lauantai 21. joulukuuta 2013

LUUKKU 21:
PÄHKINÄ–SUKLAAKAKKU


Pähkinä–suklaakakku on tuhti herkku, joka sopii loistavasi jouluun, sillä joulunahan ei tunnetusti lasketa kaloreita. 


Viimeisiä luukkuja viedään, ja päivän luukusta paljastuukin reseptipoiminta vuoden takaa. 

Pähkinä–suklaakakku on tuhti herkku. Jos reseptissä lukee neljänneskilo pähkinöitä, neljänneskilo voita ja melkein saman verran tummaa suklaata, ei lopputulos voi olla kovinkaan huono. Kyseessä ei siis ole mikään vyönkiristäjän kakku, mutta onneksi jouluna ei lasketa kaloreita, saatikka kiristetä vyötä.

Paras kakku syntyy, kun jauhat kokonaiset pähkinät itse. Pähkinät voi myös paahtaa kevyesti uunissa tai kuivalla pannulla ennen jauhamista. Pähkinöiden ja suklaan jauhaminen onnistuu parhaiten monitoimikoneella tai silppurilla.  

Tuhti kakku kaipaa kylkeensä raikastavia lisukkeita. Tarjoile kakun lisänä esimerkiksi tomusokerilla kevyesti maustettua turkkilaista jogurttia sekä mansikkasosetta. 


PÄHKINÄ–SUKLAAKAKKU (gluteeniton)
(Resepti Isyyspakkaus-blogista, alkuperäinen resepti Kotivinkki-lehdestä)
  • 125 g manteleita 
  • 125 g hasselpähkinöitä
  • 200 g tummaa suklaata 
  • 250 g huoneenlämpöistä voita
  • 4 munaa (valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina) 
  • 2 ½ dl sokeria 
  • (tomusokeria koristeluun)

Lisäksi:
  • pakastemansikoita
  • paksua turkkilaista jukurttia
  • tomusokeria

Vuoraa irtopohjaisen kakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja leikkaa vuoan reunoille leivinpaperisuikaleet. 

Jauha pähkinät hienoksi jauheeksi monitoimikoneessa.

Leikkaa suklaa veitsellä karkeaksi rouheeksi ja lisää rouhe jauhettujen pähkinöiden sekaan monitoimikoneeseen. Lisää myös voi ja aja seos tasaiseksi massaksi.

Vaahdota kulhossa keltuaiset sekä 2 desilitraa sokeria vaahdoksi.

Vaahdota erillisessä kulhossa valkuaiset sekä puoli desilitraa sokeria kovaksi vaahdoksi.

Yhdistä pähkinätahna ja keltuaisseos ja sekoita varovasti taikinaan myös vaahdotetut valkuaiset.

Kaada ja levitä taikina kakkuvuokaan. 

Paista uunin keskitasolla 150-asteisessa uunissa 90 minuuttia.

Siirrä jäähtynyt kakku jääkaappiin ja anna kakun mehevöityä yön yli.

Koristele kakku halutessasi tomusokerilla. Tarjoa kakku mansikkasoseen sekä tomusokerilla maustetun turkkilaisen jogurtin kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...