perjantai 24. toukokuuta 2013

VIETNAMILAINEN SALAATTI


Eksoottisten raaka-aineiden löytyminen lähimarketista ei ole aina itsestään selvää. Puuttuvat raaka-aineet voi kuitenkin korvata kotimaisilla tuotteilla. Tämän minulle opetti vietnamilaisen kokkikurssin opettaja, joka vaihtoi papaijan keräkaaliin.



Tuoreiden kevätkääryleiden lisäksi keittiössämme on loihdittu muitakin vietnamilaisella kokkikurssilla oppimiani ruokia. Mausteinen, papaijan puuttuessa kaalista valmistettu, salaatti sopii samalle lautaselle myös kesän grilliherkkujen kanssa. Tämä aasialainen salaatti on raikkaampi ja kevyempi kuin sen amerikkalainen, majoneesiin hukutettu, serkkunsa.

Vietnamilaiset tuppaavat yhdistämään usein samaan ruokaan äyriäisiä ja lihaa. Pauleenin alkuperäisreseptissä salaattiin tulee sekä keitettyä possunniskaa että katkarapuja. Itse olen tehnyt salaattia sekä pelkillä ravuilla että ravuilla ja kanalla. Jos teet salaattia esimerkiksi grilliruokien lisäkkeeksi, voit hyvin jättää lihat ja katkaravut salaatin seasta pois. Älä kuitenkaan oikaise paahdettujen maapähkinöiden kohdalla, sillä ne tuovat salaattiin ihanaa makua sekä purutuntumaa.

VIETNAMILAINEN MAUSTEINEN SALAATTI (lisäkesalaattina neljälle) Resepti: Pauleen Mannevaara

  • 300 g keräkaalia 
  • 1 iso porkkana 
  • 1 sipuli  
  • 50 g kuorellisia maapähkinöitä
  • 1 rkl tuoretta minttua 
  • tuoretta korianteria koristeeksi


  • 150 g kassleria (possun niskaa) tai kanaa
  • 150 g katkarapuja
  • suolaa kasslerin tai kanan keittämiseen


KASTIKE 
  • 1 pieni tulinen chili 
  • 3 valkosipulinkynttä 
  • 1 rkl sokeria 
  • 1 rkl (riisiviini)etikkaa 
  • 3 rkl limetti- tai sitruunamehua 
  • 3 rkl kalakastiketta 
  • 3 rkl rypsiöljyä 
  • mustapippuria 

Keitä kassler- tai kanapala kypsäksi (noin 20 minuuttia) suolatussa vedessä. Jäähdytä ja pilko pieniksi paloiksi. Jos käytät raakoja katkarapuja, kuori ne tarvittaessa ja keitä niitä muutama minuutti kiehuvassa vedessä, kunnes ne muuttuvat vaaleanpunaisiksi.

Paahda maapähkinät kuivalla ja kuumalla pannulla. Sekoita koko ajan, kunnes kuoret saavat väriä ja tummuvat. Kaada pähkinät lautaselle ja anna niiden jäähtyä hetki. Irrota pähkinöistä kuoret hankaamalla niitä sormenpäiden välissä.

Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa porkkana mahdollisimman ohuiksi tikuiksi ja sipuli puolikuun muotoisiksi suikaleiksi.  Silppua myös minttu. Yhdistä kaali-, porkkana-, sipuli- ja minttusilppu sekä kypsä liha, kana ja/tai katkarapu.

Kastiketta varten silppua chili sekä valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki kastikeainekset ja kaada kastike salaatin päälle.  Sekoita. Koristele salaatti maapähkinöillä sekä korianterinlehdillä.

VINKKI: Salaatti sopii hyvin kesäsalaatiksi tai kevyeksi lounaaksi. Salaatti paranee seistessään hetken jääkaapissa, joten sen voi tehdä valmiiksi jopa tarjoamista edeltävänä päivänä.  

Avainsanat: vietnamilainen ruoka resepti, kaalisalaatti, lisuke grilliruoalle, raikas kesäsalaatti, terveellinen salaatti, lounassalaatti resepti, aasialainen salaatti, helppo salaatti resepti

sunnuntai 19. toukokuuta 2013

VILLI JA VAPAA VUOHENPUTKISALAATTI


Laiska puutarhuri voi hyvillä mielin kutsua rehottavien rikkaruohojen valtaamaa pihaansa hyötypuutarhaksi. Huolellisemminkin hoidetuilta tiluksilta löytynevät ainekset tähän villiin salaattiin.



Tätä salaattia varten ei tarvitse mennä metsänreunaa tai kotipihaa edemmäs kauppaan. Villiä vuohenputkea kasvaa monin paikoin riesaksi asti. Vuohenputken kitkeminen lautaselle onkin oiva keino yrittää päästä rikkaruohona pidetystä kasvista eroon.  

Valkuaispitoinen vuohenputki kuuluu putkikasveihin ja on näin ollen sukua niin porkkanalle kuin palsternakallekin. Lehdet kestävät myös kypsennystä ja sopivat hyvin esimerkiksi muhennokseen. Salaatin voi koota pelkistä nuorista vuohenputkenlehdistä tai joukkoon voi sekoittaa perinteisiä salaattilajikkeita. Paahdetut maapähkinät tuovat salaattiin purutuntumaa ja korostavat lehtien hentoa pähkinäisyyttä.



VUOHENPUTKISALAATTI (kahdelle)
  • litra tuoreita vuohenputken nuoria lehtiä
  • (salaattia) 
  • ½ dl maapähkinöitä
  • (voikukkia koristeeksi)
KASTIKE
  • 1 rkl oliiviöljyä 
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa 
  • 1 tl hunajaa 
  • 1 tl dijon(kokojyvä)sinappia 
  • suolaa

Huuhtele lehdet ja kuivaa ne salaattilingossa tai kevyesti keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla painellen. Nypi lehdet irti lehtiruodista. 

Paahda maapähkinät kuivalla pannulla koko ajan sekoitellen. Pähkinät ovat valmiita, kun ne ovat saaneet hieman väriä. Nosta pannu pois levyltä ja anna pähkinöiden jäähtyä.

Sekoita kastikkeen ainekset. 

Poista maapähkinöistä kuoret hieromalla niitä kevyesti sormien välissä. 

Kaada salaatinkastike vuohenputkien päälle. Sekoita. Ripottele päälle maapähkinät ja koriste salaatti halutessasi voikukan kukinnoilla. 

Avainsanat: villiyrtti resepti, vuohenputki resepti, miten päästä eroon vuohenputkista, rikkaruoho kitkeminen, villiruoka, kesäsalaatti, helppo salaatti

keskiviikko 15. toukokuuta 2013

NOKKOSPESTO


Nokkosessa on viisinkertainen määrä C-vitamiinia appelsiiniin verrattuna, seitsemän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa, ja kolminkertaisesti kalsiumia verrattuna maitoon. Nokkonen puhdistaa verta, laskee verenpainetta, auttaa hilseongelmiin ja poistaa raskasmetalleja kehosta. Noin niin kuin muun muassa. Ainakin Wikipedian mukaan. Ja nyt nokkoset ovat parhaimmillaan.




Nokkoset ovat matalan kynnyksen villiruokaa. Jokainen kaupunkilainenkin tunnistaa nokkospuskan, viimeistään siihen kirjaimellisesti törmätessään. Monille nokkosista tulee mieleen myös lapsuuden nokkoslettukestit, eikä nokkosten syöminen täten vaikuta yhtä hurjalta kuin kenties monien muiden villikasvien.

Tuoreista nokkosista tulee perata varret pois. Lehdet voi joko kuivata myöhempää käyttöä varten tai ryöpätä nopeasti kuumassa vedessä, minkä seurauksena lehdet eivät enää polta ja niitä voi käyttää huoletta ruoanlaitossa pinaatin tavoin. Nokkosia voi silputa lettu- tai sämpylätaikinaan, niistä voi keitellä maukkaan sopan tai pyöräyttää vaikkapa pestoa. Meillä nokkospestoa syötiin paistetun siian kaverina ja pyöräyteltiinpä uuden sadon perunatkin pestossa. Pesto sopii hyvin myös vihreiden linssien maustamiseen.

NOKKOSPESTO

  • n. 5 dl tuoreita nokkosen lehtiä 
  • ½ dl auringonkukansiemeniä 
  • 1 valkosipulinkynsi 
  • ½–1 dl rypsi- tai oliiviöljyä (tai näiden sekoitusta) 
  • 1 rkl sitruuna- tai limettimehua 
  • ½ dl parmesanjuustoa raastettuna


Perkaa nokkosista mahdolliset varret pois. Huuhtele lehdet. Kiehauta kattilassa reilu litra vettä ja kaada nokkoset kiehuvaan veteen. Anna lehtien kiehua vedessä kymmenkunta sekuntia, kunnes lehdet muuttuvat hieman kirkkaamman vihreiksi ja veteliksi. Kaada lehdet ja vesi siivilään. Puristele ylimääräinen vesi kevyesti pois ja anna lehtien jäähtyä.

Mittaa kaikki peston ainekset parmesanjuustoa lukuun ottamatta korkeaan ja kapeaan kulhoon. Sekoita tahnaksi sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa öljyä, jotta sekoittaminen onnistuu. Lisää lopuksi parmesanjuustoraaste. Tarjoile pesto esimerkiksi paistetun vaalean kalan kanssa.

Avainsanat: nokkonen resepti, mitä nokkosesta, villiyrtti resepti, nokkosresepti, nokkonen ryöppääminen, kastike kalalle

maanantai 13. toukokuuta 2013

RUOKAMATKAILIJAN TOKIO: TSUKIJIN KALATORI


Tokioon matkaavan ei kannata jättää käymättä Tsukijin kalatorilla. Herääminen ennen kukonlaulua kannattaa, sillä torilla järjestetään elämyksellinen tonnikalahuutokauppa aamuviideltä.

Aamuviideltä alkavaan tonnikalahuutokauppaan kannattaa saapua hyvissä ajoin, sillä huutokauppaa seuraamaan päästetään päivittäin vain reilut sata vierailijaa. Tosin minunlaiselleni aamutorkulle löytyy torilta myöhemminkin paljon nähtävää. Turistit päästetään eläväiselle torille virallisesti yhdeksältä. Puoleen päivään mennessä kauppa on käyty, ja tori hiljenee.



Torilla tulee ensisijaisesti olo, että on tiellä. Trukkimiehet kaahailevat torin kapeilla käytävillä, ja kauppiaat heiluvat veitsiensä kanssa. Tori ei alkuunkaan vastaa mielikuvaa järjestelmällisistä ja hillityistä japanilaisista. Ilmeisesti kaikki  kuitenkin sujuu käsikirjoituksen mukaan, sillä torin läpi kulkee päivittäin yli kaksi miljoonaa kiloa kalaa. Vuositasolla luku on reilusti yli puoli miljardia kiloa. Tsukiji on maailman suurin kalatori. Tonnikalojen lisäksi torilla myydään mitä ihmeellisimpiä kalalajeja ja äyriäisiä. Kalatorilla, sekä samoissa tiloissa toimivalla vihannestorilla, työskentelee päivittäin noin 40 000 ihmistä.

Vaikka torin henkilökunta ei vaikutakaan olevan kovin innoissaan tietään tukkivista turisteista, on tori vierailemisen arvoinen paikka. Torille on kuitenkin pääsy kielletty sekä suurilta ryhmiltä että pieniltä lapsilta. Erilaisten kalaröykkiöiden lisäksi on hienoa nähdä, miten kauppiaat käsittelevät kalojaan. Monet kaloista tulevat torille elävinä, ja suurten kalojen käsittely saattaakin vaikuttaa herkimmistä vierailijoista varsin brutaalilta. Torille ei myöskään kannata mennä hienoissa hepenissä tai helposti likaantuvissa kengissä: torilla voi saada päälleen kalan sisälmyksiä tai vettä kauppiaiden puhdistaessa pisteitään aamupäivän ehtoopuolella.











Torin historia juontaa juurensa 1600-luvulle. Alun perin kaloja kaupattiin parin kilometrin päässä nykyisestä kauppapaikasta, johon tori siirtyi vuoden 1923 Tokion suuren maanjäristyksen jälkeen. Ainakin toistaiseksi, sijaitsee tori huippupaikalla lähellä kaupungin varakkainta kaupunginosaa, Ginzaa, ja torille on helppo saapua metrolla. Kalatoria kuitenkin suunnitellaan siirrettäväksi kauemmaksi  keskustasta. Torivisiitin jälkeen kannattaa suunnata johonkin lähitienoon monista sushipaikoista – mikäli kaiken aamulla näkemän ja kokeman jälkeen vain tekee vielä mieli raakaa kalaa.


Metro: Tsukiji-asema Hibiya-linjalla tai Tsukiji-Shijo -asema Oeda-linjalla (tai Shimbashi-asema JR Yamanote -linjalla, mistä on torille noin 15 minuutin kävelymatka)

Avoinna vaihtelevasti klo 5-14, suljettu sunnuntaisin, kansallisina vapaapäivinä sekä toisinaan keskiviikkoisin.

Vierailijat päästetään virallisesti sisään kello yhdeksästä alkaen. Tonnikalahuutokauppa kello 5. Ilmoittautuminen tonnikalahuutokauppaan alkaa 4.30. Mukaan päästetään rajoitettu määrä vierailijoita. Huomioithan, että näin aikaisin torille ei pääse julkisella liikenteellä. 

Asiasanat: Tsukiji kalatorio, matkavinkkejä Tokioon, Japani, mitä tehdä tokiossa, Matkaopas Japani Tokio
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...