Sisällön tarjoaa Blogger.

BATAATTILAATIKKO


LUUKKU 19:
Bataattilaatikko on joulupöydän nousukas, joka tuo vaihtelua perinteiseen laatikkovalikoimaan.



Bataattilaatikko on viime vuosien aikana lunastanut paikkansa suomalaisten joulupöydissä. Ainakaan itselleni ei tule mieleen toista ruokalajia, joka olisi samanlaisella rytinällä valloittanut joulun perinnepöydät.

Myös einesvalmistajat ovat huomanneet bataatin suosion, ja kauppojen valikoimissa on usean valmistajan bataattilaatikoita. Valmislaatikoiden lisäksi bataattia myydään myös valmissoseena.

Vaikka monissa asioissa pukkaan olemaan sangen konservatiivinen, olen iloinen bataattilaatikon suosiosta. Suuri suosio kielii siitä, ettemme sittenkään ole niin kaavoihin kangistuneita, kuin monesti ajatellaan. Toisaalta se kertoo myös sen tosiasian, että bataattilaatikko on hävyttömän hyvää! Bataatin maku on itsessään makea ja täyteläinen, joten joulumausteiden sijaan maustoin laatikon vain valkosipulilla, suolalla ja muskotinkukalla. Näin bataatin oma maku pääsee mielestäni parhaiten oikeuksiinsa.

Miten teillä – vaalitaanko joulupöydässänne perinteitä vai antavatko perinteiset laatikot sovussa sijaa myös joulupöydän nousukkaalle?



BATAATTILAATIKKO (kahteen 1,5 litran vetoiseen vuokaan)
  • reilu 2 kiloa bataattia (paino kuorineen, kuorittuna noin 2 kiloa) 
  • 2 valkosipulinkynttä 
  • 4 dl kuohukermaa 
  • suolaa 
  • vajaa ¼  tl muskotinkukkaa tai muskottipähkinää jauhettuna 
  • 3 rkl korppujauhoja 
  • noin 50 g voita

Kuori ja lohko bataatit. Kuori valkosipulinkynnet ja paina ne veitsen lappeella rikki.

Keitä bataattilohkot ja valkosipulinkynnet suolatussa, niukassa vedessä kypsiksi.

Kaada enin keitinvesi pois. Lisää kerma bataattien sekaan ja soseuta hieman jäähtyneet bataatit samettiseksi soseeksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Sitä parempi, mitä samettisempaa soseesta saat!

Mausta seos muskotinkukalla tai -pähkinällä ja lisää tarvittaessa suolaa. 

Kaada sose uunivuokiin (esim. kahteen puolentoista litran vetoiseen alumiinivuokaan). Täytä vuoat vain noin puoleen väliin.

Ripottele päälle korppujauhoja, tee halutessasi lusikalla painojälkiä ja vuole päälle voilastuja.

Paista laatikoita 150-asteisessa uunissa kaksi tuntia. Lopuksi voit nostaa lämpötilaa, mikäli haluat laatikoiden saavan enemmän väriä.

VINKKI: Laatikot voi paistaa hyvissä ajoin etukäteen ja pakastaa tai säilyttää kylmässä. Sulata jäiset laatikot ennen lämmitystä. Lämmitä laatikoita 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.


12 kommenttia

  1. Kuulostaa ylihyvältä, bataatti on kyllä mainio juures! Lanttulaatikkoa ja imellettyä perunalaatikkoa en vaihda, muuten olen nousukkaiden suhteen myötämielinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Imelletty potaatti on mun suosikki, mutta tykkään kyllä tosi paljon myös bataatista. :)

      Poista
  2. Mäkin tykkään bataattilaatikosta oikein tosi tosi paljon, mutta koska joulupöydästämme on varattu paikka jo imelletylle perunalaatikolle ja lanttulaatikolle, on se tuntunut vähän turhalta. Makeus kun tulee jo perunalaatikosta ja bataattilootan koostumus on sama kuin lanttlaatikolla ;). Oonkin yleensä tehnyt bataattilaatikon joulun aluspäiville tai tapaninpäiväksi. Oonko muuten ainoa, joka tykkää syödä laatikota vielä jouluaaton jälkeenkin? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinkin bataattilaatikko sopii tosi hyvin syötäväksi ympäri vuoden. Meillä Apupoika ei oikein välitä laatikoista, vaikka monesti mun tekisi mieli tehdä perunalaatikkoa ihan muutenkin – et siis ole ainut :) Joulupöydässä laatikoista on kyllä runsaudenpula, mitään ei ehdi syödä kerralla kunnolla. :)

      Poista
  3. Meillä vaalitaan perinteitä, eikä joulupöydässä ole tilaa nousukkaille, kun kaikki perinteiset jouluruuat ovat niin suurta herkkua. Minulla oli vaihe joskus 90-luvulla, jolloin toin aina jotain uutta joulupöytään, mutta se vaihe loppui ihan itsestään, kun tilaa vaan ei ollut, mikään ei kuitenkaan vetänyt vertoja vanhoille jouluruuille. Vuodessa on suunnilleen 362 päivää jolloin voi kokeilla kaikenlaista, joten ei haittaa että joulupöytä on vuodesta toiseen samanlainen, joskus vähän riisutumpi, joskus runsaampi, mutta kuitenkin ihan perinteinen.

    Ja Mari, et todellakaan ole. Meillä syödään laatikoita suunnilleen loppiaiseen saakka (ei toki ihan joka päivä), kinkun loputtua siirrytään karjalanpaistiin. Ja laatikoita tehdään niin, että niitä riittää syötäväksi pitkin talvea. Mikään ole niin ihanaa kuin palata sisään kunnon pakkaskelin jälkeen ja syödä lanttulaatikkoa, karjalanpaistia ja rosollia. Yleensä suunnilleen laskiaisen aikaan on viimeiset laatikot sentään syöty, joskus niitä on riittänyt pääsiäiseenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihailtavaa perinteiden vaalimista! Perinneresepteillä on myös hyvä pelata varmanpäälle, tietää, että varmasti tulee hyvä ateria! :)

      Poista
    2. Hups, vastaus lähti vähän turhan aikaisin...
      Siis PÄÄSIÄISEEN asti??!! Kuinka valtavat määrät oikein teet laatikoita? Ihailtavaa! :)

      Poista
    3. Hih, ei meillä syödä joulun laatikoista kuin lanttu- ja maksalaatikkoa muulloinkin. Eikä sentään pääsiäiseen saakka joka päivä ;) Maksalaatikkoa tulee tehtyä aina tarpeen mukaan, siis sitä voi tehdä muulloinkin kun jouluna. Lanttulaatikkoa teen yleensä tuon Mysi Lahtisen ohjeen kaksinkertaisena, ja sitten joskus saatan tehdä tuollaisen yhden annoksen keskellä talvea karjalanpaistin kaveriksi.

      Poista
  4. Meillä mennään ihan perinteisten laatikoiden voimin joulu, mutta kyllä bataattilaatikko hyvää on! Sitä voi muuten myös maustaa kanelilla. Tällaista versiota sain itse maistaa muutama vuosi sitten Namibiassa. Huippuhyvää ja sopii meikäläisenkin talveen.

    P.S. Tuo lusikka on sitten niin hieno, Riikka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaa olla, että joskus olen laittanutkin kanelia bataatilaatikkoon. Mutta siirapeista ja neilikoista en niin kauheasti laatikoissa välitä, mieluummin syön ne vaikkapa piparkakuissa. :) Namibialainen bataattiloota kuulostaa tosi hyvältä! :)

      P.S. Tällainen harakka iskee silmänsä aina kaikkeen kiiltävään, joskin tuo lusikka alkaa olla jo aika pinttynyt. :)

      Poista