaation yhteydessä. Jok’ikisellä lihaosaston myyjättärellä oli myös oma leikattu possunruho (vaiko sittenkin toisinpäin?), sorkasta saparoon, myyntipöydälle nätisti aseteltuna. 

Possunruhojen lisäksi kauppahallissa oli myynnissä myös sammioittain hunajaa. Ostimme yhdeltä hunajakauppiaalta kotiinviemiseksi purkillisen siitepölyä. Jälkikäteen ajateltuna kyseisen siitepölyn terveyshyödyt lienevät kyseenalaiset. Fyysikontapainen kenties tarkastaisi Gomelin alueelta kerätyn siitepölyn cesium-arvot ennen sen syömistä.
















tiistai 11. kesäkuuta 2013

CHILAQUILES –
meksikolainen tortillavuoka


Chilaquiles tuo arjen keskelle pienen tuulahduksen Meksikoa. Tortillapaistos syntyy hetkessä ja maistuu kaikille perheenjäsenille.

Chilaquiles [tʃila'kiles] on meksikolainen, kuivahtaneista tai friteeratuista tortillalettusista valmistettu paistos. Meksikolaisille chilaquiles on monesti myöhäinen aamiainen, mutta yhtä hyvin se sopii lounaaksi tai illanistujaisten huikopalaksi.

Tortillapaistos valmistuu hetkessä valmiista maissilastuista eli nachoista. Sen valmistaminen onnistuu takuuvarmasti myös perheen nuorisolta. Meksikolainen makumaailma syntyy avokadon, punaisen salsan ja korianterin liitosta, ja Koskenlaskija-sulatejuusto viimeistelee paistoksen. 

Osallistun chilaquiles-ohjeella Valion järjestämään reseptikilpailuun, jossa kaksitoista blogia kisaa parhaasta Koskenlaskija-reseptistä. Kaikkien äänestäjien kesken arvotaan punainen savuttamaton Lotus-hiiligrilli (arvo 179 euroa). Äänestysaika päättyy 7. heinäkuuta, ja voittaja julkistetaan 8.7. Klikkaa oheista linkkiä ja käy äänestämässä Chilaquiles-ohjettani. 

CHILAQUILES eli MEKSIKOLAINEN TORTILLAVUOKA 
(kuudelle, valmistusaika 30 minuuttia)

  • 400 g jauhelihaa
  • 1 iso sipuli
  • rypsi- tai oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • 300 g maissilastuja
  • 1 prk (220 g) punaista salsaa (esim. La Costeña -merkkiä)
  • 1 pkt (250 g) Valio Koskenlaskija® ‎perinteinen -sulatejuustoa
  • 1 pkt (250 g) kirsikkatomaatteja
  • 1 avokado
  • tuoretta korianteria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Ruskista jauheliha öljyssä. Silppua sipuli ja lisää se pannulle. Mausta mustapippurilla. Sekoita joukkoon punainen salsakastike.

Raasta Koskenlaskijajuusto.

Levitä maissilastut uunivuokaan. Lusikoi jauheliha-salsaseos  maissilastujen päälle ja ripottele lopuksi juustoraaste.

Paista uunin ylätasolla grillivastuksen alla 10 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut.

Viimeistele valmis paistos halkaistuilla kirsikkatomaateilla, avokadosiivuilla sekä tuoreella korianterilla. Tarjoa välittömästi. 



Avainsanat: meksikolainen ruoka resepti, illanistujaiset resepti, mitä illanistujaisiin, texmex resepti, chilaquiles resepti, tortilla resepti

perjantai 7. kesäkuuta 2013

HAUKI ON KALA


Laiskana kokkina en tarttunut fileerausveitseen ja alkanut taistella y-ruotojen kanssa, vaan vaihdoin kalasaaliini vatsasta löytyneet särjet voihin, sitruunaan sekä yrtteihin ja iskin saaliini tulisille hiilille.



Katiskaan uinut hauki oli ehtinyt pistää useamman särjen poskeensa ennen kuin itse ehdin apajille. Tuskin hauen vatsaan olisi viidettä särkeä enää mahtunutkaan. Vaihdoin vatsasta löytyneet särjet voihin, sitruunasiivuihin sekä nipulliseen tuoreita yrttejä. Kala pääsi grilliin voipaperiin ja folioon käärittynä. Rakkauden kalakesän 2013 ensimmäinen ateria valmistui grillin lämmössä parissakymmenessä minuutissa.

Hauki on maailmanlaajuisesti laajimmalle levinnyt sisävesikala. Sitä tavataan Euroopan lisäksi niin Aasiassa kuin Pohjois-Amerikassakin. Hauki on petokala, joten sen elimistöön voi ajan kanssa kertyä myrkkyjäämiä. Parikiloisia haukia voi kuitenkin syödä huoletta. Kotimaisena kalana hauki saa WWF:ltä vihreää valoa. Suomen haukikannat ovat suhteellisen vakaat, ja haukea elääkin maanlaajuisesti järvissä, joissa sekä meren rannikkoalueilla. Hauki voi kasvaa jopa puolitoistametriseksi ja saavuttaa yli 20 kilon painon. Vai onkohan se sittenkin pelkkä kalajuttu?

Hauessa on paljon ruotoja, joten sen perkaaminen voi tuntua hankalalta. Seikkaperäiset ohjeet hauen käsittelyyn ja ruotojen poistamiseen löytyvät täältä.


KOKONAINEN GRILLATTU HAUKI (tai muu kala)
  • 1 kokonainen suolistettu hauki 
  • karkeaa merisuolaa 
  • voita 
  • sitruuna 
  • 1-2 kesäsipulia varsineen 
  • iso nippu tuoreita yrttejä (esim. oreganoa ja thaibasilikaa)

Hiero suolaa ja voita kauttaaltaan kalan vatsaonkaloon. Hauen liha on varsin kuivaa, joten voita kannattaa laittaa reilusti. Purista sitruunasta mehu kalan sisään. Leikkaa sitruuna siivuiksi. Silppua sipuli. Täytä kalan vatsa yrteillä, sipulilla sekä sitruunasiivuilla.

Kääri kala ensin voipaperiin ja sitten tiukasti kaksinkertaiseen folioon. Kypsennä grillissä. Parikiloinen hauki kypsyy mehukkaaksi parissakymmenessä minuutissa, pienemmät kalat tätä nopeammin. 


Asiasanat: grillattu hauki, kokonainen hauki, hauen käsittely, hauki resepti, kokonainen kala resepti, mitä hauesta, kokonaisen hauen grillaaminen, kesä kala resepti

keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

RAKKAUDEN KALAKESÄ 2013


Vanhan kansan sanonnan mukaan särjensyönti kasvattaa järkeä. Yllytänkin lukijat mukaan järjenkasvatustalkoisiin.





Tiesittekö, että Suomessa syödystä kalasta vain vajaa kolmannes on kotimaista? Kesällä monella mökkiläisellä on oivat kalastusmahdollisuudet, eikä onkimiseen tarvita edes kalastuslupaa. Silti uskallan epäillä, että monessa kesäkeittiössä ongitaan kalat mökkirannan sijaan vakuumialtaasta.

Minun on vaikea ymmärtää, miksi tuhansien järvien maahan rahdataan vonkaleita toiselta puolelta maailmaa. Näin kuitenkin tehdään, ja niin norjalaiset kuin vietnamilaisetkin kalat tekevät kauppansa. Uskon kuitenkin siihen, että oma esimerkki on paasaamista tehokkaampaa. Niinpä julistan rakkauden kalakesän 2013 alkaneeksi! Uskalla sinäkin rakastua kotimaiseen kalaan – muikkuun, särkeen ja salakkaan – noin muutama mainitakseni. Reseptejä ja vinkkejä kotimaisia kaloja hyödyntäviin herkkuihin pyrin julkaisemaan kesän ajan vähintään kerran viikossa. Pääosaa rakkauden kalakesän ohjeissa tulevat esittämään erilaisiksi roskakaloiksi leimatut särkikalat, sillä kesäpaikkamme järvi sattuu niitä kuhisemaan. Toivottavasti moni tulee ottamaan ohjeistani onkeensa. Siihen asti toivottelen kireitä siimoja!


Asiasanat: särki resepti, lahna resepti, roskakala resepti, kotimainen kala

maanantai 3. kesäkuuta 2013

KARITSANKARETTA JA
BBQ-VOITA


Kesällä ruoanlaitto kannattaa kirjaimellisesti ulkoistaa. Pihamaalla kokkaaminen saa olla muutenkin rennompaa.

Kesällä keittiössä saa ottaa lunkisti ja tehdä ruoanlaiton suhteen pieniä oikaisuja. Kaupoista löytyykin hyllymetreittäin valmiita BBQ-maustekastikkeita, joilla kesäisten grilliruokien maustaminen käy vaivatta. Heinzin valikoimassa makuvaihtoehtoja on kolme: sweet, spicy sekä classic. Näistä sopivan tulinen spicy sopii testatusti esimerkiksi rimpsuluiden maustamiseen.  

Tällä kertaa grillikauden avajaisissa pääosaa pääsi kuitenkin esittämään Pohjanmaalla kirmannut karitsa.  Karitsankare eli kruunukyljys sopii mitä parhaiten grillattavaksi.  Karitsankareessa on kuitenkin sen verran hento maku, etten halunnut uittaa lihaa maustekastikkeessa. Sen sijaan tein grillikastikkeesta maustevoita, joka mukavasti sulaessaan maustoi grillatun lihan. BBQ-voi toimii hyvin myös grillattujen kasvisten maustajana. Aivan erinomaisesti se sopii herkkusienten täytteeksi.


BBQ-MAUSTEVOI
  • 100 g voita 
  • 3 rkl Heinz Classic -bbq-maustekastiketta

Vatkaa huoneenlämpöistö voita sähkövatkaimella. Lisää maustekastike ja jatka vatkaamista kunnes seos on kuohkeaa ja tasaista.

Lusikoi voi leivinpaperille. Rullaa voi pötköksi ja pyöräytä paperin päät tiukasti kiinni. Anna maustevoitangon kovettua joko jääkaapissa tai pakastimessa.

Tarjoile grillatun lihan tai kasvisten kera


GRILLATUT KARITSANKAREET (neljälle)
  • 1 kg karitsankaretta (kaksi kokonaista karetta) 
  • karkeaa suolaa 
  • mustapippuria 
  • foliota

Ota kareet huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen niiden valmistamista. Poista tarvittaessa enimmät kalvot kareen pinnalta, mutta jätä rasvakerros mehevöittämään lihaa.

Lämmitä grilli kuumaksi. Hiero lihan pintaan suolaa ja mustapippuria. Nosta lihat grilliin. Käytä lihalämpömittaria, jotta liha ei kypsy liikaa. Grillaa kareita tasaisesti joka puolelta, kunnes lihalämpömittari näyttää 50 astetta. Nosta lihat pois grillistä ja kääri ne folioon. Nosta foliopaketit kypsymään vielä hetkeksi grillin reunalle. Sopivasti mediumin kareen sisälämpötila on 55 astetta.

Leikkaa kare luiden välistä kyljyksiksi. Tarjoile BBQ-maustevoin ja grillattujen kasvisten kanssa.  





Yhteistyössä Heinz.

Myös Liemessä-, Pumpkin Jam - sekä Avaruusasema-blogeissa on laitettu grillit sauhuamaan ja läträtty Heinzin bbq-maustekastikkeilla. Käy kurkkaamassa kuumat kesäreseptit!


Avainsanat: grillattu karitsan kare, karitsan kruunukyljys resepti, karitsan kare resepti, grilliresepti, maustevoi, grillikastike, grilli resepti, grillatut herkkusienet resepti
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...