sunnuntai 22. joulukuuta 2013

LUUKKU 22:
PUOLUKKALEIPÄ PURKISSA


Kukkapurkkiin leivottu leipä on hauska vaihtoehto joulukukalle. Tuore leipä tuoksuu myös vähintään yhtä hyvältä kuin hyasintti.


Kukkapurkkiin leivottu leipä on hauska ja tuoksuva joulutuliainen. Leipä sopii viemiseksi myös heille, jotka eivät pidä voimakkaantuoksuisista joulukukista – tuskin kukaan sentään tuoreen leivän tuoksua vastustaa.

Ohjeen ja idean tähän mainioon leipään nappasin Omenaminttu-blogista. Leivonnassa hyödynnettävän kukkapurkin tulee olla puhdas ja käyttämätön. Varminta on käyttää lasittamatonta saviruukkua, jonka halkaisija on noin 13 senttiä.

PUOLUKKAINEN PURKKILEIPÄ
(Ohje Omenaminttu-blogista)
  • 2 dl ruisjauhoja 
  • 2 dl (täysjyvä)spelttijauhoja 
  • 1 ½ dl vehnäjauhoja 
  • ½ tl suolaa 
  • ½ tl leivinjauhetta 
  • 1 tl soodaa 
  • 2 ½ dl piimää tai jogurttia 
  • ½ dl siirappia 
  • vajaa 1 dl survottuja puolukoita

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa puhdas saviruukku leivinpaperilla.

Yhdistä kuivat aineet keskenään.

Yhdistä ”märät” aineet keskenään. Lisää kuivat aineet märkien aineiden sekaan ja sekoita taikina tasaiseksi.

Painele taikina ruukkuun ja paista uunin alatasolla 40 minuuttia. 


6 kommenttia:

  1. Jännittävä idea toi kukkaruukku. Mihinkähän kaikkeen muuhun sitä voisi käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, aloin miettiä samaa. Ja noita purkkejahan saa myös ihan minikoossa, pakko ehkä tehdä pikkukakkuja tai -muffineita! :)

      Poista
  2. Ruukkuleipä on aivan järjettömän nerokas systeemi. Sain hunajaisen ruukkuleivän ohjeen ystävältä ehkä vuonna 2000 ja tein niitä tosi paljon, mutta sittemmin homma on unehtunut - kiitos, kun muistutit! Ja jouluiloa Riikkanen ja pyöräpoika :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluiloa sinne maailmalle myös! Nauti reissusta! Jossain Jamie Oliverinkin kirjassa taitaa olla juustoisen ruukkuleivän ohje, täytyy kaivaa se joulun jälkeen, jos tulee tarvetta juustojen tuhoamiselle!

      Poista
  3. Ruukku siis ilmeisesti kestää tuon lämpötilavaihtelun? Kun muisetelen savapataa niin sehän pitää pistää kylmään uuniin halkeamisen estämiseksi. Sympaattisen näköinen tuo leipä joka tapauksessa on :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin pysyi hyvin ehjänä! :) Eipä tullut itselleni mieleen edes koko asia – huomaa kuka on insinööri ja kuka ei! :)
      Ihanaa joulua teille!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...